Specijal

For the Record: Tool – „Opiate“

For the Record: Tool – „Opiate“

Toolov prvi uradak baš se i nije mogao pohvaliti kvalitetnim zvukom. Unatoč izjavama da uz „Undertow“ sadrži njihov najteži materijal, „Opiate“ navedeno nije uspio prenijeti svojom produkcijom, a verzija na ploči to još više naglašava.

Niski su tonovi prejaki, a srednji praktički nepostojeći, dok se visoki mlitavo vuku i uglavnom (jedva) čuju na činelama. Još bi sve bilo dobro da su potonje dobro snimljene. Da bar. Vrlo su limenaste, dok gitare i bubnjevi zvuče vrlo tvrdo i sterilno. Cijeli je zvuk vrlo kompresiran, šupalj. Nema prave definicije. Sve zvuči kao loša kazeta nastala gurajući mikrofon u zvučnik jeftinog kazića – stariji će znati o čemu pričam.  Generaciji Youtubea je bolje guglati.

Stvari koje su snimljene uživo zvuče mnogo bolje. Ako ništa drugo, barem ne kao loša demo-verzija albuma koji je netko zaboravio dovršiti. No čak ni te verzije nisu savršene jer jednostavno nedostaje kvalitetne obrade. Dinamika je vrlo slaba, a cijeli zvuk vrlo je skučen te instrumenti baš i nemaju prostora za disati. Ako imate pravu opremu za preslušavanje, nemojte se ponadati nekom poboljšanju. Nema nikakvih skrivenih detalja koji bi izašli na vidjelo – čulo? – ako biste album preslušali na bilo čemu kvalitetnijem, a i skupljem.

Iako ploča sadrži dvostruku brazdu od kojih jedna prije „Jerk-Off“ pušta „Cold and Ugly“, a druga „The Gaping Lotus Experience“, nije neki kuriozitet radi kojeg ćete odmah nabaviti svoj primjerak. Neke stvari ne mogu se kupiti novcem… Paaa, u ovom slučaju malo bolja kvaliteta ne bi škodila. „Opiate“ će na gramofonu završiti samo u najtvrdokornijih fanova Toola. Produkcija je daleko od kvalitetne te teško da ćete ga slušati baš radi nje. Čak i da nisu imali neke mogućnosti – što je ovdje vrlo očito – „Opiate“ je u boljim rukama mogao zvučati solidno. Ovako…

Godina izdanja: 1992.

Verzija albuma: Originalno američko izdanje

Strana A:
1. Sweat
2. Hush
3. Part of Me

Strana B:
1a. Cold and Ugly
1b. The Gaping Lotus Experience
2. Jerk-Off
3. Opiate

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."