Specijal

Domaća zadaća (8): Mayales, Mark Mrakovčić, Moskau i drugi

Domaća zadaća (8): Mayales, Mark Mrakovčić, Moskau i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Ana Hotko (Mala truba), Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

Mayales - "Još jedan krug"

Dođu vam te misli kako vrijeme prolazi i benevolentna mladost odmiče. Trenuci kada vam ogledalo govori jedno, a unutarnji osjećaj sugerira drugo. Da ste poletni, mada vam se čini da taj polet – omeđen borama – usporava. Mayales će nas potaknuti da razmislimo o tome koliko su naše želje za životom velike bez obzira u kojem smo dobu i da možda postoji trenutak u kojemu svodimo račune. To svođenje obično je ispunjeno nostalgičnim slikama, željama za novim prilikama i kroničnim nedostatkom vremena za sve ono što želimo. Ili što bismo možda htjeli ponovno proživjeti. Oproštajno pismo mladosti grupe Mayales onaj je tip rukopisa koji će sve te misli učiniti manje zahtjevnima i reći nam kako postoje milijuni nas koji bismo se mogli  sada ili nekada – osjećati upravo tako. Da hitamo naprijed sa starim poletom i novim borama. Ona je, poput singla 'Roadie', melodična i brzoga ritma. 'još jedan krug' donosi susrete s utjecajima ranijih desetljeća i zvuk koji bismo mogli pronaći u pojedinim radovima satava Of Monsters and Men ili The 1975. Dakako, u trenucima kada su Britanci manje zaokupljeni eksperimentom, a više melodijom. Pronađite se u novoj pjesmi grupe Mayales, sva je prilika da ćete u tome s lakoćom uspjeti.  (Goran Komerički)

 

Beti - "Slobodna"

Valjalo bi da radijski eter pozdravi pojavu novoga projekta na glazbenoj sceni. Jer on, s pjesmom 'Slobodna', donosi kombinaciju pop senzibiliteta s jasnim utjecajima disco glazbe, američkog rock zvuka starijih razdoblja i naznaka psihodelije koja će okititi temu izlaska iz besperspektivne ljubavne veze. A zašto bi se u njoj i ostalo? Sutra je novi dan, a svaki dan sa sobom donosi novu priliku u kojoj možemo obogatiti vlastite živote. I glazbom naše sutra učiniti inspirativnijima. Beti će – s glasom Natali Dizdar i produkcijom triju članova grupe Mayales – pobuditi upravo to. Da postanemo gladniji tih iskustava, lijepih i poticajnih, koja čekaju iza ugla. (Goran Komerički)

 

Gordana Marković - "Samo ja"

Neizmjerno ugodan glas kakav naprosto želite čuti na radiju. Smiruje, opušta, u sebi nosi toplinu. Pjesma "Samo ja" Gordane Marković jedina je na albumu koja nije njenog pera djelo, što je u potpunosti neprimjetno kada je interpretacija u pitanju. Za ugodne ljetne večeri, pomalo sjetna i melankolična, no s dozom optimizma koja se krije negdje skrivena u pozadini. Osvaja na prvu, lagano štivo koje biste svakako trebali poslušati. (Maja Trstenjak)

 

Ischariotzcky feat. J.R. August - "Trouble"

Ischariotzcky i J.R. August – kakav spoj! Inače obožavam zvuk orkestra, a aranžmani, koje Joško Klarić tako prekrasno piše za Ischariotzcky, upravo time obiluju, pa tako i u pjesmi „Trouble“. Kao da je baš to ona karika koja je nedostajala Augustu, zvučna potpora njegovom vokalu, da može putovati dalje i prodrijeti dublje. Klarić je vokalno tu sasvim decentno prisutan, ali se čudesno lijepo slaže s Augustom. Onima koji su ih pratili na društvenim mrežama, ova suradnja vjerojatno nije iznenađujuća, a ja bih svakako bila za to da se ona i ponovi, jer je prekrasno imati vješte umjetnike koji su spremni tako skladno surađivati. (Ana Hotko)

 

Anna Moor - "Genovia"

U pjesmi Anne Moor pronaći ćemo svu silu nezimjerne ljubavi i snažne privrženosti. Odsjaje izgubljenosti i pomiješanih osjećaja u trenucima kada nam netko drag zauvijek ode. To mjesto u kojemu se dodiruju iznimna tuga i velika zahvalnost je ono u kojemu saznajemo pravu kvalitetu proživljenog. 'Genovia' je Annina posjeta djedu kojega možda više nema, ali ostaje zauvijek tu negdje. Kao uspomena prošlog i čuvar budućeg puta. Ona donosi prisnost i atmosferičnost sanjivog popa. Tražite li sličan zvuk pri slaganju playliste, posegnite za pjesmama slovenskog dua zalagasper ili laganijeg dijela opusa Aurore, norveškog čuda kantautorske pop glazbe. (Goran Komerički)

 

Valentino Bošković - "Sudar Bukadar"

Svoje konačno 'ja' pjesma projekta 'Šukadar Bukaadar' dobila je ove godine i donijela kombinaciju nehajnosti i humora, naslijeđa slenga i utjecaja različitih žanrovskih pristupa. I na neki način promišlja o situaciji – opće zdravstvenoj i lokalno umjetničkoj – u kojoj se nalazimo. Naslovom, barem. Ali i stihom. Valentino Bošković donose baroknost pristupa i dar za istraživanje. Pa maakar ono sezalo u prošla stoljeća, onda kada se uzvikom 'šukadar bukadar' obredno istjeravala velika nevolja iz mjesta na otoku Braču. (Goran Komerički)

 

Mark Mrakovčić - "Moneymouth"

Kakav bi to svijet bio bez Marka Mrakovčića? Pa, sigurna sam da bi hrvatska glazbena scena bez njega bila potpuno drugačija. Teško je uopće popratiti s kime je sve Mark surađivao, kome je sve snimao muziku, kome je sve pomogao uglancati zvuk, kome je svirao dodatne instrumente, pjevao prateće vokale... Još k tome je i sam glazbenik i autor. Otkad sam ga prvi put čula uživo, prije gotovo šest godina, molim ga da snimi album, a znam da je tih molbi bilo s više strana, no uz sve druge kojima je trebao pomoći, jasno je da nije imao vremena za sebe. No, napokon je tu, najiščekivaniji album otkad profesionalno pratim glazbu. Hvala Marku što mi je u ovoj čudnoj 2020. donio veselja i radosti! (Ana Hotko)

 

Moskau - "Hail America"

Prva na albumu "Love Supreme", objavljenog početkom ove godine, dobila je video spot baš u pravi trenutak. Moskau je jedinstvena pojava na domaćoj sceni čija je glazba sirova i bučna u kojem dominira Caveovski štih. Blueserski štih baladične "Hail, America" je na površini, a u srži je, najjednostavnije i najlogičnije rečeno - Moskau. Osam minuta i dvije sekunde njihove prljavštine i tromog divljaštva uz veoma zanimljiv kraj podebljan brass sekcijom. Divni ljudi. (Maja Trstenjak)

 

Zoi - "Jasno mi je"

Kada poslušate ovu pjesmu bit će vam jasno koliko je najnovija generacija glazbenika u regiji u korak sa svjetskim glazbenim trendovima. Dok su mnogi odavno zapeli i ne mrdaju iz provjerenih radijskih formata, ova ekipa već nekoliko godina stvara na najvišoj razini glazbene produkcije, čak još promišljenije, no, nimalo na uštrb kvalitete. Zoi je, kako srpski tabloidi pišu, nećakinja Nataše Bekvalac i prije glazbene karijere radila je kao model. Dobra riba, rekli bi susjedi. Sa samo tri objavljene pjesme, nazire joj se uspješna karijera unutar moderne pop glazbe. Pjesma "Jasno mi je", uz "Kaži mi" Sare Jo, izvrstan je primjer zvuka koji što prije treba postati sastavni dio radijskog etera. No, Zoi je to trenutno najmanji problem, jer broji milijune pregleda na YouTubeu, a znamo da je nova generacija itekako sklona i odlasku na koncerte onih artista koje jako vole streamati. (Maja Trstenjak)

 

Matija Cvek - "Plaža"

Iako se možda ne bi reklo po kišnome vremenu posljednjih dana, ljeto nam je tu iza ugla. Male su šanse da ću ove godine na more, pa mi je tim više na pameti izležavanje na plaži, u hladu, pod nekim stablom crnogorice. Ležerno i bezbrižno ljetno raspoloženje u svom novom singlu evocira Matija Cvek. Njegova „Plaža“ obiluje standardnim ljetnim motivima, i prigodnim lepršavim i veselim zvucima, taman za ono doba godine kada se želite opustiti od posla i teških tema koje su nas pogotovo ove godine psihički iscijedile. (Ana Hotko)

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni