Specijal

Domaća zadaća (32): Detour, Mr. Lee & IvaneSky, Manntra i drugi

Domaća zadaća (32): Detour, Mr. Lee & IvaneSky, Manntra i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Detour - 'Slavlje'

Kada joj pristupite na prvu, pjesma 'Slavlje' nudi povod za raspojasanost na nepoznatoj adresi. Ona je, napisat će netko na YouTubeu, fontana sreće. Glazbeno cjepivo za vrijeme nedaća. Njezini stihovi donose slike u kojima se prepoznajemo. Gledamo se na tulumu u pogrešnoj kući. Na zalutaloj zabavi na kojoj nije važno niti što svira niti kako je tko odjeven niti koliko mu je godina. Nije vam bliska, ali koga briga! Baš vam je svejedno. I tko vas gleda i što tko misli i komentira li uopće. U svijetu koji priziva samokontrolu na svakom koraku, naime, dobro dođe podsjetnik da gubljenje u nemarnosti ima poveći smisao. Ili? Kada razgrnete slojeve s površine, razmišljate da Detour imaju singl koji govori i o tome kako je došlo vrijeme događaja koje nam je teško shvatiti. I da od tih zbivanja ne možemo pobjeći, jer izlaza nema. Stvari su se naprosto otele kontroli. Da se prilagodimo, smijemo se i zabavljamo u radosnome bolu?  Možda. Ovaj svijet je pukao prije nas, pa zašto ne bismo i mi? (Goran Komerički)

 

Gelato Sisters - 'Moja posljednja i prva ljubavi'

Okej, da. Ljubav i razumijevanje treba dijeliti cijele godine, a ne samo u prosincu. Empatiju valja njegovati na dnevnoj razini, a toplu riječ poklanjati kad god vam se ukaže prilika. Pa ipak, mjesec darivanja je naše gromoglasno slavlje tih vrijednosti i ako već imamo dane ratnih pobjeda, ondak je sasvim divno i potrebno imati mjesec podsjećanja na ljepote toplih emocija i ljudskosti kao takve. A stvar 'Moja posljednja i prva ljubavi' - u lepršavoj verziji djevojaka iz grupe Gelato Sisters - idealna je za ovakva slavlja. Ona nas čini razigranijima i spremnijima na ljepotu i ushit. Možda stihom daje do znanja kako su neke simpatije samo nedosanjani snovi, ali - ma haj'te - pustite nas da sanjamo da su te naše željene ljubavi naša velika radost. Pa makar bilo tako samo dotle dok se ne probudimo. Elem, uz Gelato Sisters dan je šareniji. Zvukom i videospotom. Proslavite ljubav i dotaknite razumijevanje uz čašicu njihovih tonova. (Goran Komerički) 

 

Manntra - 'Voices of the Sea'

Manntra je bend za strano tržište. Njihov zvuk je ciljan i podređen jednoj određenoj publici koja voli žešći zvuk s elementima folka. U ovoj pjesmi s elementima hrvatskog estradnog popa. Tj. back vokala. Jako zanimljivo i dosta dobro. (Maja Trstenjak)

 

Kensington Lima - 'Stay Bright'

Pjesma 'Stay Bright' ima taj jedan osvježavajući zvuk koji vas umiruje i motivira za nalaženje tih malih ljepota koje čine naše danas. Njezina energija je pitkost, a daljine kojima odzvanja dovoljne su da prihvatimo blagi osmijeh prolaznice po putu. Ili toplinu podrške koja nam je pružena već samom činjenicom da smo prisutni ovdje i sada. Iz tog gnijezda sigurnosti onda stiže poticaj za pomisao o novom danu kao novoj prilici. Kensington Lima su nam darovali singl koji valja uvrstiti na zimske playliste. Da nas malo utopli i pruži nam utjehu zbog onoga što može biti propuštamo u vremenu bez druženja i oblika zabave na koje smo navikli. Ali i zato da nam utisne nadu kako će ti i takvi dani opet jednom doći. (Goran Komerički)

 

Mr. Lee & IvaneSky - 'A Good Actor'

