Specijal

Povijest kroz stihove: The Human League:

Povijest kroz stihove: The Human League: "The Lebanon" - Politički stav

Rubriku nastavljamo s engleskim synthpop sastavom The Human League i njihovom antiratnom pjesmom inspiriranom Građanskim ratom u Libanonu. Pjesma "The Lebanon" je objavljena kao prvi singl s njihovog četvrtog albuma "Hysteria" iz 1984. godine.

Inspiraciju za stihove pjevač Philip Oakey i gitarist Jo Callis pronašli su u Građanskom ratu u Libanonu, pogotovo u situaciji nakon izraelske invazije na južni Libanon. Građanski rat u Libanonu počeo je kao vjerski sukob 1975., no ubrzo su se u sukob umiješali i vanjski akteri – poglavito Izrael i Sirija. S obzirom da je PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) djelovao na jugu Libanona i izvodio napade na izraelski teritorij, Izrael je 1982. izvršio invaziju s ciljem uništenja PLO-a. 

The Lebanon je bila i zvukom i temom radikalan odmak od dotadašnjeg prepoznatljivog laganijeg ljubavnog synthpopa Human Leaguea. Pjesma počinje teškim rifom bas gitare Iana Burdena da bi se zatim zvuk spojio s visokim tempom klavijatura.

Zanimljivo je da je Oakey u intervjuu za Noise11.com izjavio kako se često pitao je li pjesma „The Lebanon“ bila pogreška. Tom prilikom je rekao kako nije siguran da bi grupe trebale raditi političke pjesme jer može doći do svađe između članova ako netko od njih ima različite stavove. „Nekako mislim da je politika više za solo umjetnike“.

Prvi stih pjesme – pjevajući iz ženske perspektive – opisuje relativno miran period šezdesetih prije početka rata: „She dreams of nineteen sixty-nine, Before the soldiers came”. U sljedećoj strofi – sada iz muške perspektive – vojnik se pita „Weren't we supposed to keep the peace?“ Možemo pretpostaviti da se pitanje u refrenu o odlaska vojnika vjerojatno odnosi na sve vojne frakcije koje su se tada sukobljavale u Libanonu: „And who will have won When the soldiers have gone?”

Iako je pjesma često kritizirana da sadrži relativno banalne stihove: „Before he leaves the camp he stops, He scans the world outside, And where there used to be some shops, Is where the snipers sometimes hide” – oni zapravo iznose jak politički stav protiv rata. The Human League nastupali su u zagrebačkoj Tvornici u jesen 2011. kojom prilikom su i odsvirali ovu pjesmu jakog antiratnog karaktera.