Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Levellers -

POVIJEST KROZ STIHOVE: Levellers - "What a Beautiful Day": Bolji svijet je moguć

U našoj rubrici predstavljamo engleski folk rock sastav Levellers i njihovu najpoznatiju pjesmu inspiriranu željom za promjenom na bolje nakon dugogodišnje vladavine konzervativaca u Velikoj Britaniji. Pjesma "What a Beautiful Day" objavljena je na njihovom petom studijskom albumu "Mouth to Mouth" 1997. godine.

Levellersi su osnovani 1988. u Brightonu pod utjecajem punka i tradicionalnog engleskog folka, dok su naziv preuzeli iz engleskog lijevo orijentiranog političkog pokreta iz 17. stoljeća. Frontmen i tekstopisac Mark Chadwick navodi da mu je za pisanje stihova What a Beautiful Day trebalo oko 3 minute, a inspiraciju je pronašao u kraju osamnaestogodišnje vladavine konzervativaca. Konzervativci su u Velikoj Britaniji na vlasti bili od 1979. do 1997 kada ih je zamijenila laburistička vlada. 

Revolucionaran karakter pjesmi daju stihovi koji su referenca na 5. studeni, odnosno na noć Guya Fawkesa, te na latinoameričkog revolucionara i jednog od ključnih aktera Kubanske revolucije Ernesta Che Guevaru: „It was the fifth of November, when time it went back“. Chadwick je izjavio: “Stihovi su mi jednostavno imali smisla; to je samo biranje djelića povijesti. Peti studeni je veliki dio kulture u jugoistočnoj Engleskoj, počelo je s Guyom Fawkesom pa Che Guevarom i svim ostalim revolucionarima, govoreći kako je lijepo kad se stvari mijenjaju na bolje.“ U pjesmi se također spominje glumica Audrey Hepburn te glumac Errol Flynn, dok optimistički ton pjesmi uvjerljivo daje refren s porukom kako ništa nije nemoguće u našim svemoćnim umovima: “And nothing is impossible, In my all powerful mind”.

Guy Fawkes je bio katolički časnik koji je 5. studenog 1605. s grupom urotnika pokušao dignuti u zrak engleski parlament i tako izvršiti atentat na protestantskog kralja Jamesa I. Njihova zavjera je osujećena, a urotnici uhićeni i smaknuti. Taj događaj u Velikoj Britaniji obilježava se u današnje vrijeme vatrometom i paljenjem krijesova. Jednu od popularnih interpretacija Guy Fawkesa dali su pisac Alan Moore i crtač David Lloyd u svojem čuvenom distopijskom crtanom romanu iz osamdesetih V for Vendetta. U njemu se glavni protagonist s maskom Guya Fawkesa anarhističkim idejama bori protiv neofašističkog totalitarnog poretka i tiranije.

Levellersi, poznati po svojem aktivizmu, pokrenuli su 2003. nezavisni glazbeni festival Beautiful Days na kojem su do danas nastupali brojni izvođači alternativne i rock scene. U Zagrebu su gostovali 2005. u Močvari. Iako nisam prisustvovao njihovom nastupu mogu pretpostaviti da su odsvirali svoj najveći hit o nadi kako je bolji svijet zaista moguć.