Specijal

Metal detektor: Pale Origins -

Metal detektor: Pale Origins - "Shoganai"

Vrhunski album iz domaće radinosti - moderni metal bend Pale Origins zagrebačke su snage najžešćeg žanra koje ulijevaju optimizam u opstanak ove scene. Zato, prepustite im se. „Shoganai“.

Njihov je kvalitetni ritam svjetlo na kraju mračnog i pustog tunela lokalne radionice za preradu i stvaranje proizvoda metalnih svojstva, što su potvrdili novim albumom "Shoganai" čijih je desetak pjesama spremno i za inozemno tržište. Tako su, uz Cold Snap i Kryn, postali jedan od rijetkih metal bendova koji još uvijek zapravo aktivno i entuzijastično djeluje na ovim područjima, a što je najbolje i najvažnije - njihovo stvaralaštvo zvuči zanimljivo i uzbudljivo. 

Moderni metal svoj je vrhunac dosegao prije sada već možda nešto manje od deset godina, no Pale Origins zvuče kao u njegovim najboljim danima - sirovo, iskreno i inteligentno. 

 

 

Njihova priča započela je 2016., kada su objavili EP "Embers" koji ih je odveo do finala Demo Festa 2017. kada su u jedno poglavlje karijere upisali nastup pred čak šest tisuća ljudi što im je dalo vjetar u leđa za nekoliko inozemnih nastupa. 

"Shoganai" je nastajao tri godine te je njihovo debitantsko izdanje. Više je nego dobar početak - desetak pjesama od kojih svaka donosi novi prizvuk, uzbudljivo je glazbeno putovanje u kojem se, prema pravilima najboljeg modernog metala, izmjenjuju clean vokali i growl koji su izvedeni na visokoj razini profesionalnosti dok su skladateljska rješenja inteligentna i precizna, istovremeno sirova i prljava, no obavijena i dozom profinjenosti zvuka. 

 

 

Već je objavnom prvog singla "Tension" bilo jasno da se ovdje radi o jednom projektu vrijednom pažnje, koji lako može parirati i švedskim kolegama, "izvornim govornicima" ovog žanra. Kontrast žestini donosi instrumentalna pjesma "Wu Wei" koja u prvom planu nosi gitarsku akustičnu solo dionicu metaličnog zvuka. 

Karakterom baš kako joj ime nalaže, koje u prijevodu označava jednu od metoda iscjeljivanja bioenergijom. Svojevrsna je to prekretnica albuma i dijeli ga na dva dijela. 

"Shoganai" ili ti ga "Let it go"? Možda u životu ne možemo kontrolirati baš sve, ali možemo kontrolirati ono što ćemo slušati. A tada preporučujem Pale Origins.