Specijal

Domaća zadaća (28): Frenkie, Kandžija, Rakete i drugi

Domaća zadaća (28): Frenkie, Kandžija, Rakete i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Bang Bang - 'Naderealizam'

Zapleši uz Bang Bang! Ono što je nekada bilo normalno, danas je nadrealizam. No, bilo kako bilo, za nazdravljanje uvijek ima povoda! Zato, jednu za ljubav, drugu za strast i treću za nadu! (Maja Trstenjak)

 

Mirna - 'Strašila'

Govor mržnje na internetu u proteklih je nekoliko mjeseci naprosto eskalirao. Kada su ljudi zaštićeni iza ekrana i lažnog imena, odbijaju pogledati u sebe, već kroz svoje oči prepune kompleksa gledaju druge i mržnju očajno istipkavaju u komentar. O tome u novoj pjesmi pjeva Mirna, čiji će vas zarazni ritam osvojiti na prvu i istovremeno dati prijeko potrebnu dozu samopouzdanja. (Maja Trstenjak)

 

Hladno pivo - 'Kišna nedjelja'

Uglavnom, da! Uvijek vas uhvate tamo i tada kada ste najranjiviji, kad ste spremni skinuti i zadnju crtu obrane i popustiti pred još jednom odlukom zaključanom u neprobojnom sefu. Nakon što ste se po tisućiti puta zavjetovali svijetu i sebi da su stvari nepromjenjive, a vi ste - žao mi je što predlažeš, sad je kasno - čvrsti kao stijena. No, dakle, za svaku stijenu potrebna je dovoljna količina dinamita, a u slučaju sinopsisa emotivnih želja taj dinamit mogu biti T'ga za jugom, češki film, pašta s tunom i slike divnih sjećanja. I stvari se odmah crtaju drugačije. 'Kišna nedjelja' o tome poji i super sugestivno to čini. Jer je Mile u gardu frajera s iskustvom. On će vas tim dragocjenim rječnikom frenda iz kvarta upozoriti na neizbježno: da će ta kišna nedjelja jednom doći. A onda treba trostruko zaključati taj sef. Ili se nadati da će taj topli smijeh istopiti brave. Ovisno u kojoj se od uloga nalazite. I kakvi ste sami po sebi. Jer, nijedan sef nije neprobojan. A meka srca lakše ustuknu pred majicom Johnnyja Casha. Hladno pivo su nam ponudili krišku bliske životne epizode. Vjerujte mi, kada vam pišem, da je valja preslušati. I pronaći se u njoj. (Goran Komerički)   

 

Million - 'Pjesnici šute'

‘Pjesnici šute' su struja svijesti u kojoj ćete otkriti tijekove egzistencijalnih vrtloga, nostalgije za vremenom nevinijim od odraslosti i suočavanje sa sadašnjošću za koju biste potpisali da je distopijska e da ste je prije par godina ugledali u kakvom filmskom ili akcijskom video naslovu izražajnog budžeta. Godina kroz koju prolazimo osvjetljava neke standarde koje drugačije doživljavamo kada nas gura žurba redovnog. No pri susretu s neizvjesnošću i depresijom, stvarnim događajima koji su maštovitiji od stihova samih pjesnika i terabajtovima suvišnih rečenica po društvenim mrežama i forumima - dolazi do neke vrste osviještenja. Slavko Remenarić i Zvonimir Dusper bi vam se mogli činiti teško prohodnima, ali samo ako od pjesme očekujete metaforu koju ćete iščitati iza ugla. 'Pjesnici šute' su štivo koje će vas zamisliti. Možda ćete se njime vratiti djetinjstvu u kojemu je glazbena kutijica bila najveća radost. Možda ćete shvatiti da je chatanje neviđena halabuka od koje želite pobjeći. A možda ćete potražiti oslonac u prvim slikama i prvim sjećanjima vlastita iskustva. (Goran Komerički)

 

Rakete - 'Zvijezde'

Ako me pitate, 'Zvijezda' savršeno odgovara danu za chillanje. Ili vremenu za snatrenje. Ili dobu kada biste organizirali vintage tulum. Onaj u kojemu ćete upoznati initrigantnu damu i s njom se uputiti u istraživanje svijeta i svemira. Ono može biti intelektualno ili kojekako drugačije, ali je važno da bude... da, kao iz snova. Poticajno i izazovno. Na onoj ravni na kojoj nalazimo paket pjesme i videospota dua Rakete. Ivana Starčević (koja se snovima bavila i na nekim drugim glazbenim adresama poput Kandžijina 'Betona') i Vladimir Mirčeta nude nam atmosferu nježne putnice u okrilju dramaturgije intergalaktičkog putovanja. Animacija Dalibora Barića maštu svemirske avanture čini eksperimentalnom i s prizivom davnijeg doba. Onoga sa serijalom filmova o Pinku Panteru. Pa tko to ne bi želio dosanjati? (Goran Komerički)

