Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Frank Turner

POVIJEST KROZ STIHOVE: Frank Turner "1933" - Gnjevna punk pjesma

Rubriku Povijest kroz stihove nastavljamo s miljenikom domaće publike Frankom Turnerom i njegovom tradicionalno gnjevnom punk pjesmom upozorenja 1933. Kao i do sada interpretacija tekstova je informativnog karaktera dok je doživljaj pjesama prvenstveno subjektivan.

Na početku je potrebno reći nešto o pozadini nastanka pjesme. Frank Turner je u sklopu svoje glazbene turneje u ljeto 2016. putovao po Sjedinjenim Američkim Državama u jeku tadašnje kampanje za predsjedničke izbore. Pod dojmom ovog iskustva nastala je 1933. – prvi singl s njegovog sedmog studijskog albuma Be More Kind iz 2018. godine. Prema tome, pjesma se može shvatiti kao alegorija na predsjedničke izbore u SAD-u i pobjedu Donalda Trumpa. Pjesmu je također inspiriralo i jačanje alternativne desnice (alt-right) u SAD-u i stav kako alternativna desnica može biti punk rock. 

Indikativan je i sam naziv pjesme. Kao da nas već sam naslov – 1933. godina – upozorava na političku situaciju u svijetu, a odnosi se na godinu dolaska Adolfa Hitlera i Nacionalsocijalističke njemačke radničke stranke (NSDAP) na vlast u Njemačkoj. U stihovima nas Frank Turner podsjeća kako je Hitler na vlast došao legitimnim putem pobijedivši na posljednjim slobodnim izborima prije kraja Drugog svjetskog rata. Turner je u intervjuu za NME izjavio kako je u pjesmi želio istaknuti da nitko u Njemačkoj 1933. godine nije mislio da će im se dogoditi rat i sve strahote do 1945. 

Podsjetimo, godine 1932. dvaput su održani prijevremeni parlamentarni izbori u Weimarskoj Republici – u srpnju i u studenom. Iako Hitler nije odmah imenovan kancelarom, NSDAP je oba puta uvjerljivo osvojio najveći broj mandata za Reichstag. Na izborima u srpnju NSDAP je doživio svoj najbolji rezultat s 230 zastupnika, dok je na izborima u studenom doživio nešto slabiji rezultat sa 196 zastupnika. Međutim, Komunistička partija Njemačke na drugim izborima doživjela je lagan porast broja zastupnika. Strah od jačanja komunizma omogućio je da predsjednik Paul von Hindenburg imenuje Hitlera njemačkim kancelarom 30. siječnja 1933. (vidi Kersaw, Ian: „Hitler 1889-1936: Oholost“, 2000)

Pjesma počinje stihovima pod navodnicima koji izjavljuju kako je potrebno prestati ispitivati glazbenike za njihovo mišljenje: "Stop asking musicians what they think". Ovi stihovi očito su referenca na pogrdne komentare koje je Turner dobivao nakon što je kao umjetnik komentirao političke događaje. Možemo pretpostaviti kako su ga, između ostaloga, i ovakvi komentari ponukali da napiše ovu pjesmu. Zanimljivo, stih koji nas uvodi u refren zapravo je parafrazirana izjava Karla Marxa koji se nadovezao na Hegela kako se svi veliki povijesni događaji događaju dva puta – prvi put kao tragedija, drugi put kao farsa. Odnosno, povijest se ponavlja: “The first time it was a tragedy, The second time is a farce, Outside it's 1933 so I'm hitting the bar”.
Cijela pjesma obiluje metaforama stoga valja spomenuti neke od njih poput stiha kako ne možeš popraviti svijet nasiljem: „You can't fix the world if all you have is a hammer”.

A stih s najjačom porukom zasigurno je onaj u kojem Turner upozorava slušatelja kako vani gori novo svijetlo, te zaključuje kako nas neće zagrijati i da ga ne zamijenimo sa zorom:  „Don't go mistaking your house burning down for the dawn”. Ovo lako možemo usporediti s događajima u predratnoj Njemačkoj poput paljenja nepodobnih knjiga ili možda s požarom u kojem je izgorio Reichstag samo mjesec dana od dolaska nacionalsocijalista na vlast. Najupečatljiviji stih jest onaj u kojem Turner govori glasom djedova koji daju opomenu svojim unucima kako smo već jednom porazili fašizam, stoga nemojte dopustiti da se to ponovi: „I'd be screaming at my grandkids: "We already did this"”. Konačno, zanimljiv je i stih koji govori o tehnološkom razvoju društva koje ima namjeru otići na Mars (možda referenca na ideje Elona Muska?), a s druge strane ponavlja iste greške prošlosti: „We live in a society that's maybe heading for Mars, But down here we still have a shower of bastards leading the charge”. 

Frank Turner je do sada sa svojim folk punk izričajem pet puta nastupao u Hrvatskoj. Priča se kako je jedan od njegovih najboljih koncerata bio onaj na Dirty old festivalu 2012. u šumi na Papuku. Taj nastup, nažalost, nisam doživio, no slušao sam ga na INmusic festivalu 2019. gdje je potvrdio posebnu kemiju s domaćom publikom. Za kraj još valja spomenuti kako je Frank Turner studirao povijest pa mu i tekstovi pjesama često puta imaju referencu na neki povijesni događaj (osobno najdraži je stih pjesme Josephine: „I'm Napoloeon on Elba, And you're a hundred days in 1815”). 1933. gnjevna je punk pjesma nakon koje se zapitaš zašto kao društvo ne učimo iz povijesti nego ponavljamo povijesne greške.