Specijal

Koncerti uskoro samo u crkvi? Donosimo prigodnu playlistu za našu duhovnu obnovu

Koncerti uskoro samo u crkvi? Donosimo prigodnu playlistu za našu duhovnu obnovu

"Sloboda, sloboda, sloboda, nedostižan san ljudskog roda", pjevaju Brkovi. No, izgleda da Brkove još poprilično dugo nećemo dobiti priliku čuti uživo. Nećemo niti jednog glazbenika još neko vrijeme moći slušati uživo, tu i tamo ćemo baciti oko na neki online session, koji svakog ljubitelja glazbena umjetnosti još više baca u očaj, budući da baš ništa ne može zamijeniti taj neopisiv osjećaj doživljaja svirke uživo.

Jer, koncerti su naša duhovna obnova. Premda se na samim počecima očekivalo da će svjetska kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa izvući ono najbolje iz ljudi, svijetom proširiti dobrotu, ljubav i slogu, izgleda da se radilo samo o naivnom utopističkom snu te da je svijet nakon sada već šest(!) tjedana bez koncerata ostao jednako odvratno i surovo mjesto, danas već pusto i očajno s velikim stupnjem neizvjesnosti u kojem su temeljne ljudske slobode i prava gotovo u potpunosti ograničene, iz ovih ili onih, svima dobro poznatih, ali opet isto tako nepoznatih razloga. 

Postoje li među svjetskim religijama "prvi među jednakima"? Može li se reći da je upravo religija, odnosno, katolička crkva u Hrvatskoj, "prva među jednakima", budući da bi navodno, prema pisanju najvećih hrvatskih medija, od 2.5. trebala biti dopuštena vjerska okupljanja, znači prije zdravstvenih, obrazovnih i znanstvenih aktivnosti? Uz, naravno, najveći oprez i poštivanje svih uputa i smjernica koje su blagoslovili stručnjaci, hvala Bogu.

Duhovno zdravlje je u posljednjih mjesec-dva svima žestoko narušeno. Neki ga u normalnom životu, redovito hrane odlaskom u crkvu, neki odlaskom na koncerte. Neki ga uskoro neće moći hraniti nikako, jer im je svaki izvor prihoda u potpunosti onemogućen do daljnjeg, a među njima je mnogo, mnogo glazbenika i zaposlenika glazbene industrije.

Sigurno ćete se složiti da mise i koncerti imaju jednako duhovno značenje za njihove posjetitelje. Budući da dopuštanje održavanja "naših" koncerata još uvijek nije niti spomenulo, a "njihovi" će očito biti mogući, za vas smo odabrali nekoliko pjesama za “naše” duhovno smirenje, jer, na "našu" duhovnu obnovu ćemo, očito, morati još mjesecima pričekati. A tko preživi, pričat će, jel? Glazbenici, promoteri, bookeri... cjelokupna glazbena industrija... ako prežive. Ali, kako da prežive? 


Krankšvester - "Slava"
U posljednjih nekoliko godina najbolju poruku oltaru poslala je grupa Krankšvester. Afirmativno, jednostavno i iskreno. Sjećamo se dana kada smo svi zajedno, tisuće kao jedno, na koncertima glasno uzvikivali "Slava Kristu!", tik prije spektakularnog završetka uz nekoliko "Gabera". 


Let 3 - “999”
“Svršit ću s vrha katedrale, svršit ću bacat ću banane. Sretan kao majmun bez lijane, s vrha katedrale bacat ću banane” - ima li prigodnije pjesme od ove?

 

Cold Snap - “Monster”
Najbolje i najhrabrije metal glazbeno dostignuće u povijesti 'Rvata.


Detmeć - “Dijelimo se”
“Na naše i njihove”, prigodno.


Dječaci - “Struja”
5G je tu. 5G opet je tu.

 

Kandžija - “Crkva”
Uskoro će te moći ženiti u crkvi, nećeš imati izlike… niti izbora. 

 

Kiša metaka - "Pljačkam turiste"

A šta ćeš ove sezone?

 

 

Ekstra:
Burzum - “War”
“And still, we must never give up”

 


*namjera ovog teksta nije uvrijediti bilo koga, već apelirati na jednakost duhovne blagodati i važnosti koncerata i glazbenih događanja, odnosno kulturno-umjetničkih okupljanja, koja su intenzitetom, emotivnošću i profitom za njihove ljubitelje, sudionike i pripadnike jednaka kao i duhovna okupljanja lokalnih i svjetskih religija. Ako su bilo kakva javna i masovna okupljanja u ovom trenutku opasna po zdravlje, pravila bi za sve trebala vrijediti jednako, zar ne?

 

Ne zaboravite na 7 mogućnosti kako možete pomoći glazbenicima u vrijeme krize.