 

Mika Ella - 'Never Let It Die'

Uz pjesmu 'Never Let It Die' vrlo jasno možete prepoznati razliku između ležernog poimanja pop pjesme osamdesetih i one današnjih dana. Jer, Mika Ella nam na pladnju donosi jasan komad italo disco zvuka i obasjava ga bezbrižjem u kojemu su stvari s lista popularnosti uglavnom bile obojane šarenilom užitka ili osjećajnim zavrzlamama. Danas, kada pop pjesme za generaciju Z tematiziraju mentalne nemire, tjeskobe i strahove - ovakvo doba čini se kao lijepa šarena laža u koju bismo rado pobjegli. Odmah i sada. Uostalom, jeste li primijetili koliko je revivala osamdesetih prisutno na svjetskoj glazbenoj sceni? Jeste li prepoznali kako su najcjenjeniji pop albumi ili pop pojavnosti koje nam donose Dua Lipa, Ava Max, Ariana Grande, Justin Bieber ili Billie Eilish sve samo ne pjesme prozračna stiha i jednostavne teksture? Aktualni singl 'Who's laughing Now' Ave Max, primjerice, govori o problemu psihološke manipulacije. A Ava Max je upravo objavila album euro-pop pjesama u stilu osamdesetih. Mika Ella gradi karijeru na sjajnom čitanju tog identiteta koji ima snažnu fan bazu u Europi, ali i svijetu. I čini to uvjerljivo i sa stilom. Za sloj više, valja pretražiti streaming servise i video kanale. Ili konzultirati rukopis dua pocket palma. Bit ćete ushićeni. Dakako, ako vas italo kultura zanima odnosno želite li otkrivati novo na tragu starog. Pa onda Mika Ellu na tragu, recimo, Spagne. (Goran Komerički)

 

Kandžija - 'Rokatiki'

Jeste li znali kako zvuči bugarski Drake? Slično kao naš Kandžija. Belomanastirke opet su u akciji. No, pristaju li baš na sve? Je li Rokatiki ono što uistinu žele ili pucaju na više? Intrigantna priča o slavi, bogatstvu i influensanju je pred vama! (Maja Trstenjak)

 

Najre feat. Notix & Zijo Kalifata - 'Prazne priče'

Singl koji je Najre postavila na streaming servise originalno se na YouTubeu pojavio još u ožujku, ali je dovoljno intrigantan da ga se može shvatiti poput glazbene novosti. Uostalom, ako je pjesma samo na YouTubeu ne možemo je smatrati izdanjem, jer ona to nije. Notix, Zijo Kalifata i Najre primjeri su koji će nam elokventno dočarati teme, ritmove i snagu nove domaće trap scene. A 'Prazne priče' ispunjene su rimama koje možemo shvatiti i kao studijski freestyle i kao hip hop jamanje i kao audio bilješku iz hip hop vježbaonice. Kakav je flow, pitate se? Takav da ga možete zamisliti u ispunjenom klubu. Koja je poruka? Pričamo previše, brate. I na sve strane. Bez reda i sadržaja. I prodajemo bureke posvuda. Okej: ako ih želite kupiti, to je okej. Ali, načelno, svijet danas čine prazne priče. Puno praznih priča. Siju ih i ordinarni fejkeri i oni od kojih biste to najmanje očekivali. Pa i oni koji su najmanje pozvani da ih govore. Toliko. (Goran Komerički)

 

Frenkie - 'Oktobar'

Frenkie je ovom pjesmom opravdao svoje ime, poziciju, ulogu i status na glazbenoj i društvenoj sceni. Direktan i beskompromisan, izrazio je svoje mišljenje i napravio najuvjerljiviju pjesmu u proteklih nekoliko godina. Možda je ovo početak jednog novog poglavlja u njegovoj karijeri, nastavak priče koja je stala "Hajmo ih rušiti". Vrijeme će pokazati. (Maja Trstenjak)

 

Šiza - 'Hvala, ipak zavijam sam'

Kad se bend Šiza predstavio pjesmom "Prsa će kosti čuvati", bilo je jasno da je domaći punk rock ponovno oživio. S novom pjesmom "Hvala, zavijam ipak sam" nastavili su uspješan niz, temeljen na višegodišnjem iskustvu. Svojevrsna najava buđenja ovog, danas pomalo i zaboravljenog žanra, veoma je obećavajuća i snažna. (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni