Specijal

3 komada klasike za ljubitelje Dubioze kolektiv

3 komada klasike za ljubitelje Dubioze kolektiv

Mnogobrojna djela klasične glazbe u sebi nose snažnu aktivističku, društveno-političku poruku koja se nekoliko stoljeća nakon, ponekad na sreću, a ponekad na nesreću, često ignorira. Postoje razna tumačenja značenja njihovog povijesnog konteksta, a broj skladatelja koji su svojim skladbama izražavali vlastite stavove i borili se protiv društvene nepravde uistinu je velik.

Njihovim je suvremenicima poruka zasigurno bila puno jasnija, baš kao što je i danas nama poruka koju godinama ističe ekipa iz Dubioze kolektiv. Ovaj put, u rubrici "3 komada klasike" naglasak je stavljen na pojave društvenog aktivizma u povijesti i sadašnjosti glazbene umjetnosti, koje će ljubiteljima Dubioze kolektiv zasigurno biti zanimljive.

 

Gustavo Dudamel & Simon Bolivar Symphony Orchestra – Bernstein: “West Side Story: Mambo”
Simfonijski orkestar Simón Bolívar svjetski je poznati venecuelanski projekt. 1978. osnovao ga je učitelj, glazbenik i aktivist Jose Antonio Abreu, a od 1999. do danas na poziciji umjetničkog ravnatelja djeluje Gustavo Dudamelom. Poznatiji kao "El Sistema", ovaj projekt djeluje pod krilaticom "Glazba za društvene promjene" s ciljem osiguravanja besplatnog glazbenog obrazovanja djeci najsiromašnijeg socijalnog statusa. Danas se sastoji od četristotinjak glazbenih centara u kojima su organizirane svakodnevne besplatne edukativne glazbene radionice za mlade, a svaki polaznik može besplatno koristiti instrument. "Glazba treba biti prepoznata kao medij društvenog razvoja u najvišem smislu jer promiče nabolje vrijednosti - solidarnost, sklad i međusobno suosjećanje. Ima sposobnost ujedinjenja zajednice i izražavanja uzvišenih osjećaja. - riječi su osnivača projekta, dok je, danas umjetnički direktor i svjetski poznati dirigent Gustavo Dudamel, svoje prve glazbene note odsvirao upravo u ovoj organizaciji: Glazba mi je spasila život, kao i tisućama ostale djece u Venezueli. Uz hranu, zdravstvo i edukaciju, glazba bi također trebala biti pravo svakog građanina. - izjavio je Dudamel koji je ovom projektu dao svjetski značaj te mladim glazbenicima dao priliku da zasviraju na najvećim svjetskim pozornicama. Dudamel je samo jedan u nizu danas svjetskih poznatih glazbenika ovog projekta koji se proširio diljem svijeta. Tako postoji i ogranak u Hrvatskoj, "El Sistema Croatia". 

 

Giuseppe Verdi - uvertira opere "La forza del destino"
Jedan od najpoznatijih talijanskih dirigenata, Arturo Toscanini, u povijesti glazbene umjetnosti bit će upamćen po snažnom antifašističkom djelovanju. Javno se usprotivio i Hitleru i Mussoliniju zbog čega je za vrijeme Drugog svjetskog rata morao pobjeći u SAD. Naime, svojevremeno je odbio dirigirati fašističku himnu “Giovinezza”, zbog čega je pretučen. Također je odbijao svirati u Njemačkoj, već se glazbom Beethovena, Verdija i Wagnera borio protiv fašističkog režima, organizirajući protestne koncerte u blizini njemačke granice istovremeno ne dopuštajući da se djela ovih velikana poistovjećuju s propagandom fašizma. Nakon rata se vratio u Italiju, u milansku Scalu gdje je posebno volio izvoditi Verdijeva djela. Verdi je naime, također bio poznat po političkom aktivizmu, protivio se socijalnoj nejednakosti, zbog čega je često u operama isticao licemjerje buržoazije i ismijavao se iz pripadnika viših klasa.


Dirigenti Asimo i YuMi
Prije nego što se pojavio Robby Megabyte, scenom su žarili i palili Asimo i YuMi. Asimo je zablistao na koncertu Simfonijskog orkestra iz Detroita dok je YuMi svojim umijećem nadmašio i velikog Andreu Bocellija.

 

I simpatičan klasičarski dodatak za kraj: