Specijal

12 dana do INmusica: Šest zanimljivih činjenica o Nicku Caveu

12 dana do INmusica: Šest zanimljivih činjenica o Nicku Caveu

Originalni “Bad Seed”, multitalentirani umjetnik gotovo mitske reputacije, još jednom u ulozi headlinera stiže na INmusic festival. Toliko je razloga za voljeti ga, a za ovu prigodu izdvojili smo šest zanimljivih činjenica koje su samo djelić mozaika koji tvori pitoresknu personu velikog Nicka Cavea.

“Pokazao” je srednji prst MTV-u

Davne 1996. godine Nick Cave & The Bad Seeds izdali su svoju prvu komercijalnu uspješnicu “Murder Ballads”, a dva dueta:  “Henry Lee” s P.J. Harvey i “Where the Wild Roses Grow” s Kylie Minogue stekle su iznimnu popularnost na MTV-u. Novostečenu MTV slavu slijedila je nominacija u kategoriji za najboljeg muškog izvođača na dodjeli MTV-jevih glazbenih nagrada. Ne može se reći da je Caveova reakcija na nominaciju bila posebno iznenađujuća, barem onima upoznatima s njegovim likom i djelom. Cave je u pismu zamolio MTV da povuče nominaciju i u budućnosti ga izuzme iz takvih i inih dodjela nagrada jer: “moja muza nije konj,a ja nisam u konjičkoj utrci, a i kad bi bila, ne bih ju upregnuo u ova kola - ova krvava kola puna odsječenih glava i svjetlucavih nagrada.”.

 

Napisao je vjerski esej “Uvod u evanđelje prema Marku”

Pjesme Nicka Cavea nerijetko su prožete biblijskim motivima i alegorijama.Također, poznata je i njegova fascinacija religijom. Velik dio svog života posebno je bio fasciniran Starim zavjetom odnosno manipulativnom i okrutnom naravi starozavjetnog boga, koja je kao takva uvelike kreirala Caveovu sliku religije. Ta slika promijenjena je nakon susreta s vikarom koji mu je sugerirao da se odmakne od Starog zavjeta i pruži priliku Evanđelju po Marku. Evanđelje ga je oborilo s nogu i postalo izvorom njegove religioznosti i duhovnosti, a svoje misli i dojmove pretočio je u vjerski esej “Uvod u Evanđelje prema Marku”.

 

 

Može se pohvaliti s čak tri počasna doktorata

Bogato literarno stvaralaštvo Nicka Cavea, sastavljeno od glazbenih kompozicija, eseja, poezije, filmskih scenarija i romana, donijelo mu je čak tri počasna doktorata sa sveučilišta u Melbourneu ( 2008.), Dundeeju (2010.) i Brightonu (2012.). Tako je Nick Cave koji je prije mnogo godina odustao od fakultetskog obrazovanja, postao dr. Nicholas Edward Cave.

 

 

 

Nikad uprizoreni scenarij za nastavak Gladijatora

Glumac Russell Crowe nagovorio je Nicka Cavea da napiše scenarij za nastavak megauspješnog “Gladijatora” Ridleya Scotta. Ako ste gledali “Gladijatora”,  znate da bi nastavak možda mogao biti problematičan jer je glavni lik Maximus mrtav.No, ako pitate Nicka Cave, Maximusova smrt ne predstavlja nikakav problem. U njegovom scenariju Maximus završava u Čistilištu te ga bogovi šalju kroz vrijeme da ubije Krista i njegove sljedbenike kako bi ponovno vjerovali u njih. Maximus postaje besmrtni ratnik koji se pojavljuje u svim velikim svjetskim sukobima poput Drugog svjetskog i Vijetnamskog rata, a na kraju priče postaje zaposlenik u Pentagonu. Zasad, ovaj osebujan scenarij još uvijek nije zaživio na velikom platnu.

 

 

Autor je uspješnih romana

Ako želite zakoračiti korak dalje u divlju maštu Nicka Cavea, pročitajte njegove romane “I magarica ugleda anđela” i “Smrt Bunnyja Monroea”. Cave pisac jednako je intrigantan kao Cave glazbenik i pjesnik, jednako snažan u književnom kao i glazbenom svijetu.

 

 

Svoje pjesme i tekstove piše na pisaćem stroju

Kao razlog zašto izbjegava pisanje na računalu Cave navodi postojanje tipke “delete”. Tvrdi da ako ima loš dan, postoji velika vjerojatnost da će izbrisati dio onoga što je napisao. Na konačan povratak pisaćem stroju odlučio se nakon albuma “Nocturama” za vrijeme čijeg stvaranja je neprovratno izbrisao veliki dio alternativnih stihova.

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja