Koncerti

Zemlja Gruva u pohodu na Zagreb

Zemlja Gruva u pohodu na Zagreb

Sinoć je za još jedan funky četvrtak u Pepermintu bila zadužena beogradska glazbena fuzija koja je bez ikakvih problema odvela publiku u svoj vedri plesni svijet – Zemlju Gruva.

Čini se da nisu naročito prepoznati, generalno gledano na hrvatsku publiku, s obzirom da su na domaćem terenu prava koncertna atrakcija. A poznatiji su u pop krugovima, nažalost, ( što je očigledno po dotičnom prostoru i ekipi u publici ) nego među alternativcima, no ne čini se da s tim imaju ikakvih problema.

Zanimljivi crossover izričaj leži iza ovog benda potkovanog uvježbanim vokalnim triom – izvrsnim pjevačicama Konstraktom i Zoe Kidah te MC Milovanom, a Zemlju Gruva trenutno čini ili ih je barem sinoć na pozornici bilo, ukupno devet članova. Na prvom (i zasad jedinom) albumu WTF is Gruvlend prevladava funky zvuk, no kreće se od afrobeata preko r`n`b-a i hip-hopa do dancehall i reggae ritmova, a sve to skupa omotano oko pitkih tekstova i izvrsne puhačke sekcije koja “ubija“ solažama.

MC Milovan je vokalno najmanje zastupljen, ali i najmanje zanimljiv kad ga se uspoređuje s ove dvije pjevačice, od kojih Zoe prevladava, no Konstrukta nosi neke zanimljivije dionice (kao na primjer u „Da bi nam“, okrenutoj na dancehall, s puhačkim dionicama koje uživo lagano uplovljavaju i u ska vode). Ne treba posebno isticati kako se dotične sjajno snalaze na bini te nastoje zabavljati publiku i između pjesama, najviše ukazujući na obostrane vrline i mogućnosti.

Kroz 70-ak minuta svirke, mogao se čuti cijeli album te noviji hitove poput feminističkog funky popa „Sudopera“ te neodoljivo plesne „Jednom je sada“ kroz koju se najviše i najbolje očituju svi ti žanrovi zastupljeni na prethodnim uradcima. „Kako bilo“, koju pretežito pjeva MC Milovan bi mogla proći pod neki balkan dub, „Najlepše želje“ sladunjava je pop skladba na koju je publika možda i najbolje reagirala te otpjevala sama dobar dio, dok su „Čudesni svetovi“ popasti mediteranski reggae. „Reći ću ti“ sasvim zalazi u r`n`b, dok je „U opasnosti“ više neki ska jazz, uglavnom, mislim da sam vam uspjela dočarati raznolikosti unutar repertoara. Bend također izvodi i 3 obrade Dina Dvornika, namijenjene kao posveta kralju funka ovih prostora, iako obrađene više u soul/pop maniri. Plesalo se tako i uz „Afriku“, „Jače manijače“ te pomalo prilagođenu „Zašto praviš slona od sebe“.

Nešto iza 1 sat, bend je najavio skori razlaz te pozdravio prisutne izvodeći uvodni instrumental s albuma „Himna“ – s jednim jedinim stihom, međusobnom porukom izvođača i publike – Živeo gruvlend!

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?