Specijal

Kako je nastala... „U mojoj ulici“ (Kuzma i Shaka Zulu)

Kako je nastala... „U mojoj ulici“ (Kuzma i Shaka Zulu)

Kuzma i Shaka Zulu mediteranska su koncertna atrakcija koja podjednako oduševljava casual studente, alternativce i šminkere, a nakon rasprodanog prošlogodišnjeg koncerta, najavili su novi tulum u zagrebačkom klubu Sax! u subotu, 3. ožujka. Ususret nastupu, otkrili su nam kako je nastala pjesma „U mojoj ulici“.

 

Proljeće 1994., totalni old school za današnje poimanje života… Pišem pjesme za prvi album Kuzma & Shaka Zulu, a na radiju se vrte "Jedna mala Iva", "Ruke gore", "Vozimo se vozimo"... tri hit singla u pola godine i trebalo je nastaviti tim tempom.

Tada još nisam imao svoj studio i snimanje pjesme je bio događaj za koji se spremalo danima, bio je to tad i skup sport, koji se plaćao na sate, tehnologija smiješna prema ovom što danas koristimo, ali zato su filmovi u glavi i energija bili toliko jaki da se praktički sve snimilo iz prvog ili drugog pokušaja. Imao sam tada kompjuter Atari 1040 i neki mali modulić sa zvukovima, Yamaha TG100, neku klavijaturu igračku, ali koja je imala MIDI, tako da sam mogao kući raditi aranžman.


Ne mogu se točno sjetiti, ali mislim da sam stihove napravio u manje od jednog popodneva. Taj Yamaha modul je poprilično šumio, ali bio sam sretan što je imao hrpu zvukova, koje zapravo nigdje drugdje kasnije nisam naša: grezi, konkretni semplovi, za sat vremena je to već odlično zvučalo.  Ispada da sam najbolje radio kad nisam imao ništa od opreme  jer je fokus bio samo na pjesmi i njenoj poruci. Tad se ionako nisam razumio baš previše u samu produkciju, pa mada me sve zanimalo, bilo mi je i neugodno gnjaviti ljude u studiju pitanjima. Uglavnom su se svi pravili pametni, ali svejedno nitko nije bio u stanju napisati hit pjesmu, a meni je to išlo od ruke s lakoćom.


Iako je nastala na proljeće, "U mojoj ulici" je ljetna pjesma, to su neke slike Splita iz osamdesetih, opušteni, bezbrižni život, ljeto u kvartu, toplina noći uz more, puno tajni koje još treba otkriti.


Ima tu neke magije koju ne mogu objasniti… Osamdesete… zlatno doba u svakom slučaju… ne zato jer sam tad bio klinac, a kad si klinac, sve ti je super, nego zato jer je to uistinu bilo najbolje vrijeme ikada; glazba, film, umjetnost iz tog vremena, stvarali su pozitivnu atmosferu koja danas postoji još samo u pjesmama Kuzma & Shaka Zulu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni