Specijal

Domaća zadaća (27): Repetitor, Alejuandro Buendija, Lu Jakelić i drugi

Domaća zadaća (27): Repetitor, Alejuandro Buendija, Lu Jakelić i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Repetitor - 'Kost i koža'

Repetitor se vratio! I dok još uvijek ne možemo uživati u njihovim divljim nastupima, sirova distorzija je upravo ono što nam ovih dana treba. Novom pjesmom "Kost i koža" nastavljaju u prepoznatljivom fazonu. Kompaktno, surovo, direktno i iznimno čvrsto. Agresivnost na razini. "Oduvat" će vas u samo dvije i pol minute. (Maja Trstenjak)

 

Milošev feat. Dunja Ercegović - 'Drugom prilikom'

Ovo je jedan vrlo zanimljiv projekt - Matej Milošev klasični je glazbenik koji će u narednom razdoblju u svojim skladbama ugostiti mnoge hrvatske pop rock zvijezde. "Led je probila" Dunja Ercegović, poznata i kao Lovely Quinces. Nastao je radiofoničan hit iznimne kvalitete, jer je svjetlosnim godinama udaljen od tipičnog hrvatskoj "glazbenog plićaka", već je slojevito i veoma promišljeno djelo, koje je uhu veoma ugodno, a jednako će se svidjeti onima "istančanog"  i "neistančanog" ukusa. Novo, novo, vruće i zapaljivo! (Maja Trstenjak)

 

Alejuandro Buendija feat. Fog Frog Dog - 'Kornjača'

Postoji li bolja slika društvenog danas i mreže besperspektivnog sutra u koju nas se dovodi sa svakim trenutkom inzistiranja na zločinu i kazni, korupciji i pandemiji, svađi i lopovluku, tada je to 'Kornjača'. Saša Antić konstatira ono što znamo: milimetri nas dijele od dijagnoze kolektivne depresije. U zemlji u kojoj se 'ozbiljne' novine godinama po webu natječu koja će imati inspirativniji ovo-se-dogodilo-a-onda-je-rekao klikbajtani naslov, i ne može biti drugačije. I za to su nam najmanje krivi svjetska zdravstvena kriza i traganje za načinom kako pobijediti Trumpa. I zato je dobro pomno odslušati stihove nove stvari Saše Antića. Jer oni kirurški precizno gađaju. I to kako smo zgađeni i namrgođeni. I kako smo zavaljeni u blato i nalazimo se na dnu kace. I da nas klikovi odvode u fejk s kojima fejk postajemo, dijeleći ga po mrežama i komentirajući po forumima. Jer svi danas misle i svi su Einsteini. A u zemlji s četiri milijuna Einsteina, ponekad je izazov ostati normalan. Pa makar i živimo, kako pokazuju svi relevantni podaci, u najsretnijem dobu Zemlje u povijesti. I zato je najbolje dozvati 'Pohvalu sporosti' i uputiti se korakom kornjače. Bezbrižno. I s informacijskom dijetom na reveru. Alejuandro Buendija je zakon. Poslušajte ga. Ozbiljno. (Goran Komerički)   

 

Ljubica Gurdulić - 'Ispod neba'

Ne, 'Ispod neba' nisu nove Meritas, ali jest pjesma čiji će vas video u jesenjim danima učiniti vedrijima. I podsjetiti kako šarenilo godišnjeg doba i obična popodneva vikendom čine ljepotu života. Male stvari i ispričane priče su iza nas, ali ispred nas je vrijeme ležernog neplanskog susreta. Onoga u kojemu možemo plesati i dozvati minute kada smo bili freshmani pred kojima su obećane godine. Ljubica Gurdulić snimila je štivo koje će razumjeti generacija 30+ i zato jer doziva radosti koje se s godinama gube iz vida. Je li to znak da ćemo je često slušati u programima radijskih stanica formata Adult Hits ili Hot Adult? Nadam se. (Goran Komerički)

 

Lu Jakelić - 'Jesmo li sami?'

Jeste li od onih koji 'brinu' za budućnost domaće glazbe? Govorite kako ništa do mjuze vaših formativnih godina nije vrijedno spomena? Ne brinite. Godine koje dolaze pokazat će kako imamo sjajnih mladih autora i izvođača. Samo im treba dati šansu i podržati ih. Ma s koje strane dolazili. A Lu Jakelić je jedno od njih. Ime i prezime koje polako postaje sinonimom za domaću pop kreaciju. Sumnjate? Pogledajte video pjesme 'Jesmo li sami?' i osjetite atmosferu koju ona donosi. Ona je možda pomalo tamna. I možda propituje. No, život je sastavljen od traženja. Za bliskim, za dalekim i za samima sobom. A u tom traženju, shvaćamo da smo istinski svoji kad se nađemo u miru i tišini minuta koje smo odabrali samo za sebe. Kad ste to zadnji puta učinili? Uhvatili trenutak da bude sami sa sobom? Pokušajte. Zahtjevno je, ali vrijedi probati. (Goran Komerički)