Zapravo je cijeli paket briljantan. Videospot i sama pjesma, naime. I čine se, zamotani u umjetničku mašnu, poput yina i yanga. Jer 'A Good Actor' sa sobom nosi tu tegobu rastanka, stihom i notom. Spot, pak, oblikuje trenutak divnog u sastanku za ljubavno trajanje. Ljepota ugođaja uokvirena je fotografijom koja budi memoriju sličnim senzibilitetom na koji će sjećanja na prošlo biti potaknuta kombinacijom tuge i prihvaćanja, kakvu nam nudi audio snimka. I kada samo slušate pjesmu koju su skladali Mr. Lee & IvaneSky - i to činite sa slušalicama na ušima ili putem boljeg seta zvučnika - dobijete toplinu dramatike i naznaku filmske patine. Je li to autosugestija metafore kojom se pjesma služi? Može biti. Međutim, ostavlja tu svečanost prolaznog na reveru doživljenog. Bez obzira razmišljate li o raskidu veze ili o ljepotama ljubavne budućnosti. (Goran Komerički)

 

Muha - 'KOMFORTZONA'

Regionalnoj hip hop sceni opako nedostaje ženskih igračica. Točan razlog deficita žena u ovom žanru još uvijek nismo otkrili, ali činjenica je da jednom kada se pojave, posao odrade na najkvalitetniji mogući način. Glazbenica umjetničkog imena Muha dolazi iz Sarajeva i predstavlja pjesmu "KOMFORTZONA". Odlična liričarka, profinjena i decentna, podržana kvalitetnom produkcijom, ljepotu zvuka pronašla je u jednostavnosti. Obavezno poslušati. (Maja Trstenjak)

 

Rouzi feat. Yung Bude - 'Sayonara'

Rouzi je jedan veoma simpatičan reper iz Srbije kojemu se u novoj pjesmi pridružio Yung Bude. Klasična stvar regionalnog trapa koja je umjetničku inspiraciju pronašla u Dalekom istoku. Motive inovativno provlače kroz cijelu pjesmu i u stihovima i u beatu. Jesi li kao Putin ili možda više kao Bruce Lee? Vrijedi poslušati. (Maja Trstenjak)

 

GIR - 'Poštovanje'

Još jedna uspješnica s albuma "GOAT" je pjesma "Poštovanje". Uz odlične upadice dečkiju iz 30zone, GIR je još jednom predstavio poprilično dobro djelo klasičnog hip hopa. No, ono što se posebno ističe na pjesmi je zanimljiv beat kojeg je obogatila brass sekcija. Doduše kao vrlo kratki uzorak koji se kontinuirano ponavlja. Odličan je dodatak koji daje pjesmi poseban štih i obznanjuje potencijal za daljnji razvoj u smislu budućeg povećanja kompleksnosti. (Maja Trstenjak)

 

Zimizelen - 'Fantastično'

Nakon Nellcotea, slijedi Zimizelen. Radi se o novom projektu Vinka Ergotića, koji se i ne razlikuje toliko zvukom od prethodnog projekta. Zašto je došlo do promjene imena koje je užasno nezahvalno za internetsko pretraživanje, na umjetniku je da otkrije, no "Fantastično" je pjesma s kojom se predstavio publikom. Atmosferična progresija koja graniči s rokerskom psihodelijom poprilično je dobar poduhvat. No, ovo je tek početak. Bit će to i bolje. (Maja Trstenjak)

 

Plazmatick - 'Pijesak'

Pijesak podsjeća na prolaznost i pustoš, a 'Pijesak' tematizira nemire. Ljudsku sklonost buci različitih režija i raznovrsnih oblika, onoj koja se roji makar je i ne vidimo ili teže prepoznajemo. Nemire misli, zvukove pritiska, osjećaje očekivanja i tegobe neuslišanih želja. Plazmatick će pozvati u pomoć Miroslava Krležu da nam približi potrebu uranjanja u tišinu i gubljenja u njoj na način na koji bismo se mogli pogubiti u nekoj stvarnoj pustoši. Tišina oplemenjuje, ali zvuk nosi polet. Posebno ako mu se priklonite bez predrasuda. Pjesma 'Pijesak' takva je da vam se nameće kao poželjna kulisa kućnog me-myself-and-I tuluma. Pa i za Novu godinu. Jer, preporuke su znamo kakve. Stoga je Plazmatick moguć sadržaj uz koji ćemo postaviti pokoji kućni reflektorčić i lampice u žmirkavim bojama. I da, startajte vizual pjesme 'Pijesak' na zaslonu vašeg uređaja. Izgubit ćete se u tišini vlastitih misli. (Goran Komerički)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni