Specijal

A JE TO? TO JE TO! Genijalna glazba iz legendarnog crtića

photo: Pat i Mat, credit: Wikipedia

A JE TO? TO JE TO! Genijalna glazba iz legendarnog crtića

Prije 45 godina, davne 1976., izašla je prva epizoda svima nam poznate animirane serije "A je to". Na ovom čehoslovačkom (kasnije češkom) crtiću su odrastale brojne generacije, a zbog svoje dinamike i kratkoće crtić je zanimljiv i današnjoj djeci čiji je raspon pažnje znatno skraćen i napadnut sa svih strana.

Također, univerzalnosti ovog legendarnog crtića pridonosi činjenica da likovi, Pat i Mat, nemaju glas. Iako je svaka situacija jednostavna i jasna, Nizozemci su, iz nekog čudnog razloga, u svojoj inačici dodali glasove ovom ikonskom dvojcu.

Mora se spomenuti i scenografija koja je, odlična preslika estetike tog vremena i prostora. S obzirom na to da su lutke Pata i Mata visoke svega dvadesetak centimetara, fascinantno je koliko je pažnje bilo posvećeno scenografiji.

Iako mnoge stvari ovaj crtić čine legendarnim, fokusirajmo se na glazbu. Nedavno sam u bespućima YouTube-a, sasvim slučajno, naletio na miks od 139 pjesama nazvan ''A je to music'' i dobio čudnu potrebu da poslušam svaku pjesmu.

 

 

Prošlo je dosta godina otkako sam gledao "A je to" i nikada nisam ni shvaćao koliko je glazba u crtiću genijalna. Preslušavanjem ove playliste ostao sam šokiran i morao sam napraviti istraživanje.

Za glazbu crtića zaslužan je pokojni češki skladatelj Petr Skoumal. Nažalost, to je jedina informacija o njemu dostupna na internetu. Kako god, ono što je Bernard Herrmann radio u Hitchcockovima filmovima, to je Petr Skoumal radio u "A je to".

Svima je na prvu poznata uvodna špica, ali osim nje postoji hrpetina kratkih, pitkih i zanimljivih kompozicija. Neke izvodi samo jedan instrument, poput violončela ili bubnja, a neke su slojevite i instrumentalno jako zahtjevne. Također, žanrovski dosta variraju. Neke je jako teško svrstati u koš, ali generalno imaju dosta elemenata jazza, surf rocka, čudne austrougarske narodne glazbe i glazbe uz koju Bud Spencer prebija 40 smrtnika. U izvedbi sudjeluje dosta gudačkih i puhačkih instrumenata, harmonika, sintisajzer, a ponekad i električna gitara. Posebno moram istaknuti bubanj koji je apsolutno briljantan. Na dvije kompozicije bubnjar izvodi solo na koji bi i sam John Bonham zapljeskao.

 

 

Ipak, od 139 pjesama na popisu, većina ih se ponavlja u različitim verzijama. Stoga sam odlučio složiti svoj ''the best of'' popis.

Koga zanima neka baci oko - KLIK!

Ovim putem apeliram na sve roditelje i skrbnike da svojoj djeci, ako već nisu, otkriju ovo remek-djelo od crtića.