Novost-i

Ja sam autor: RØLØ

photo: RØLØ, credit:

Ja sam autor: RØLØ

Sve popularniji splitski tročlani vokalno instrumentalni sastav RØLØ svojim osebujnim i zarazno dobrim zvukom u kojem isprepliću razne žanrove, osvojio je brojne obožavatelje, a 3. studenog stiže i njihov treći studijski album “Ponte Rosso“ što je bio i povod našeg razgovora.

Kako izgleda Vaš autorski proces, kako nastaju vaše pjesme? 

Najčešće je to jam u našoj prostoriji koji snimamo mobitelom pa uz kakvo piće, slušamo i komentiramo. Ponekad nas i “greške“ s koncerata inspiriraju pri aranžiranju pjesama, jer čovjekova glupost nema granica. Volimo prije nego što snimimo novi materijal, svirati nove pjesme uživo, pa tako i reakcija publike pomogne pri kreiranju albuma. 

Što vas inspirira ovih dana?

Teško je reći, samo ovaj tjedan: Jerry Seinfeld na Netflixu, nepravda prema bubnjaru Dave Abbruzzese-u, video igrica Mad Max… Patimo od lake zaljubljivosti, pa se lako oduševljavamo sa svim stvarima, pojavama i osobama, što nas dovodi do problema jer ulažemo veliki novac u razne besmislene hobije.

Koja pjesma koju ste napisali vam je posebno draga i zašto?

Kaskader - pjesma s našeg novog albuma je za nas posebna pjesma. Odiše nostalgijom izgubljenog djetinjstva i vraća nam osjećaj kada smo iščekivali da u kino dođe film Povratak u budućnost 2. 

Kada biste mogli odabrati jednu pjesmu općenito i staviti na nju svoj autorski potpis, koja bi to pjesma bila i zašto?

Jingle Bells, svake godine u isto vrijeme ta pjesma postane najveći svjetski hit.

Koji je domaći autor imao poseban utjecaj na Vaš rad i zašto?

Boris Kontak, za one koji ne znaju, akustični gitarist unutar benda Alejuandro Buendija. Ikona splitske indie scene, u doba kada nije bilo streaming platformi Konta bi u jednoj večeri na tulumu odsvirao sve pjesme svijeta.

Preko koje platforme najradije slušate glazbu i zašto?

Spotify, fino je dizajnirana platforma i ima možda najbolji algoritam.

Koliko vam je važna prisutnost na streaming servisima i, iz Vaše perspektive, koje su im prednosti, a koje nedostaci? 

Kaže poslovica: Tko ne ide s vremenom - ode s vremenom, pa je tako važna i prisutnost na streaming servisima. Prednost je naravno što fizički ne moraš posjedovati sva izdanja koja voliš, pa kad živiš u malom stanu to je veliki puls za platforme. Istovremeno to je i mana, prisjećajući se vremena kada se drugačije konzumirala glazba, taj dio nabavljanja pojedinih kazeta/ploča/cd-ova svakako je imalo svoju draž, a u konačnici to je i stvaralo kolekcionarski odnos prema pjesmama i albumima.

Koji su najveći izazovi s kojima se susreću domaći autori? Što biste unaprijedili?

Teško pitanje. Možda da unaprijedimo Hrvatski jezik da još više zvuči kao Engleski jezik 

dr.sc. Maja Trstenjak
dr.sc. Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report