Specijal

Opaki klasičari: Yuja Wang

Opaki klasičari: Yuja Wang

U novoj rubrici Sound Report portala predstavljamo rock zvijezde klasične glazbe. Prva u nizu je pijanistica Yuja Wang.

Ne, ne radi se o ekipi koja brije na klasični elektronički crossover ili prikuplja klikove na YouTubeu obradama pop hitova - radi se o frajerima i frajericama koji sirovo i beskompromisno rokaju maestralna remek-djela klasične glazbe.

Oni su mladi i fantastični, virtuozi svog instrumenata uz čiju ćete interpretaciju iskusiti ono najljepše što klasična glazba nudi te ono što ona u srži zapravo jest – sirova strast i ljepota životnih emocija koja je, nažalost, s vremenom dobila elitističku i dosadnjikavu etiketu koja joj uopće ne dolikuje. Zato predstavljamo novu generaciju glazbenika zbog kojih ćete najstariji glazbeni žanr početi gledati drugim očima i slušati na potpuno drugačiji način! U njihovim prstima, remek-djela klasike jednako su uzbudljiva i zanimljiva kao i popularni žanrovi novog milenija!

Zato oko sebe imaju milijune obožavatelja diljem svijeta – koncerti su im rasprodani mjesecima unaprijed, a broj njihovih pratitelja na društvenim mrežama svakodnevno raste brzinom munje – oni su rock zvijezde klasične glazbe!

 

Yuja Wangfoto: Yuja Wang, credit: Norbert Kniat
 

Daleki istok svijetu je predstavio mnoštvo napredne djece, wunderkindove, svojih područja. Posebno su poznati pijanisti koji su s nepunih pet godina svojim sposobnostima spremni zasjeniti vrhunske profesionalce. Jedna od takvih svojevremeno bila je i Kineskinja Yuja Wang – s jedanaest godina upisala je prestižno glazbeno sveučilište, uslijedili su mnogi uspješni koncerti i recitali, unosni diskografski ugovori, a danas, s trideset i jednom godinom najveća je svjetska pijanistička zvijezda modernog doba. I bila bi još jedna u nizu tipičnih priča o uspjehu da Yuja ne njeguje vlastiti, buntovnički stil i kod glazbene interpretacije i kod same scenske pojave.

 

 

Izuzetno temperamentna, nemilosrdna prema instrumentu kojim komunicira životne uspone i padove, svaki put izazove duge, stojeće ovacije oduševljene publike koja upija svaku odsviranu notu. Premda na prvi pogled poprilično drska, Yuja se muški bori s tehničkim zahtjevnim djelima, izvlačeći iz njih sirovu žestinu kakvu je rijetko moguće čuti.

 

 

I dok većina žena svoje ljubavne boli liječi uz Adele ili Eda Sheerana ili Beyonce (ako žele povratiti samopouzdanje), ova frajerica hrabro zakorači na najprestižnije svjetske pozornice u najvišim petama te u najblistavijoj kreaciji direktno s modne piste i udri po Lisztu ili Rahmanjinovu, čiji su koncerti najljepši ali i najzahtjevniji dio pijanističkog repertoara.


 

 

Njoj kompleksnost i ne predstavlja neki problem, a kada poželi biti ipak nešto nježnija i ženstvenija, onda su Chopin i Beethoven izvrstan izbor.

 

Najnoviji album "The Berlin Recital - Encores" snimila je prošle sezone, u suradnji s Berlinskom filharmonijom, najboljim i najpoznatijim svjetskim orkestrom. Prepun je uzbudljivih fantastičnih djela ruskog romantizma, a što je to nego čisti rock’n’roll! Obavezno preslušati!

 

 

Uskoro kreće na turneju s violinistom Leonidasom Kavakosom, čijoj smo se preciznosti relativno nedavno divili u Lisinskom, poznatim violončelistom Gautierom Capuconom, mnoštvom velikih orkestara, dok će ljetnu sezonu zaključiti spektakularnim koncertom u bečkom dvorcu Schönbrunn, s Bečkom filharmonijom vođenom fantastičnim dirigentom Gustavom Dudamelom, čiji će rad zasigurno biti predstavljen u jednom od nadolazećih izdanja Opakih klasičara!

 

 

Yuju Wang možete lajkati na Facebooku ili zapratiti na Instagramu.