Koncerti

ESC Life i prijatelji u duhu 90-ih

ESC Life i prijatelji u duhu 90-ih

Jučer je protutnjala još jedna srijeda u 2015. godini, a u vidu koncertnih događanja to je značilo još jednu epizodu Good Vibrations programa u Vintage Industrial Baru. Sinoć je na repertoaru bio mix distorziranog indie rocka 90'ih, punka, rock and rolla i na trenutke melankoličnog i psihodeličnog igranja efektima.

Nastupili su tako sinoć ESC Life, koji su bili glavne zvijezde večeri promovirajući vinyl izdanje svog aktualnog albuma "Acess All Areas", a uz njih su se na pozornici našli njihovi prijatelji (The)Better Girls, Remedy iz Austrije, te Mark Mrakovčić.

(The) Better Girls su inkarnacija zagrebačkog trija (The) Lesser Men koji je ovom prilikom predstavljao istoimeni cover EP od pet pjesama koji se i za nisku cijenu od 10 kn mogao sinoć i nabaviti u prostoru kluba. Svoj nastup su započeli oko 21:40 sati, s ogromnom količinom distorzije pojačala koji je odjednom ispunio prostor. Bez puno predstavljanja i razgovora odsvirali su otprilike pola sata materijala, koliko sam shvatio sve pjesme koje se nalaze na  EP-u plus još jedna-dvije.  Pomalo preglasan nastup za još uvijek slabo popunjen prostor Vintagea, i vokali koje je teško bilo razumjeti većinom vremena, nažalost obilježili su sinoćnji nastup, ali unatoč tome nastup im je bio zanimljiv.

(the) Better Girls(the)Better Girls

Drugi po redu nastupili su Austrijanci Remedy. Ova još mlada ekipa svira mix između noisy grungea i indie rocka 90'ih obogaćenog velikom količinom efekata koje zaigrano koriste iz pjesme u pjesmu. U jednom trenu zvuče više punk, u drugom više grungy, pa se malo zaigraju efektima i ambijentalnom distorzijom, a onda opet malo vrate na punk. Jučer su pružili solidnu količinu surovog, distorziranog zvuka, koja nije za svakoga, ali istovremeno su pokazali kvalitetnu strukturu pjesama koje sviraju. Da nisu uigrani to bi se itekako osjetilo tijekom nastupa, i cijelu njihovu svirku pretvorilo u ogromnu količinu buke. Pred kraj su odsvirali obradu Cheap Tricka, "Surrender", tijekom koje je na stage uletio i Naranča, vokal ESC Lifea i otpjevao veći dio pjesme uz njih.

RemedyRemedy

Kratka pauza je uslijedila, nakon koje se na pozornicu uspeo ESC Life. Otvorili su nastup instrumentalnom obradom Belanove pjesme "Ostani uz mene", nakon koje je uslijedio "Absentee".  Tijekom nastupa su pokrili cjelokupni materijal albuma, a ubacili su i pokoji cover, kao npr. Misfits "We Are 138" i ako se ne varam jednu pjesmu Benchwarmersa, kojima su se usput zahvalili što su im otkrili recept za bend. Iako nešto melodičniji od prethodnika ESC Life se također vodi principom distorziranih gitara i brzih dionica, a sinoć su svojim odličnim i uvježbanim nastupom pokazali da su predvodnici tog žanra u hrvatskoj.

ESC LifeESC Life

Nakon kraće pauze na pozornicu se uspeo Mark Mrakovčić s ostatkom svojeg benda, te pred preostalom publikom odsvirao svoj set pjesama. Zabavan kao i uvijek Mark i ovaj put pružio kvalitetan nastup. Publika se naspram nastupa ESC Lifea znatno prorijedila, ali Marku je uspjelo ono što rijetki bend može, a to je da istu dovuče u prve redove.  Ono što me svaki put ugodno iznenadi je kemija kojom odiše Mark i njegova banda. Komunikacija je na vrhu, pošalice između pjesama ne izostanu, ali uvijek su umjerene, a pjesme odišu finom mješavinom kompleksnosti i jednostavnosti.  Album se još uvijek čeka, ali valjda je lakše producirati tuđe nego svoje. Kada objavi možda napokon i naučim pjesme po imenu, iako je sinoć Mark u šali izjavio kako vjerovano nitko ne zna imena njihovih pjesama. Tko Mark Mrakovčić trio još nije poslušao u živo neka se zaleti na sljedeći nastup, neće ostati zakinuti.

Negdje oko pola jedan koncertnom programu je došao kraj. Kneža je preuzeo glazbenu palicu za one koji su ostali popiti još koju na šanku, a ja sam pokupio svoju svježe kupljenu crvenu vinylku ESC Life-a i zaputio se kući. Ocjena večeri vrlo dobra.

Mark MrakovčićMark Mrakovčić

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."