Specijal

Domaća zadaća (55): Tena Vodopija, Bore Balboa, Lea i drugi

Domaća zadaća (55): Tena Vodopija, Bore Balboa, Lea i drugi

Prototip modernog pop hita, nedoljiv trap vajb i elegancija akustike. Šarenilo davnih dana, gard izazovnog i zanimljivi eksperiment I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple Music, DeezerSpotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

 

Tena Vodopija - '#Taj'

Izvan svake sumnje, '#Taj' je prototip modernog hit-singla za radijski eter. S potencijalom hita godine. Hoće li ga dohvatiti?

Tena Vodopija je lansirala stvar koja ima ama-baš-sve što tražite od pop pjesme - okretne riječi, melodiju koja teče, nadahnutu produkciju, sjajnu interpretaciju i refren koji pamtimo - i taj rukopis Kristine Kovač i Zvonimira Duspera predstavila kao ono što on jest. Pjesma velike sreće i još veće radosti. Autobiografska priča u kojoj se možete prepoznati. Poput one Kelly Clarkson, recimo. 'Stronger (What Doesn't Kill You)' je himna samopouzdanja i snaženja nakon godina očaja. '#Taj' je himna ljubavne sreće, nakon godina traženja i čekanja. Čekanja i traženja. I konačnog otkrivanja da se #Taj nalazi tu već godinama.

Dakle? Uživite se u video. Tena Vodopija je poput Kelly Clarkson za dvadesete, poticaj kreative za program domaćeg radija i ispunjeni kalendar regionalne pozornice. '#Taj' je sve što želimo. Ljepota trenutka i razigranosti. Poticaj za pogled oko sebe i otkrivanje novih bliskosti u poznatim očima. Jer, noć je polivena medom. Treba se samo otvoriti i dočekati #taj slatki libreto. (Goran Komerički)

 

Zembo Latifa x Full Ferry x Bruns Lay - 'One Night'

Jednostavni i lako pamtljivi stihovi Zemba Latife ovaj su put nabrijani elektroničkim beatom s potpisom Full Ferryja i Burns Laya. Formula je dobro poznata, zarazan refren i plesni ritam, no zvuk predstavlja novo poglavlje karijere Zemba Latife, ili je to samo svojevrsni eksperiment? Vrijeme će pokazati, a i rezultati gledanosti i slušanosti. (Maja Trstenjak)

 

LEA - 'Trebam te'

Mistična i poticajna, izazovna i sugestivna - takva je pjesma 'Trebam te' koju nam je Lea ponudila na pladnju. Producirana na tragu kreativnosti koju ćete pronaći u opusu američkog house producenta ZHU-a i predstavljena okretnim vizualom koji će tajanstvenom dodati razinu suptilnog.

Lea je jedna od najtraženijih DJ-ica regije i umjetnica koja - premda je završila Muzičku akademiju - sebe nije zamišljala u ulozi pjevačice. Tandem s produkcijskom kućom Republika pokazao je da bi bilo dobro da se uprizori u tu ulogu. Jer ima maštu i gard, jer jeziku magične elektronike dodaje začin. I postiže sjajne rezultate. Ne samo zbog koreografije plesa na šipki već i zato što je cijeli paket intrigantan.

Uostalom, 370 tisuća pregleda na YouTubeu i više od 18 tisuća slušanja na Spotifyju - u slučaju streaming servisa, to je tri puta više od pjesme 'Ja još uvijek imam istu želju', aktualnog radijskog broja jedan u Hrvatskoj - to dokazuju. (Goran Komerički)

 

Liloslav - 'FoSho'

Tko voli glazbu Dine Blunta, voljet će i onu Liloslava. Sarajevo je dobio dostojnog reprezenta trap scene čija dikcija je također nerazumljiva, stihovi izvrnuti i bez konkretnog smisla, no ima neodoljiv vajb koji ubija. Veliki potencijal koji bi se uskoro mogao etablirati na regionalnoj sceni. Kreativan, sa zanimljivim idejama. Obavezno čekirajte. (Maja Trstenjak)

 

Brutu Music & Dobie feat. Skinny Scotty & Queen Minerva - 'Funkupa'

Na trenutke će vam se učiniti kako je 'Funkupa' sastavljena od skupa fragmenta različitih pjesama sazdanih od različitih pristupa i stilova. Eklektika kojom obiluje suradnja kvarteta umjetnika podsjeća vas malo na Alexa Cruza, malo na Deee-Lite, a najviše na noćne sate kakva raskošnog elektroničkog festivala.

