Vije-sti

Asian Dub Foundation i Mario Biondi na Croatian Music Adventures!

Asian Dub Foundation i Mario Biondi na Croatian Music Adventures!

Danas je u hotelu Adria u Dubrovniku, održana press konferencija povodom prve sezone Croatia Music Adventuresa koji će se ove godine održati na Parku Orsula i tamo ugostiti dva velika svjetska glazbena imena. Jedan od najpoznatijih talijanskih soul vokala na svijetu – Mario Biondi, nastupit će 04. kolovoza, dok će nekoliko dana prije, točnije 28. srpnja, na kamenje Parka Orsula zakoračiti britanska grupa koju probrana hrvatska publika prati, poštuje i obožava – Asian Dub Foundation. O projektu su detaljnije govorili direktorica TZ grada Dubrovnika - Romana Vlašić, voditeljica Menart BPM-a – Maja Valjak, predsjednik Udruge Ambient Croatia Andro Vidak i Goran Kunštek, suvlasnik tvrtke Promoteka d.o.o.

Croatia Music Adventures je glazbeno – scenski projekt čiji je cilj spajanje izuzetnih hrvatskih lokacija i stranih glazbenih zvijezda, limitirajući broj ulaznica po svakom koncertu.  To razlikuje ovaj  neobični projekt od masovnih festivala ili koncerata na hrvatskoj obali ili kontinentu. Upravo zbog traganja za savršenim lokacijama, organizatori su za  prvu destinaciju CMA odabrali čarobni Park Orsula u Dubrovniku, čiju je nevjerojatnu lokaciju britanski Pulse Radio svrstao na top listu deset najljepših u svijetu. Tako se mali hrvatski Park Orsula našao u elitnom društvu Islanda, SAD-a, Meksika, Ibize...

FOTO: S lijeva na desno: Maja Valjak, Goran Kunštek, Andro Vidak, Romana Vlašić (Foto by Mia Njavro)

O Parku Orsula

Potaknuti  idejom o ljetnoj glazbenoj pozornici kakva je Dubrovniku nedostajala i koja će funkcionirati dugoročno, udruga Ambient Croatia posljednjih je devet godina renovirala i konzervirala ostatke crkvice Sv. Orsule iz 14 stoljeća, izgradili su gledalište (amfiteatar), osigurali struju, primarnu protupožarnu zaštitu i pošumili lokaciju. Probijanjem i čišćenjem povijesnog dubrovačkog karavanskog puta, udruga je integrirala Park Orsulu u urbano dubrovačko tkivo, ostvarivši atraktivnu pješačku vezu parka sa Gradom. Park je do sada posjetilo više od 10 000 individualnih posjetitelja a udruga Ambient Croatia okupila je preko 1000 registriranih članova i simpatizera. Sve ovo, uz prirodan položaj lokaliteta koji se nalazi van grada, na strmoj hridi 200m iznad mora s koje se pruža jedan od najljepših pogleda na gradske zidine i okolni akvatorij, na mirnom području gdje gradska buka i vreva ne mogu omesti scenske izvedbe, a scenske izvedbe ne remete komunalni javni red i mir, Park Orsulu u doslovnom smislu čini i potvrđuje mjestom za realizaciju snova. Glazbeni program Parka Orsula već nekoliko godina nudi najbolje od regionalne glazbene scene tako da će i ove godine osim Croatia Music Adventures ugostiti Rundek Cargo Trio, S.A.R.S, Vatru...

Mario Biondi široj hrvatskoj javnosti postao je poznatiji prije više od pola godine kad je oduševio punu dvoranu Lisinski. Njegov fantastični i baršunasti bas poznat je diljem svijeta, a u Italiji trenutačno promovira svoj aktualni album Beyond (Sony Music / Menart) koji je najavio singlom "Love Is A Temple". Zamjetnu karijeru postigao je u Japanu dok u svojoj karijeri bilježi i izvrstan nastup u Londonskom Royal Albert Hallu gdje je nastupao s grupom Incognito. Mnogi zaljubljenici u soul i jazz su komentirali kako e Biondijev zagrebački koncert bio jedan od najboljih koje su ikada slušali u dvorani Lisinski, što je vrlo smion komentar s obzirom na povijest dvorane. Zagrebački koncert okupio je mnoga lica društvenog života, ali i vinare te enologe među kojima je velik broj Biondijevih obožavatelja. Iako vrlo zauzet turnejom po Italiji na kojoj trenutno promovira spomenuti album, u svojem kalendaru 4. kolovoz je rezervirao za Dubrovnik.

Asian Dub Foundation u Dubrovnik dolazi dva tjedna nakon izlaska njihovog novog albuma More signal and more noise  koji je planiran za 10. srpnja. Bit će to njihov prvi nastup ikada na samom jugu Hrvatske! Bend danas čine Steve Savale, Dr Das, Akatava, Ghetto Priest, Nathan Flutebox Lee, Rocky Singh, a njihova je priča zaista specifična i neopisivo moćna. Ponovno okupljanje benda dogodilo se 2012. godine nakon poziva Fabiena Rigalla Steveu Savalu, utemeljitelju ADF-a  jer je Cinema Secret s ADF-om želio ponovno snimiti dijelove soundtracka za kultni film Matthieua Kassowitza i u 1995., ali ovog puta u ozloglašenom Broadwater Farm Estateu u sjevernom Londonu iste noći kad su se održali gradonačelnički izbori. Za one koji se ne sjećaju, događaji na Broadwater Farm Estateu su 2011. godine pokrenuli niz prosvjeda i pobunu diljem Engleske jer je policija ustrijelila stanovnika tog dijela Londona. Vlasti su ideju snimanja soundtracka proglasile opasnom i nastojali su ju spriječiti, ali je koncert ipak održan i reakcije su bile nevjerojatne! U samo sat vremena prodano je 1000 karata te su održali dva dodatna rasprodana koncerta u londonskom klubu Troxy.  Noć nakon nastupili su u kultnoj pariškoj dvorani Le Trianon i to u večer kad je Sarkozy izgubio izbore. Njihov je nastup te večeri u Parizu izazvao mnogo previranja, a podržao ga je redatelj filma La Haine, Matthieu Kassowitz i to u javnim medijskim istupima. Činilo se kao da nastup nije slučajno baš tu večer i ADF je time postao dio nepisane francuske političke povijesti. Njihova se pojavnost često povezuje s buntom protiv postojećih političkih struja.

Informacije o ulaznicama:

Ulaznice  možete kupiti online putem www.ulaznice.hr i putem prodajnih mjesta sustava ulaznice.hr.  Pretprodajna cijena za Asian Dub Foundation iznosi 240 kn dok će na dan koncerta, ukoliko preostane ulaznica, iznositi 270 kn. Za koncert Maria Biondia u pretprodaji ulaznice koštaju 300 kn, a 350 kn na dan koncerta.

U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta, koncert će biti prebačen u športsku dvoranu Gospino polje zbog zahtjevnosti produkcije. Organizator zadržava pravo izmjene lokacije i ulaznice nije moguće vratiti. Informaciju o premještanju koncerta izvršit će putem medija i putem svojih kanala informiranja ( web, facebook, mailing lista ).

Sve informacije o ulaznicama i samom projektu možete pronaći na www.croatiamusicadventures.com ili na facebook stranici Croatia Music Adventuresa.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni