Vije-sti

Lou Reed:

Lou Reed: "Vještina ravne crte - moj tai chi"

Portret nepoznatog Loua Reeda – iskusnog majstora borilačkih vještina


Svima nam je Lou Reed poznat kao glazbenik, pjevač, tekstopisac, pjesnik i osnivač legendarne rock-skupine Velvet Underground. Surađivao je s mnogim umjetnicima, od Andyja Warhola i Johna Calea do Roberta Wilsona i Metallice te ostvario revolucionarnu samostalnu karijeru koja je trajala pet desetljeća, sve do smrti 2013. godine. No, Lou Reed je također bio iskusan majstor borilačkih vještina, o čemu svjedoči Vještina ravne crte – moj tai chi, novo izdanje Školske knjige koje se može nabaviti u svim knjižarama i webshopu izdavača. 
Bogato ilustrirana knjiga Vještina ravne crte – moj tai chi u prijevodu Marka Marasa sveobuhvatna je zbirka Reedovih tekstova o tai chiju, drevnoj borilačkoj vještini koja pokreće životnu energiju i usklađuje duh i tijelo. Uključuje i razgovore s Reedovim kolegama glazbenicima, umjetnicima, suradnicima, prijateljima i učenicima tai chija, uključujući Juliana Schnabela, A. M. Homes, Hala Willnera, Yongeyja Mingyura Rinpochea, Eddieja Sterna, Tonyja Viscontija, Anohni i Iggyja Popa. O Louu Reedu govore i članovi obitelji, obožavatelji, glazbeni menadžeri i diskografi, velemajstori borilačkih vještina, učitelji joge i meditacije, osobni asistenti, liječnici i terapeuti.  
Kretanje kroz krugove
Vještina ravne crte sadržava neobjavljene tekstove Loua Reeda o tehnici, praksi i svrsi borilačkih vještina, zatim eseje, promišljanja i razmišljanja o meditaciji i životu. Izbor naslova objašnjava u predgovoru Laurie Anderson, urednica knjige i supruga Loua Reeda: „Naslov Vještina ravne crte je čisti Lou. Tai chi sastoji se od krugova, od krugova unutar krugova. Pa što je onda ravno? E, u tome je vještina! Treba se kretati kroz krugove a da ne izgubite orijentaciju i opći cilj.”
Lou Reed je volio govoriti o tai chiju i oduševljeno ga je prenosio drugima. Bio je uzbuđen kad je odlučio napisati knjigu, i isprva je imao mnogo zamisli i planova. Ali umiješalo se previše drugih događaja, i knjiga koju je počeo pisati 2009. sastojala se od raštrkanih bilježaka kad je umro 2013. godine. Dovršili su je urednici ovog projekta koji dolaze iz različitih svjetova. Scott Richman radio je i putovao s Louom, Bob Currie družio se s njim kao prijatelj, Stephan Berwick (majstor kineskih borilačkih vještina i pisac) također je bio Louov prijatelj, a Laurie Anderson bila mu je partnerica dvadeset i jednu godinu. 
Srećom, istaknuti je glazbenik imao mnogo prijatelja i kolega koji su vježbali tai chi. Zajedno s njegovim riječima, njihovi glasovi i raznolika gledišta stvaraju bogat i dubok tekst knjige Vještina ravne crte. 
Sposobnost suosjećanja
„Kao urednike, dojmilo nas se koliko je tih ljudi osjećalo veliku povezanost s njim. Mnogima je bio najbolji prijatelj. Jedna od najproduhovljenijih Louovih pjesama jest I'll Be Your Mirror, bit ću tvoje zrcalo. Imao je veliku sposobnost da promatra ljude, razumije ih i suosjeća s njima”, napominje Laurie Anderson. 
Isprva nisu namjeravali razgovarati s mnogo ljudi, ali svaki je razgovor dodavao jednu crtu onome što je postalo mnogostrani portret. Vještina ravne crte koristan je i konkretan „priručnik” o profinjenom umijeću tai chija, ali i uzbudljiva slika jedne strane Loua Reeda koju su rijetki poznavali.
„Lou je imao silnu radnu etiku. Ali nikad ga niste vidjeli da radi. Izgledao bi kao da ne radi baš ništa, a onda bi odjednom imao gotovu operu s Bobom Wilsonom. Ili bi imao sve pjesme za novi album. Nikad nije govorio: 'Uh, stvarno mi je teško obaviti ovo ili ono!' Samo bi to obavio, iznenada bi se pojavilo”, prisjeća se njegova životna suputnica koja je Loua upoznala 1992. kad je bio u kreativnom zamahu i sudjelovao u mnogobrojnim filmovima, turnejama i svim 
Tražio je magiju 
„Lou je volio učiti tai chi – njegovu filozofiju, načela i povijest. Naslijedila sam njegovu veliku zbirku eklektičnih i ezoteričnih knjiga o tai chiju. Lou je bio sjajan učitelj, iako to ne bi rekao o sebi. Mnogi su mi govorili da su učili od Loua jer je 'vidio da ja to ne mogu, pa mi je pokazao korak po korak'. Lou je volio korake. Njegova vlastita imena za dijelove forme, kao što je 'isporuka pizze', omogućila su ljudima da se u šali zbliže s pokretima. Njegov je pristup tai chiju bio elegantna i originalna mješavina ležernosti, zaigranosti, strogoće i poštovanja prema tradiciji. Najvažnije mu je bilo da ovlada tai chijem. U životu sam provela mnoga jutra s Louom kad bismo nakon buđenja razgovarali o onome što stvarno želimo od života. Ti su razgovori katkad trajali i jedan sat. Tijekom godina mijenjale su se razne stavke na popisu želja. Ali Lou je uvijek na prvome mjestu imao magiju. Želio je naći magiju. U tome su mu pomagali tai chi i glazba”, ističe slavna umjetnica. 
Duhovit i smrtno ozbiljan
U posljednjih šest godina života, kad je svaki dan intenzivno vježbao pod mentorstvom svoga dugogodišnjeg učitelja, majstora Rena GuangYija, pionira chen tai chija, radna etika koju je nekad unosio u svoju glazbu i pisanje prelila se u tai chi. 
„Jedino što sada želim raditi je tai chi”, govorio je. Kako je stario i morao se boriti s mnogim zdravstvenim tegobama i sve jačim bolom, bio je još svjesniji kako se duboko mijenjaju tijelo i duh. Bio je veoma posvećen meditaciji, a podučavao ga je tibetanski učitelj Yongey Mingyur Rinpoche. Meditativna praksa i posvećenost tai chiju pomagale su mu da se lakše nosi sa strašnim bolovima zbog raka i smireno iščekuje smrt.
„Lou je htio napisati knjigu koja će nadahnuti druge da uče tai chi. Često je drugima pokazivao pokrete, ispravljao stav i davao savjete o kretanju. Svima nam nedostaje njegov glas – istodobno duhovit i smrtno ozbiljan. Da je on autor, obraćao bi se čitateljima najizravnije što može. Nadamo se da ova zbirka dočarava ozbiljnost, predanost i humor u njegovu glasu, i da ćete njezinim čitanjem pronaći put u ovu duboku vještinu”, poručuje Laurie Anderson.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni