Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Simple Minds:

POVIJEST KROZ STIHOVE: Simple Minds: "Mandela Day" - Pjesmom protiv apartheida

Umjetnici su se tijekom 20. stoljeća na različite načine borili protiv političke nepravde. Jedan od primjera je veliki anti-apartheid koncert održan 11. lipnja 1988 na stadionu Wembley povodom 70-og rođendana Nelsona Mandele.

Na koncertu su svirali mnogi glazbenici poput Stinga, George Michaela, Petera Gabriela i Tracy Chapman uz nastupe komičara između izvođača. Za tu priliku škotski rock sastav Simple Minds napisali su i prvi put izveli svoj hit Mandela Day. Pjesma je prvo objavljena kao B-strana EP-a Ballad of the Streets, a kasnije je uključena na njihov osmi studijski album Street Fighting Years iz 1989. 

Nelson Mandela, koji je u vrijeme koncerta još bio u zatvoru, personificirao je borbu protiv apartheida. Apartheid je bio sustav rasne segregacije u Južnoafričkoj Republici koju je bijela manjina provodila prema većinskom crnačkom stanovništvu. Politika apartheida bila je najgrublja diskriminacija autohtonog stanovništva na svim poljima javnog života. Cilj ove politike bio je održavanje vladavine bijele manjine i suzbijanje oslobodilačke borbe autohtonog stanovništva koje je bilo stalan izvor jeftine radne snage

Zbog svojih političkih uvjerenja Mandela je kao mladi odvjetnik uhićen 1962. i osuđen na doživotni zatvor. Najveći dio svoje kazne odslužio je uz najstrože mjere sigurnosti u zloglasnom zatvoru Robben Island. Nakon što je u zatvoru proveo 27 godina, zbog sve većeg međunarodnog pritiska, pušten je na slobodu u veljači 1990. Radi svojeg zalaganja za mirni suživot različitih rasa dobio je, zajedno s čovjekom koji ga je pustio iz zatvora predsjednikom Frederikom Willemom de Klerkom, Nobelovu nagradu za mir 1993. godine. Godinu dana kasnije, na prvim demokratskim izborima nakon ukidanja apartheida izabran je za prvog crnog predsjednika Južnoafričke Republike

Jim Kerr, pjevač i frontmen Simple Mindsa, istaknuo je kako je na njegov odnos prema apartheidu utjecao djed koji mu je pričao o nepravednom sustavu segregacije koji je doživio služeći vojsku u Durbanu. Simple Mindse na sudjelovanje na koncertu povodom rođendana Nelsona Mandele pozvao je Jerry Dammers iz sastava The Specials AKA koji su još 1984. napisali poznatu pjesmu Free Nelson Mandela. Za ovaj događaj, prisjeća se Kerr, tadašnji klavijaturist Mick MacNeil smislio je osnovnu melodiju nove pjesme. Kompletnu Mandela day napisali su i uglazbili za manje od sat vremena. Pjesma na određen način daje proročke stihove. Iako su Mandelu pustili tek godinu i pol nakon velikog koncerta političke promjene već su se mogle osjetiti: „It was 25 years they take that man away, Now the freedom moves in closer every day”. 

Simple Mindsi nakon više od trideset godina i dalje često izvode Mandela Day na svojim koncertima. Škotski rokeri nastupali su pred domaćom publikom već nekoliko puta. Na svom posljednjem nastupu u Hrvatskoj u Splitu 2018., nažalost, nisu je odsvirali, no u Zagrebu 2014. u Maloj dvorani doma sportova počastili su nas s ovom velikom protestnim pjesmom. Nadamo se da ćemo je čuti i 30. lipnja na zagrebačkoj Šalati.