Brutu Music i Skinny Scotty producenti su porijeklom s Antila, a adresa im je nizozemska. Iza imena Dobie krije se, s druge strane, zagrebački DJ i producent Vjeran Rubeša, a 'Funkupa' je djelo koje u toj kombinaciji progresivnog housea, hip hopa i funka nudi indie pristup industrijskog elektroničkog eksperimenta. Himničnog također. Pa onda i zahvalnog za noćnu klupsku pustolovinu. (Goran Komerički)

 

CAMBI. & TBF feat. ST KOKE - 'Bambina Mia'

Onda? Čemu se genij domislio? Šarenila davnih dana. Zabave otrgnute iz razdoblja opuštenosti osamdesetih. Zvuka oplemenjenog motivima i identitetima nekadašnjeg stila života.

Kada lagodno promatrate gegove upriličene u spotu 'Bambina MIa' - slušajući priču o pokušaju dejtanja među različitim generacijama - vrtite film udaljen od antivakserskih raspri i tjeskoba besperspektivnog koje danas nudi domaće društvo. Cambi., TBF i ST Koke donijeli su nam dah ljeta i zaborava, dobrodošao podsjetnik kako ležernost nema cijenu. I da svakodnevica donosi razonodu kakve nema na Instagramu i TikToku, ma koliko atraktivni bili.

Pobjednica Splitskog festivala nudi slike, prostire mnoštvo detalja i daje mašti na volju. I da! Gradi projekt grupe CAMBI. u sasvim zanimljivim pop prostorima. (Goran Komerički)

 

faga x Shrymp - 'Kakao'

Koliko sladak je tvoj kakao? faga i Shrymp na prvu zvuče kao jako dobra kombinacija stvaralaštva grupe High5 i Vojka V, no ljepota njihove promišljene sirovosti uz nekoliko skladateljskih preokreta u pjesmi daju im prepoznatljiv zvuk i karakter. Kreću u osvajanje glazbene scene s laganim i simpatičnim singlom, pa, pridružite se ovom vajbu i uživajte u kakau! (Maja Trstenjak)

 

Bore Balboa - 'Mamadou'

Bore Balboa nadmašio svoj dosadašnji opus i najavio novi album. Izuzetno karizmatičan, inteligentan i nevjerojatno zanimljiv, u najnovijoj pjesmi zvuči zrelije i ozbiljnije, dok je zadržao prepoznatljiv karakter i tematiku. Flow koji drži pažnju slušatelja uz mnogobrojne više ili manje skrivene detalje, uz produkcijski potpis koji sada zvuči čišće i sofisticiranije. I uz vrhunski spot, koji obavezno morate pogledati. Bore udara jako, smiješi li se to koja nominacija za Porin ili Rock&Off ove godine? S velikim nestrpljenjem iščekujemo album. (Maja Trstenjak)

 

Pava - 'Ponekad'

Impresivno. Predivno. Ponekad riječi nisu dovoljne, kako kaže sama Pava u novoj pjesmi, ovo sjetno i melankolično djelo ljubavne tematike morate poslušati i osjetiti da biste u potpunosti shvatili o kakvoj se ljepoti zvuka radi. Izvrsna emocija, iskrena i direktna, uz laganu akustičnu pratnju, djelo koje osvaja na prvu. (Maja Trstenjak)

 

Adari - 'Ljubav se vratila'

Nekada pomislite kako sigurno postoje te neke oaze mira i sreće. U njima je sve nekako obzirno, sasvim pristojno i dostojanstveno. I pjesma cvrčka i zvuk djetlića i pjev kakvog čvorka u daljini. Tamo su oko vas dragi ljudi, odnekud dolazi miris čaja i lavande i pogledi su mili, a energija opuštena. E, to je svijet koji dodiruje pjesma 'Ljubav se vratila' i to je milje kojim se kreće kompletan album 'Sretne misli'.

Ploča je objavljena u jarko žutom, posve retro omotu i takva oprema naznačit će da je rukopis Sandra Bačića inspiriran nekim davnim desetljećima domaće glazbe. S druge strane, pristup prema mikrofonu kakav njeguje Adari nježan je, baršunast i, zašto ne, vilinski. Putem singla 'Ljubav se vratila'  prepušta nas okružju ditiramba - slavlja prirode, ljepote osjećaja i sreće koju otkrivamo u malim stvarima. (Goran Komerički)

 

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni