Vije-sti

čuvarkuća drugim singlom

čuvarkuća drugim singlom "uvijek umoran" uljuljava u jesenski san i najavljuje prvijenac "curino cvijeće"

Kad ste se posljednji put osjećali stvarno odmorno? Jeste li umorni čak i kad ste naspavani i jeste li usamljeni kad ste sami? ,,Čak i kad se naspavam / nikad nije ok / jer sam uvijek umoran'' pjeva čuvarkuća u svojemu drugom singlu naziva ''Uvijek umoran'' i njime najavljuje skorašnji izlazak svojega debitantskog albuma ''curino cvijeće''.

čuvarkuća je novi projekt Hrvoja Dešića, osječkoga glazbenika koji je publici otprije poznat kao gitarist i vokalist tročlanoga dream noise benda Harvo Jay kojega su, uz Hrvoja, činili još Marko Pernarčić (vokal, gitara) te Šimun Padovan (vokal, bubnjevi), a koji (uistinu nažalost) više ne djeluje aktivno.

No, svi Harvo Jay nostalgičari sada imaju priliku upoznati Hrvoja u nešto drugačijem izdanju. Nakon što se čuvarkuća javnosti predstavio singlom ''Gladiole'', sanjivom i mekanom ,,pjesmom o neuspjelom ljetnom flertu i anksioznosti'' čiji je spot u režiji Hrvoja Dešića i Eme Petrak bio nominiran na 30. danima hrvatskog filma u kategoriji Namjenski film i videospot, objavljuje i svoj drugi singl.

''Uvijek umoran'' iznimno će vas sanjivim melodijama, uz vrlo specifične vokale, uspavljujući saksofon i poetski zanimljiv tekst s kojim ćete se vrlo vjerojatno lako poistovjetiti uljuljati u jesenske glazbene snove jer se savršeno uklapa u hladne i melankolične jesenske dane s ranim zalascima sunca. Glazbu i tekst pjesme radio je Hrvoje Dešić, a za miks i master pjesme, kao i bekvokale te bubnjeve zaslužan je Marko Pernarčić, dok im se na saksofonu pridružio i Tin Ringsmuth.

Svakidašnju tematiku pjesme vizualno dočarava i vrlo kvalitetan, ali i nesvakidašnje interesantan spot čija je radnja bazirana na životu uvijek umornoga lika. Spot za pjesmu ''Uvijek umoran'' u Zagrebu snimio je Denis Komljenović, mladi kinematograf u usponu čiju prepoznatljivu estetiku, između ostaloga, možete vidjeti i u spotovima brojnih alternativnih glazbenika kao što su z++, Svemirko, nemanja, Đutko, marisol, Rogi ili Kandžija.

Za scenografiju spota zaslužna je Barbara Radelja, David Morhan pobrinuo se za kostime, umornoga lika glumi Boris Barukčić, dok u ulozi njegovih gotovo neumornih prijatelja statiraju brojni mladi ljudi koji su se već na različite načine istaknuli na našoj alternativnoj sceni. Oba su singla čuvarkuće izniknula na novoj nezavisnoj etiketi purpurne bašte, a dok Hrvoje brižno zalijeva ''curino cvijeće'', uši i oči držat ćemo na YouTube kanalu labela, Bandcamp stranici čuvarkuće te ostalim streaming servisima.