 

Jasmina Makota - 'You Were Loved'

'You Were Loved' je bilješka kojoj se želite prepustiti. Jer je emotivna i duboka. Jer nosi kombinaciju elektronike, popa i soula s naznakom još pokojeg žanra urbanog zvuka moderne. Jasmina Makota dolazi iz Istre, a živi u New Yorku. Osjećaj sjete koji pronosi kroz minute snatrenja o nekadašnjem, vodi vas na put pomirenja s prošlim. Ma kako da  vas je to bivše zaokupilo i ne da vam da mu se otrgnete. Iluzije su tu da se osjećamo živima, a ples na žici je svakodnevica svakoga tko je bio hrabar da zavoli. Poklonite si Jasminin zagrljaj zvuka i uživajte u njemu svake večeri u kojoj vam je potrebna utjeha. Jer, pjesma 'You Were Loved' čini se poput podrške kakvu će nam donijeti tišina u ugodnu društvu. (Goran Komerički)

 

ET - 'Streetball Jam'

Okej, desetljeća su prošla i ET su svakako dio glazbene prošlosti. A u toj prošlosti značili su puno. Jer, koju ste Novu devedesetih dočekali bez 'Tek je 12 sati' u ponoć? Reći ću vam: rijetko koju. Ako ste bili na dočeku 'as usual'. Pripadate li soju hipstera, vjerojatno ste u novogodišnjoj noći istraživali najnovijeg američkog kantautora iz donjeg dijela Sjeverne Dakote ili se tisućiti puta opuštali uz neprežaljeni novi val. Tek da se nađe i kad svi piju. Uglavnom, 'Streetball Jam' valja promatrati kao dokument pomoću kojega bi domaći povjesničari - kada bi se možda ipak bavili običajima života i pop kulturom, a ne tek interpretacijama političkih događaja - mogli obogatiti priču o jednome dobu. Vremenu u kojemu smo imali pop, dance i hip hop izvođače koji su bili baš reprezenti domaćeg odgovora na svjetski mainstream. I zato je nikad objavljena snimka važna. Da nas podsjeti kako su se D'Knock, Vanna i Boytronic prerano razišli. (Goran Komerički)

 

Gir feat. Marchello - 'Fejk rep'

Geralt iz Rivije, skraćeno GIR, već je dulje vrijeme prisutan na sceni i sigurno hara undergroundom. Simbol je za kvalitetu i zrelost, a upravo zbog toga zaslužuje na velika vrata izići iz podzemlja i široj publici dokazati i pokazati svoje sposobnosti. "Fejk rep" klasični je zagrebački hip hop devedesetih koji zvuči svježe i sofisticirano. Uz zanimljiva lirička rješenja, Gir i Marchello daju sarkastičan osvrt na društvo i hip hop scenu koji je uvijek dobro čuti i osvijestiti. (Maja Trstenjak)

 

Mali Japanac - 'Kasne ure'

Finalist Red Bull Raplike, Mali Japanac, uspješno je lansirao karijeru. Osim što je izvrstan improvizator, jako se dobro snalazi i u "statičnoj" hip hop formi. Njegova nova pjesma "Kasne ure", objavljena za Blockstar Digital, pokazuje kako se ovdje radi o velikom liričkom talentu s izvrsnim osjećajem za ritam. Specifična boja glasa omogućuje mu prepoznatljivost dok se izričaj savršeno uklapa u "tvrđi đir" Gršine etikete. Pronašao je stil u kojem se osjeća veoma ugodno i sigurno, podržan izvrsnom produkcijom koja cijelom paketu garantira poprilično visoku razinu kvalitete. (Maja Trstenjak)

 

XSKULL8 - 'Little Miss Perfect'

Slovenija je svojevremeno bila poznata po izvrsnim rock i metal izvođačima. Njihova imena danas su samo spomen na dane kada je ovaj žanr uživao popularnost kao trap i hip hop danas. No, XSKULL8, objavio je ozbiljnu stvarčinu - gospođica savršena instantno će vas naelektrizirati. Uz to, nosi i društvenu poruku, no ono što je najbolja komponenta ove pjesme je njena fantastična struktura u kojoj se za dominaciju bore vokal, lead gitara, ritam gitara i bubanj. Da, svaki član benda svoj je dio odradio na najbolji mogući način i dobio trenutak u kojem će zatresti svaku stanicu vašeg tijela. Žestoko, odlučno i sofisticirano. Predivno! (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni