Specijal

Domaća zadaća (5): Aklea Neon, Urban&4, Rundek i drugi

Domaća zadaća (5): Aklea Neon, Urban&4, Rundek i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Detmeć feat. Suicidal – "Gledam vas u oči"

Najbolje ostvarenje Detmeća do sada. Požeška ekipa udružila je snage sa zagrebačkim reperom Sucidalom te jasno i glasno izrazila svoj stav o trenutnoj društveno-političkoj situaciji. Njihov fantastičan spoj žestokog rocka i hip hopa sada je dosegao novu razinu, obznanio svima koliko je ovaj projekt perspektivan i potvrdio kako je pred Detmećom blistava budućnost. Razvalili. (Maja Trstenjak)

 

Rundek & Ekipa – "Tko su svi ti ljudi"

U eri kada paralelno živimo virtualne i stvarne živote i za sve njih pokušavamo pronaći komadić od vječnosti, pitanje površnosti odnosa među ljudima jedno je od onih koja nas mogu daleko odvesti. I zato je ponekad bolje preko takvog pitanja prijeći kao preko plitkog potoka. U suprotnom ćemo se brzo naći sa sto upitnika iznad glave. I sa silnim kontekstima koje svi ti upitnici sa sobom nose. Primjerice, tko se krije ispod maske frenda na Fejsu, šminke kolegice na poslu, istupa osobe s popularnog Instagram profila ili odijela nepoznate djevojke koja se tako lijepo nasmiješila, onako usput. Dakle, to je to more konotacija u koje će zagrabiti nova stvar Rundeka & Ekipe. Onoliko nova po datumu, koliko tradicionalna po zvuku inspiriranom glazbom starijih dana. (Goran Komerički)

 

Friends, Urban&4 – "Pseća oluja"

U produkciji „Pseće oluje“ Urban&4 napravili su presedan. Nakon što su 19. ožujka objavili demo ove pjesme, pozvali su svoje fanove i širu javnost da im pošalju svoje snimke te pjesme; da se snime kako ju pjevaju ili sviraju, na bilo kojem instrumentu, cijelu ili samo dio. Odaziv je bio velik. Gotovo 150 ljudi, poznatih i manje poznatih, iz zemlje i inozemstva, stopilo se u jednu veliku glazbenu oluju. Od prikupljenih materijala bend je napravio čak šest verzija, dok s vama dijelimo onu službenu, koju je kreirao Sandi Bratonja. Neka i vas pomete. (Ana Hotko)

 

Aklea Neon – "Riba iz kade"

Nakon što nas je p(r)ozvala da se bolje brinemo o mami Zemlji, Aklea Neon nas izaziva da zaronimo duboko, kako bismo ostali mirni usred centrifuge koja nas sve neminovno i nemilosrdno kovitla, pogotovo posljednjih mjeseci. Podsjeća nas na to da je ponekad dobro napraviti čistku u životu i redovito uzeti svoju dozu ljubavi prema samom/samoj sebi. Za sve intronaute i one koji će to tek postati. (Ana Hotko)

 

Elsea – "Grol"

Svoje oduševljenje ovom kantautoricom uz Pule s vama sam podijelila još u prvoj Domaćoj zadaći, a sada dijelim i njezin drugi singl. Zapravo se radi o fantasy minijaturi, pričici o malenom gnomu Grolu, na čijem jeziku je ElSea i zapjevala u jednom dijelu pjesme. Mlada Puljanka uz sebe i dalje ima svog oca, Branka Crnogorčića Blackhilla, koji je i ovoga puta bio zadužen za snimanje i miks, dok je master napravio Pete Maher, majstor kojeg su angažirala neka popularna svjetska imena, kao što su The Rolling Stones, U2, Depeche Mode i Lana Del Rey. Time je ‘naše, a svjetsko’ dobilo jednu novu dimenziju. (Ana Hotko)

 

Mockingbird – "Undone"

Svatko od nas ima te trenutke ili faze. Kada se osjećamo ranjivima, ogoljelima i spremnim samo za osamu vlastite sobe. I kada želimo samo da nas zagrle i da nam reknu nešto toplo. I zato je "Undone" komadić glazbe koji ćete prigrliti u onoj večeri koja će vas ostaviti na vjetrometini. Biste li takav pristup očekivali od Lucije Ivšić, frontmenice i gitaristice indie rock benda Punčke? Možda baš i ne. Ipak, novi projekt novopečene stanovnice Melbourna ovdje je. S imenom koje zvuči tako australski. I tako Triple J. Baš kao i zvuk koji kao da je do nas došao upravo iz etera kultnog australskog radijskog kanala. (Goran Komerički)

 

Bosak & the Second Hand Band – "Her Song"

Bosak & the Second Hand Band zvuče onoliko nostalgično, koliko čeznete za vremenom kada su Hootie & the Blowfish bili najvećim bendom američkog mainstream rocka. Sa sobom donose zvuk koji gleda na daljine i prostranstva, a traži intimni prostor kultnog rock kluba. Jer se u njemu najbolje osjeća. I jer, kao takav, korespondira s našom željom i našom emocijom. Bosak & the Second Hand Band imaju sjajan novi album "Based on a True Story". S njega dolazi "Her Song", ta radiofonična poslastica za svakog selektora modernog rock radija ili radija s hit-glazbom za odrasle. (Goran Komerički)

 

Kali Lago – "Generous Enough"

Kali Lago je zagrebački akustični alter rock duo, koji čine Marin Novak i Filip Smokvina. Pjesma ‘Generous Enough’ govori onome s čime se većina ljudi suoči tijekom života, a to je rastanak s bliskom osobom i osjećaj gorčine s kojime se neminovno obje strane trebaju nositi. Kali Lago se javnosti prvo predstavio pjesmom na hrvatskom, "Uši na tračnice", a zatim objavio dva singla na engleskom, dok najavljuju da će album biti opet na hrvatskom. Moram priznati da ih više doživljavam u ovoj verziji, ali se nadam da će me razuvjeriti. (Ana Hotko)

 

Brain Holidays feat. Brico – "Kuća puna ritma"

Snimljena na Jamajci u studiju Boba Marleya najava je velike proslave 20 godina djelovanja domaćih reggae heroja Brain Holidays. Za opuštena proljetna popodneva u laganom ritmu i prepoznatljivom tonu, pjesma je uz koju ćete odmah poželjeti uživati u nekom sunčanom i skrivenom kutku Jamajke. (Maja Trstenjak)

 

Tommy Gang feat. 30Zona – "Balkanac"

"Ja sam sa Balkana ratatata", najvjerojatnije inspiriran popularnom zvučnom pozadinom mnogih TikTok videa, najupečatljiviji je vers nove suradnje u regiji. 30Zona i Tommy Gang u dvoipolminutnoj stvari "Balkanac" i pratećem videu nastavljaju njegovati svoj imidž zločestih dečkiju iz opasnih kvartova. Možda ovo i nije najbriljantnije ostvarenje perspektivne 30Zone, no, njihova publika će se sigurno dobro zabaviti gledajući svoje idole kako se igraju plastičnim pištoljima, a nakon čega će odmah potrčati do dućana i opljačkati škrinju, sebi uzeti sladoled, a mami smrznuto povrće. Jer u ovoj je pjesmi prisutan direktan product placement za cijelu obitelj. Prigodno. Zanimljivo.  (Maja Trstenjak)

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni