Specijal

45. godišnjica poznate fotografije Beatlesa

45. godišnjica poznate fotografije Beatlesa

[caption id="attachment_3091" align="aligncenter" width="520"]Naslovnica albuma The Beatles Naslovnica albuma The Beatles "Abbey Road"[/caption]

Na današnji dan prije 45 godina nastala je fotografija za jednu od najpoznatijih naslovnica albuma svih vremena, albuma Abbey Road legendarne liverpulske rock skupine The Beatles.

Za fotografiju je zaslužan Iain McMillan koji je surađivao s Yoko Ono nekoliko godina prije no što je ona uopće upoznala Johna Lennona i dobila priliku, po nekima, „zakuhati“ raspad jedne od najutjecajnijih grupa svih vremena. McMillan je poziv da izradi fotografije za naslovnicu albuma dobio od samog Lennona, dok je koncept naslovnice kreirao Paul McCartney.

Abbey Road je značajna za Beatlese utoliko što se u njoj nalazi glasoviti EMI studio, kasnije preimenovan u Abbey Road Studios, u kojem su snimili većinu svojih pjesama, stoga je bilo prikladno i nazivom albuma i njegovom naslovnicom zabilježiti ovaj važan segment njihove karijere.

Kako su Beatlesi obično u studio dolazili između 14 i 15 sati, fotografiranje je održano ranije kako bi se izbjegli obožavatelji. Tako se Ian McMillan, koji je imao samo 10 minuta za fotografiranje, u 11:30 ujutro popeo na tri metra visoke ljestve nasred ulice i okinuo šest fotografija Beatlesa kako prelaze cestu na pješačkom prijelazu. Na koncu je peta fotografija izabrana da bude na naslovnici albuma.

[caption id="attachment_3093" align="alignleft" width="300"]Fotografija Beatlesa prodana na dražbi za $25,000 druga je po redu iz serije Abbey Road Fotografija Beatlesa prodana na dražbi za $25,000 druga je po redu iz serije Abbey Road[/caption]

Druga po redu fotografija prije dvije godine je na dražbi prodana za $25,000.

Iako su bijelu Volkswagenovu Bubu koja je bila parkirana na lijevoj strani ulice policajci pokušali pomaknuti, nije im uspjelo te je i ona završila na poznatoj naslovnici davši joj dodatan pečat.

Bez obzira na to što tadašnji kritičari i nisu bili previše nakloni ovome albumu smatrajući ga neautentičnim, Abbey Road se danas smatra jednim od najboljih, ako ne i najboljim albumom Beatlesa, a neke od pjesama koje sadrži, poput „Something“, „Come Together“, „Here Comes The Sun“ i „Oh! Darling“, nezaobilazni su klasici pjesmarice moderne glazbe.

Tekst: Ana Hotko

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni