Novost-i

The National iznenađenje!  Objavili nenajavljeni album „Laugh Track“

photo: The National, credit: Graham MacIndoe

The National iznenađenje! Objavili nenajavljeni album „Laugh Track“

The National je danas (18.09.) objavio album iznenađenja, svoje drugo ovogodišnje studijsko izdanje pod naslovom „Laugh Track“. Bend ga je premijerno najavio u petak (15.09.) navečer tijekom nastupa na Homecoming Festivalu u Cincinnatiju.

Dvanaest novih pjesama nastale su tijekom istih sessiona kao i pjesme s njihova devetog studijskog albuma „First Two Pages of Frankenstein“ objavljenog u travnju via 4AD, a ovom prilikom bend je potvrdio i dodatne datume američke turneje tijekom jeseni, kao i australske nastupe na proljeće 2024., uz podršku dugogodišnjih prijatelja Fleet Foxes.

„Laugh Track“ je njihov najslobodniji album u posljednjih nekoliko godina, nastao svesrdnim zajedničkim trudom i angažmanom. Ako je „FTPOF“ predstavljao ponovnu izgradnju povjerenja među članovima grupe nakon više od 20 godina zajedničkog rada, živahni, istraživački „Laugh Track“ proizvod je te vjere i nova izjava buduće namjere. Uživajući u dopuštenju da radikalno unaprijedi svoj kreativni proces, The National je izbrusio većinu ovog materijala u nastupima uživo na ovogodišnjoj turneji i snimio te osnažene verzije na improviziranim sessionima u studiju Flora Recording & Playback producenta Tuckera Martinea u Portlandu. Gotovo osmominutna završna stvar 'Smoke Detector' snimljena je u lipnju tijekom tonske probe u Vancouveru, dovršavajući tako opus koji je pun spontanosti i vintage rock energije koja savršeno nadopunjuje pjesme s njegovog introspektivnijeg prethodnika.

Na albumu „Laugh Track“ su i gostovanja Phoebe Bridgers i Rosanne Cash, također i suradnja s Bon Iverom 'Weird Goodbyes', objavljena kao samostalni singl u kolovozu 2022. “Činilo se kao da je priča već ispričana. To je bila posebna stvar, ali istovremeno se činila povezanim s onim što smo radili. To je bio i dio logike za snimanje još jedne ploče - dajmo 'Weird Goodbyes' vlastiti dom.” – kaže Aaron Dessner.

Postojala je i druga strana priče u nedovršenim pjesmama, koja je daleko nadilazila blagost albuma „FTPOF“. Tijekom godina, Aaron priznaje da je The National često odustajao od velikih ideja da snimi rock album. “Nije zato što ne uživamo sjediti u sobi i razrađivati ideje. Samo što to nije bilo toliko produktivno, pa smo razvili prilično razrađen način stvaranja pjesama u kojemu je [bubnjar] Bryan [Devendorf] imao vrlo važnu, ali podijeljenu ulogu,” kaže. "Ovaj put smo imali želju napraviti nešto što življe, kako bi Bryanovo sviranje bilo veća pokretačka snaga za ostalo."

Tematski, nema namjerne podjele između albuma „FTPOF“ i „Laugh Track“. Ali ako je prvi pronašao frontmena Matta Berningera u potrazi za utočištem, ovdje postoji nova jasna procjena onoga što je važno. Njegovu žestoku potrebu za intimnošću pojačava sve veći strah od nestvarnosti modernog života. Likovi na ovom albumu štite jedni druge, sanjaju jedni za druge i pomažu u održavanju prikaza - ispunjavajući obećanje apsolutne brige koje je Matt dao u završnoj pjesmi „FTPOF“, 'Send for Me'.

A što se tiče onoga što nije bitno? Pjesma 'Turn Off the House' zaključuje emocionalnu inventuru koju je Berninger preuzeo na sebe u singlovima 'Weird Goodbyes' i 'Eucalyptus' (s albuma „FTPOF“), neutješnom predajom ostavljanju svega iza sebe. Tell them that you’ve gone to see / If you can find out what it means / When your mind leaves your body, pjeva u 'Turn Off the House'. Njegove nedavne borbe sa spisateljskom blokadom i depresijom još uvijek traju, ali sada u tome ima prihvaćanja.

Članovi benda bliskiji su u svakom smislu nego što su bili godinama, ali lagano drže jedan drugoga, dopuštajući (si) mogućnost transformacije. Za Matta, "Laugh Track predstavlja nas kako izlazimo iz ovog dugog razdoblja mutacije", kaže. “Nemam pojma što će se sljedeće dogoditi, ali čini se kao kad zmija mijenja kožu. Stvarno je zabavno. Svi se osjećamo izvan kukuljice i spremni smo shvatiti kakvo smo stvorenje sada.”

„First Two Pages of Frankenstein“ debitirao je na prvom mjestu Billboardove ljestvice rock i alternativnih albuma, dok je pjesma 'Tropic Morning News' pet tjedana bila na prvom mjestu Adult Alternative Airplaya, što je i prva pjesma The Nationala koja je dosegla takav vrhunac od 2017. NME ga je proglasio bendovim “najboljim albumom u desetljeću”, dok ga je Wall Street Journal nazvao “ironiziranim, melankoličnim albumom punim izvanrednog fokusa”.

Nastavljajući se na rasprodane nastupe u slavnom Madison Square Gardenu tijekom kolovoza, The National započinje europsku turneju 21. rujna u Dublinu, u koju su uključena i dva već rasprodana nastupa u londonskom Alexandra Palace. Svirke novih američkih datuma startaju 10. studenog u San Franciscu, a slijedit će ih četiri novonajavljena nastupa u Australiji krajem veljače i početkom ožujka 2024., za koje će ulaznice biti u prodaji od petka 22. rujna. Za sve ostale ulaznice i dodatne informacije kliknite OVDJE.

Posljednjih pet albuma The Nationala bilo je među Top 5 u UK-u, a 2017. godine, Grammyjem nagrađeni (za najbolji alternativni album) „Sleep Well Beast“ zauzeo je prvo mjesto. Na američkoj Billboard 200 ljestvici, pet im je albuma bilo među deset najslušanijih.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni