Specijal

3 komada klasike za ljubitelje Kandžije i Golih žena

3 komada klasike za ljubitelje Kandžije i Golih žena

Kandžija je čovjek iz naroda. Zato je njegov opus vrlo lako povezati s najpoznatijim djelima klasične glazbe u kojima se pronalaze zanimljive sličnosti. Zato krenimo, prebacimo kanal s HRT1 na HRT3. Uživajte.

Giuseppe Verdi - "Libiamo ne' lieti calici" (iz opere "Traviata") 
Đuro iz Pariza dogovara biznis. Hedonizam, kumstvo i prijateljstvo osnova su njegova djelovanja u "visokom" društvu Balkana. Gdje god se pojavi u svijetu ima poznanike, nezaustavljiv je i ne može mu nitko ništa, baš ni kao ekipi koja se našla na partyju iz prvog čina Verdijeve opere Traviata. Legendarna napitnica "Libiamo ne' lieti calici" poznata je kao sve pjesme koje Đuro sluša i nosi u srcu koliko god daleko bio od svog sela. Posebno prošlogodišnje uprizorenje iz Pariške opere također se može povezati i s junakom Kandžijine najnovije priče, bugarskim Drakeom, zvijezdom i influenserom, koji je u svom domu ugostio sto Belomanastirki. One su ipak, baš i kao Violetta (doduše samo na trenutak) za Alfreda, odlučile da ipak nije dostojan njihova društva te da bi njihova potraga trebala ići dalje. Eto, sada i vi, nakon što poslušate ovu pjesmu, možete biti dio visoke kulture. I nazdravite jednim koktelom od rakije. Za sve “Seljake” i one koji se tako (ne)osjećaju.

 

Johannes Brahms - "Mađarski ples br. 5"
Ima li ljepšeg nego kad umjetnik djelo posveti svom rodnom kraju. I onda od toga nastane najveći hit, na temelju nekog već provjerenog hita? Eto, Kandžija i Brahms imaju nešto zajedničko. Dok su Kandžija i Toxara rodnom Mioljcu odali počast na temeljima New Yorka, Brahms je za svoja najpoznatija djela uzeo najbolje od melodija narodnih plesova mađarskog područja (premda je zapravo Nijemac). Jer, u-u-u Mađi su svi uvijek veseli i dobro raspoloženi. Samo nekoliko kilometara udaljena od Donjeg Miholjca, omiljena je destinacija lokalnog stanovništva koja je Kandžiju i Toxaru također inspirirala u još jednom hitu, "Mađarska".

 

Georg Friedrich Händel - Zadok the Priest
Radi se o najpoznatijem djelu koje se izvodi za vrijeme ceremonije krunidbe britanskih kraljeva i kraljica. A upravo je zbog sukoba oko pravovaljanosti braka, za vrijeme vladavine Henrika VIII., došlo do odjeljivanja Engleske (Anglikanske) crkve od Rima, čiji poglavar danas nije papa, već britanski monarh. Kandžija i Gole žene također su se susreli s problematikom pravovaljanosti brakova te ovoj temi posvetili hit "Crkva". Maestralno Handelovo djelo također pokazuje kako kod ovog skladatelja "Nema labavo", uz neizostavan spoj kulture i tradicije, koji rezultiraju bezvremenskim karakterom. Ova bi se pjesma savršeno uklopila kao uvodna numera na svim nadolazećim koncertima Kandžije i Golih žena.