Vije-sti

Damien Jurado na terasi kluba Močvara

Damien Jurado na terasi kluba Močvara

Nakon sjajnog nastupa u Močvari prije skoro 2 godine bilo je samo pitanje dana kad će se Damien Jurado vratiti u Zagreb. Poučeni lanjskim iskustvom s podjednako izvrsnim nastupom Jensa Lekmana na terasi Močvare, Žednouhi su odlučili i s Damienom 7. srpnja ponoviti sličnu formulu kako bi se njegov drugi zagrebački koncert još dublje urezao u sjećanje publike.

Damien Jurado jedan je od važnih, premda ne previše eksponiranih aktera američke nezavisne kantautorske scene, koji je ovu glazbenu priču započeo u svojoj sobi sredinom 90-ih, snimajući radove na kasetama, koristeći pri tom najjednostavniju opremu koja se i u to vrijeme smatrala primitivnom. Svirajući i uživajući u sirovoj estetici roots bluesa i folk glazbe iz doba 40-ih i 50-ih, Damien je već na prvom kasetnom izdanju za vlastitu etiketu Casa Recordings do kraja kanalizirao jasno vidljiv talent u izricanju emocija i pogleda na život kroz dirljivu neispoliranu organsku glazbu i snažnu poeziju.

Svojom karizmom i čistoćom u glazbenom izričaju, Damien je vrlo ubrzo u tadašnjoj prijestolnici nezavisnog rocka Seattleu stekao svojevrsni kult obožavatelja, te ga ubrzo, kao sve bitnijeg izvođača koji počinje prerastati lokalne okvire, prepoznaje kultna izdavačka kuća Sub Pop za koju 1997. izdaje prvi album "Waters Ave S". Drugim albumom "Rehearsals for Departure", objavljenim 1999. godine također za Sub Pop, Damien privlači veliku pozornost na globalnoj kantautorskoj sceni kao izvođač iznimnog talenta. 

Svoju strast prema lo-fi snimanju zvukova i glazbe Damien nastavlja kroz tzv. "found sound" i "filed recording" uratke, koje i zvanično objavljuje. Jedan od zanimljivih found sound izdanja je "Postcards and Audio Letters" koje je Damien snimio od zvučnih zapisa pisama/poruka koje je istraživanjem sakupljao sa starih telefonskih sekretarica i starih uređaja za snimanje glasa. Prikupljene materijale je spojio u autentičan zvučni kolaž, obogativši cijelu priču eksperimentima pri snimanju na magnetske trake. 

Do sada je izdao 12 studijskih albuma te pregršt EP-a i singlova koje je mahom objavio za dvije velike nezavisne izdavačke kuće, već spomenuti Sub Pop, te aktualnog mu izdavača Secretly Canadian gdje je upravo objavio "Visions of Us on the Land", još jedan u nizu albuma koje je svjetska kritika obasula hvalospjevima. Taj je album glavni povod za turnjeu pa tako i za ovaj koncert kojim se, zajedno s već najvljenim nastupima Calexica i Mac DeMarca zagrijavamo za predstojeći treći po redu SuperUho festival u Primoštenu.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 55kn u mogu se kupiti do 18.4., nakon tog datuma cijena će im biti 65kn, a na samom ulazu 80kn.

Ulaznice se mogu kupiti na slijedeći prodajnim mjestima:
Dirty Old Shop
(Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb
Ulaznice je moguće kupiti i putem internet servisa gore navedenih dućana.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni