Specijal

Opaki klasičari: Anastasiya Petryshak

Opaki klasičari: Anastasiya Petryshak

Na prvi pogled nježna, nenametljiva i plaha, no u svojoj biografiji i glazbenom stvaralaštvu skriva mnogobrojne neočekivane zanimljivosti.

Svoju je prirodnu fizičku ljepotu uspješno prenijela na ljepotu zvuka svog instrumenta, violine koja u njenim rukama ima veliku ulogu. Sa samo dvadeset i četiri godine nekoliko je puta već obišla svijet, prenatrpan raspored njena je svakodnevica, a na ugledu koji je stekla u svijetu klasične glazbe mogli bi joj zavidjeti mnogi.

 

 

Iz rodne je Ukrajine preselila u Italiju kako bi dovršila glazbeno školovanje gdje su je prepoznali veliki maheri, a jedan od njih je Andrea Bocelli s kojim redovito surađuje.

U Italiji se udomaćila, i to u Cremoni, domu najskupljih i najprestižnijih Stradivarijevih i Amatijevih violina na kojima svira, ali i koje vješto izučava u znanstvene svrhe aktivno pritom surađujući s talijanskim sveučilištima. Razaznaje zvuk i dušu svakog instrumenta do najmanjeg detalja, a perfekcionistički se karakter itekako odražava i na interpretaciju.

 

 

Izuzetno sterilan performans koji u sebi nosi posebnu vrstu ljepote. Tehničko savršenstvo i potpuno poštovanje skladateljeve vizije koji se ponekad manifestira na određenu distancu i prozirnost njenog nježnog karakter istovremeno je neodoljivo i privlačno. Tako čisto i savršeno, svaka nota izlazi potpuna, kao jedan od bisera koje pažljivo niže na nit skupocjene ogrlice.

 

 

Premda nježna i plaha, kod interpretacije više naginje na "mušku stranu", zna pokazati zube kada je to potrebno te čvrsto i odlučno odsvirati strastvena djela kao Sarasateov "Zigeunerweisen", još uvijek zavodeći sterilnom čistoćom zvuka.

 

 

Njezin debitantski "Vivaldi: Amato Bene; The 4 Seasons" objavljen je prošle godine za Sony Classical. Dinamičan Vivaldi, istovremeno uzbudljiv, buntovan i jednostavan koji hipnotizirajuće demonstrira ljepotu njenog jedinstvenog glazbenog karaktera kakav se danas rijetko moguće susresti, pogotovo kod mlađe generacije klasičara.

 

 

Ovo je samo početak za mladu violinisticu koja će perfekcionističkom ljepotom osvojiti svijet. Poslušaj i divi se ovoj predivnoj mladoj dami.

Svira i u ovoj predivnoj pjesmi.