Koncerti

Četvrtak je dan za punk - Six pack u Vintageu

photo: Six Pack, credit: Bruno Gajski

Četvrtak je dan za punk - Six pack u Vintageu

Teško je opisati uzavrelu atmosferu koju su pankeri iz Smederevske Palanke stvorili u ugodno popunjenom Vintage Industrial baru u četvrtak 03. studenog. Najjednostavnije ju je opisati kao pravi punk tulum u ulici sjećanja. Čini mi se da ekipa koja je pohodila ovaj mali spektakl neće drugi dan biti umorna niti u školi ni na faksu nego na poslu. Jer generacija koja se sinoć okupila u Vintageu većinom su bili tinejdžeri krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih.

Six Pack je na glazbenoj sceni od 1994., a sam sam ih otkrio prije dvadesetak godina i na prvu se oduševio njihovim melodičnim zvukom i izravnim, ponekad mračnim, tekstovima u kojima kritiziraju političku situaciju u Srbiji. Sjećam se kad mi je frendica tutnula u ruke prva dva albuma – Pretnju ili molitvu i Fabričku grešku – s napomenom: „Ovo moraš odmah poslušati!“. Definitivno je bila u pravu. Ubrzo sam nabavio i treći Minut ćutanja te ih vrtio bez prestanka. Nakon toga su izdali još tri albuma – Musique, album obrada Discover i Epicentar.

Koncert su otvorili u 22h žestoko s Olovke izlomljena srca, a nastavili s 25 (Gde si do sad).  Odlično raspoložen pjevač i frontmen Milan Radojević – Miki kroz cijeli nastup imao je odličnu komunikaciju s publikom bacajući fore i uvodeći nas u sljedeće pjesme. Teško mi je istaknuti neki vrhunac jer ih je bilo toliko mnogo. Našlo se tu mnogo hitova – Srebrni letač, Ovde je kraj, Vesela pesma, a predstavili su i novu stvar Trash – i na apsolutno svaku publika je reagirala pozitivno prihvativši ritam koji je bend orkestrirao. Na pjesmi Dva minuta straha momci, ali i djevojke, počeli su se penjati na pozornicu i uranjati u publiku (neki uspješnije, neki malo manje). Uz puno poganja, pjevanja i skakanja atmosfera je kulminirala izvedbom Fabričke greške i Crvenih makova, a opći raspašoj se onda prelio na Nekako najviše me boliš ti i na Anđelu koju je dobrim dijelom otpjevala publika. Glavni dio koncerta završili su s energičnom Poslednja kap, a na bis su se vratili odsvirati obradu Ramonesa Sheena is a Punk Rocker. Bilo je još zazivanja da se vrate i odsviraju Avijone, baci mi bombone, što bi zasigurno bio još nezaboravniji kraj. Međutim vrlo brzo je počela glazba iz zvučnika i uz ritmove Farmerskog srca Debelog precjednika napustili smo klub.

Six Pack je sinoć svojim melodičnim punkom – koji komotno ovom prilikom mogu nazvati melankoličnim punkom – u nešto manje od dva sata svirke i 27 pjesama stvorio atmosferu čistog užitka. Siguran sam kako su se zadnji redovi kluba, isto kao i prvi, fenomenalno zabavili i pjevali uglas najdraže stvari. Branko Mitrović na gitari, Miloš Novaković na bubnjevima, Đorđe Paligorić na basu, te, naravno, Miki za mikrofonom odradili su vrhunski nastup. Zaključak: nema do klupskog koncerta.