Vije-sti

Groovetastic debitantskim albumom jasno i glasno poručuje -

Groovetastic debitantskim albumom jasno i glasno poručuje - "Disco uzvraća udarac"

Groovetastic "Disco uzvraća udarac" album je manje zastupljenog žanra hrvatske scene - disco, nu disco i srodnih pravaca. Izvođači kao Chic, Purple Disco Machine, ali i Freemasons, velika su inspiracija za sve što se na njemu može čuti.

No sve postaje drugačije kad svjetske uzore treba pretvoriti u hrvatski. Onda se svi radovi gledaju pod povećalom i mjerila odjednom postanu neproporcionalna. Više nije važna samo glazbena forma, produkcijski zahvati, lirski zanat - onda sve mora biti 100 puta bolje da bi bilo priznato. Groovetastic su taj izazov shvatili ozbiljno i ispostavili hrvatsku dozu disca. Sve iza toga može biti uspoređivano upravo s njima, jer postavili su zdrav i nadahnut standard.

O albumu Groovetastica, jedan od članova, DJ i tekstopisac Anđelko Preradović nam je rekao: "Put započet 10.12.2021. (tada mi je Davor poslao prvi demo), zapakiran je i isporučen na albumu koji ste dobili. Vjerojatno je svima nama trebalo baš sve što smo prošli u životu (privatno i poslovno) da bi taj put postao zajednički i da bi se materijalizirao kao pravi pravcati disco album 2024. godine u Hrvatskoj. Jedanaest lakih komada ispričanih kroz Davorovu višeslojnu glazbu, moje lepršave tekstove i Sabininu vokalnu interpretaciju čine cjelinu na kojoj smo radili i koju vam s veseljem prezentiramo. Nije sve što smo radili pretvoreno u album, ali to je zato što smo i sami često kritični prema sebi. Iskustvo kaže da je današnje očekivanje da nas nešto iz prve oduševi pomalo pretjerano, no nije nemoguće. Svemu, pa tako i ovom albumu, treba dati pažnju i vrijeme. Ukoliko vam se sviđaju naši glazbeni uzori, kliknut će vam i naša posveta tim blještavim vremenima. A možda i mi postanemo nečija inspiracija za nove radove. Nismo očekivali toliko kreativnosti, a što je najbolje, imamo skice za par novih radova. I zato hvala na svakoj posvećenoj sekundi i praćenju onog što radimo. To nam puno znači."

Pjevačica Sabina Špoljar ne krije oduševljenje: "Veseli me napokon objava albuma. Lijepo je kad na jednom mjestu možeš vidjeti sve što si napravio unatrag dvije godine i u tom vremenu odradio kroz projekt. Svi smo zadovoljni s albumom i spremni smo za što god da dolazi dalje".

Skladatelj i producent, Davor Devčić je pak o albumu ispričao: "Kad sam već htio odustati zauvijek od stvaranja glazbe za hrvatsku estradnu scenu (a odustajao sam 1995., 2004. i 2018.) jer “kaj mi to treba”, nešto mi ipak nije dalo mira i rekao sam Anđelku “ajmo probat s projektom, pa što bude”. Ideja po ideja, napravili smo audiciju, došla je Sabina koja se nevjerojatno dobro uklopila i glazbeno i kao osoba i stvar je krenula u, do tada meni nezamislivom, dobrom smjeru. I tako, pjesma po pjesma, postali smo mali kolektiv koji isporučuje glazbu koja ljudima mami osmijeh na lice i pokreće ih na ples. A to je meni osobno, kao autoru glazbe i producentu, najdraže priznanje."

Na proširenom digitalnom izdanju albuma, nalazi se 11 extended verzija i remixeva.
Na proširenom CD izdanju albuma, uvršteni su remixevi rađeni za druge izvođače (Matija Cvek & The Funkensteins, D'Knock & Jay) kao i ekskluzivni, nikad objavljeni remix Vanne "Navika".
Na kraju je dodan i engleski prepjev "Ja sam posljednja" za europsko tržište - koji su obradili Andy Bach i Uliana Zar pod imenom "The One".

Povodom objavljivanja albuma, Groovetastic je otkrio i extended verziju spota aktualnog singla "Nastala je situacija" - sa kadrovima nastalim u Muzeju 80ih. Očito je da se ekipa dobro zabavljala a možete vidjeti i neke predmete koje dugo niste vidjeli u upotrebi.

Groovetastic:
Sabina Špoljar - vokali
Davor Devčić - glazba i svi instrumenti
Anđelko Preradović - tekstovi, DJ

Album "Disco uzvraća udarac" dostupan je na svim streaming servisima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni