Vije-sti

Amira Medunjanin i James Carter Organ Trio na Avantgarde Jazz Festivalu

Amira Medunjanin i James Carter Organ Trio na Avantgarde Jazz Festivalu

[gallery columns="2" type="square" ids="1220,2074"]

Izvrsnim nastupima China Moses Quarteta i Ambrose Akinmusire Quinteta otvoren je početkom mjeseca 4. Avantgarde Jazz Festival. Ovog petka, 23. svibnja pozornicu Koncertne dvorane Adris zauzet će vrhunska umjetnica Amira Medunjanin koja je upravo ovih dana objavila novi studijski album "Silk & Stone". Amira će se rovinjskoj publici predstaviti u pratnji dvojice glazbenika, Nenada Vasilića (kontrabas) i Boška Jovića (gitara).

Od debitantskog albuma “Rosa” Amire Medunjanin prošlo je devet godina. Od tada do danas ova je umjetnica iz Sarajeva napravila puni krug i započela iznova predano “crtati” neke nove krugove. Već je dobro poznato da Amira sevdalinke, kao i tradicijske pjesme iz drugih zemalja regije, ne reproducira na konvencionalan način. Baš suprotno, ona sa svojim suradnicima, uvijek redom vrhunskim muzičarima, istražuje nove moduse kako unaprijediti, obogatiti taj već znani jezik i dati mu magičnu, dodanu vrijednost - poput začina koji jelu daje poseban karakter, onog po kojemu se prepoznaju vrhunski chefovi, majstori svog zanata. Amirina glazba već je osvojila srca publike diljem regije, a plasirala je njen glazbeni izraz i puno dalje. Sjajne kritike već je “zaradila” u uglednim stranim tiskovinama. Osim toga, albume joj objavljuje ugledna izdavačka kuća Harmonia Mundi, a posljednji album "Silk & Stone" diskografska kuća Aquarius Records, i sve češće muziku donosi publici i na svjetskim pozornicama. Veliku pažnju izazvala je već najavna pjesma novog albuma “Eleno kerko”, za koju je snimljen i glazbeni spot.

Nakon Amire Medunjanin, Rovinj će ugostiti još jednog iznimnog glazbenika - Jamesa Cartera, odnosno njegov Organ Trio. Multiinstrumentalist i skladatelj James Carter višestruko je proglašavan najboljim bariton saksofonistom na svijetu. Njegov Organ Trio jedan je od najuzbudljivijih sastava na današnjoj jazz sceni, a uz saksofonista Cartera čine ga još i Gerard Gibbs (Hammond orgulje) i Leonard King (bubnjevi). Trio svira bespoštedno i srčano, prepuštajući se nadahnuću, svirajući maksimalnim intenzitetom - paljevina kakvu rijetko čujemo. U njihovim se izvedbama osjeća radost muziciranja, uživanje u zajedničkoj komunikaciji, izazivanjima. Posebice su uzbudljivi dijalozi što ih ostvaruje sa suradnicima - puni duha i humora, zadirkivanja, prozivanja... Potpuno obuzet glazbom i stimuliran adrenalinom i u trenucima kad neki drugi član sastava svira solo, Carter ispaljuje praskove ushićenja iz svog saksofona ne susprežući impulse koji se javljaju u posebnim trenucima kolektivnog nadahnuća.

Nakon što ga je sredinom 1980-ih zapazio Wynton Marsalis, Carter je doživio svjetsku promociju početkom 1990-ih, kada je, na poticaj Lestera Bowiea, iz Detroita, gdje je počeo karijeru, stigao u New York. Svirao je u sastavima New York Organ Ensemble Lestera Bowiea, Julius Hemphill's Saxophone Sextet i Art Ensemble Of Chicago, s kojim je prvi put gostovao u Europi, u sklopu njihova blues projekta s čikaškim glazbenicima. Poslije je svirao s najvećim jazz zvijezdama poput Herbieja Hancocka, Betty Carter, Sonnyja Rollinsa i drugih. Zahvaljujući sposobnosti prilagođavanja i zanimanja za cjelokupnu baštinu jazza, u filmu “Kansas City” Roberta Altmana, koji je dobio pohvale upravo zbog glazbe koju izvode vodeći glazbenici svjetske jazz scene, Carter s velikim uspjehom i uvjerljivošću “svira” legendarnog Bena Webstera. James Carter je vođa nekoliko uglednih sastava s kojima izvodi stilski različitu glazbu, od funka, preko bebopa i gypsy swinga do posvete kultnim glazbenicima kao što su Billie Holiday i Django Reinhardt. Koliko je cijenjen od jazz zajednice vidljivo je iz liste glazbenika koji su mu iskazali poštovanje sudjelovanjem u snimanju nekih od dvadesetak Carterovih albuma. Među ostalima to su Harry “Sweets” Edison, Buddy Tate, Johnny Griffin, Dee Dee Bridgewater, Dave Holland, Hamiet Bluiett, David Murray i Regina Carter.

Ulaznice za koncerte Amire Medunjanin te trija Jamesa Cartera moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Adriatic,  Monte Mulini, Lone, Eden, Park te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr. Cijena ulaznica: slobodno sjedenje + after party*  - 320 kn; slobodno sjedenje - 80 kn *After party u Kantinonu: nakon koncerta, idealno mjesto za razmjenu utisaka u neformalnom druženju s glazbenicima pruža se u intimnijoj atmosferi konobe Kantinon. Ukoliko večer želite produžiti u jazz stilu, nećete zaobići Kantinon na samoj rovinjskoj rivi gdje je predviđen službeni after party Avantgarde Jazz Festivala. Ova rovinjska konoba prošle je godine pretvorena u mjesto vrhunskog enološkog i gastronomskog užitka i to pod vodstvom proslavljenog chefa hotela Monte MuliniTomislava Gretića i poznatog hrvatskog sommelier Emila Perdeca, koji su ovo staro okupljalište Rovinjana osvježili potpuno novim konceptom.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni