Vije-sti

Cult of Youth (USA) i The Magic Bum @ OKC Palach

Cult of Youth (USA) i The Magic Bum @ OKC Palach

U sklopu svoje europske turneje američki neofolk/postpunk band Cult of Youth dolazi i do Rijeke. Jedini koncert u regiji zakazan je za ponedjeljak, 09.ožujka. @OKC Palach. Na turneji promoviraju svoj zadnji (treći) album „Final Days“ koji je naišao samo na riječi hvale, posebno kod kritičara. Ljubitelji bendova kao što su Death in June, Joy Division, Throbbing Gristle…doći će na svoje. Ukrako, mračno i energično! Domaću podršku koncertu dati će im The Magic Bum, ambijentalni drone solo glazbenik.

CULT OF YOUTH (USA)

Za Cult of Youth, bilo bi pogrešno pretpostavljati o kakvom se bendu radi, kada si ne bi predočili ideju da je to jedan od onih bendova koji raste iz godine u godinu u iščekivanju objave novoga albuma, a najbolja potvrda tome je posljednji  ”Final Days”  (u izdanju Sacred Bones Recordsa).

Frontman benda, Sean Ragon, na „Final Days“ uspjeva pronaći uspješnu formula za dobivanjem željene apokaliptične atmosfere, na kojoj band naporno radi dvije godine od objave posljednjeg LP-a ”Love will Prevail”. Zasigurno tome i pridonosi činjenica da Sean više ne svira sam; novi članovi vraćaju bendu početni entuzijazam pa sada  Culth of Youth zvuči otprilike onako kako su oduvijek željeli. Sada su tu pored Seana, Jasper Mcgandy na basu, Christian Kount na električnoj gitari ( bivši članovi The Hunta, druge uspješnice Sacred Bonesa), bubnjar  Cory Flanningan i čelistica Paige Flash.

Slijedeći razne respektabilne povijesne žanrove i stilove u kojima i pronalazi inspiraciju,  poput originalnih apokaliptičnih bendova iz 80-ih – a to je prvenstveno mračan, eksperimentalan postpunk sa izdanja Factory Recordsa, duh punkerskog DIY-a, sa folkom koji vuče korijene drevne europske glazbe Cult of Youth, uspješno nadograđuje žanr, unijevši stare izvorne elemente punka, na koje novonastali neofolk bendovi često zaboravljaju. Ovaj je bend također zaslužan za uspostavljanje interesa šire američke publike prema progresivnom neofolku (u Europi je više cijenjen i tražen), pa se uz njih više pažnje počinje posvećivati i teksaškom Awen & Dying, čikaškom Risingu (bivši Gabhar) i Et Nihilu (bivši Luftwaffe), The Wreathesima iz Peasant Urfolka.

 Na temelju napisanog možemo zaključiti da se radi isključivo o eksperimentalnom postpunku, koji se igra sa folkom i tu i tamo blusom (gitare) koji prožima nekoliko pjesama i na ”Final Daysu”, međutim ispravnije je  reći da Cult of Youth zapravo predstavlja bruklinški neofolk sa eksperimentalnim postpunkom, čiji je novi album potvrda i  preporuka za svakoga koji cijeni ovakav izražaj.


 

 


 

THE MAGIC BUM (Rijeka)

Magični klošar ne može naći dom niti u jednom glazbenom žanru. Kada ne klošari na Venice Beach nivou u hit videoigri iz 1999., Tony Hawk’s Pro Skater 2, pokušava slušati što više glazbe i užicati elemente i zvukove od raznih naizgled nepovezanih bendova i diskografskih kuća – od drone-a i sludge-a preko minimalizma krauta do maksimalnih elektronskih žanrova, od Warp Records i Werkdiscs do Profound Lore-a i Neurota pa natrag od Sunn O))) do Aphex Twin-a, stvarno je neodlučan, ali opet zvukovno poseban, misteriozni kolektiv probisvijeta zvan The Magic Bum.

ulaznice: 35/50kn
pretprodaja ulaznica: Dallas music shop Rijeka (Splitska 2a), sustav Entrio.hr

https://www.entrio.hr/event/distune-vam-predstavlja-cult-of-youth-usa-2172

 

 

SATNICA:
20h vrata

20.45h The Magic Bum

21.35h Cult of Youth

 

3.3.2015.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni