Vije-sti

Mary May objavila novi album i za jesen najavila zagrebački koncert

photo: Mary May, credit: Ira&John

Mary May objavila novi album i za jesen najavila zagrebački koncert

Šest godina od zamijećenog albuma prvijenca s kojim je zaokupila pažnju domaće glazbene scene, kantautorica Mary May sa svojim bendom objavljuje drugi studijski album, naslovljen “Now Tell Me How You Break”.

Izdanje je predstavljeno zajedno s novim singlom “The Face”, kojeg prati i videospot u kojem su glavne uloge pripale glumcima Sretenu Mokroviću i Filipu Riđičkom, a uz novi album najavljuje i veliki samostalni zagrebački koncert - 21. rujna u kinu Kinoteka.

Kao kantautorica, Mary May aktivno djeluje na sceni od 2018. godine kada se predstavila javnosti albumom “Things You Can`t Put Your Finger On”, koji je iste godine zaradio nominaciju za Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe. Od početka svoje glazbene priče uz nju glazbu stvaraju i predstavljaju priznati glazbenici na jazz sceni, pa tako postavu benda čine Luka Čapeta na gitari, Jakša Perković na basu, Marin Živković na saksofonu i Borko Rupena na bubnju i udaraljkama. Kritike uvijek ističu snagu njihovog live nastupa, kemiju između glazbenika na sceni te virtuoznost svih članova sastava.

Za razliku od prvijenca “Things You Can't Put Your Finger On”, u čijem snimanju je sudjelovao producent Mark Mrakovčić, novi studijski album je u cijelosti odsvirao i aranžirao bend u Soundbrick studiju Luke Čabe. Produkciju izdanja također potpisuje bend, miksom su se bavili Luka Čabo i Jakša Perković, dok je finalni mastering radio Goran Martinac.

Izdanje donosi ukupno 11 skladbi koje su nastajale spontano od 2019. godine, a kroz koje Mary May progovora o temama svoje generacije i njihove svakodnevice. Tako se kroz pjesme provlače teme s kojima se mnogi danas mogu poistovjetiti - teme o  slobodi koju zaslužujemo svojim životnim odabirima. o ljubavi prema osobi koja više nije na ovoj ravni, o paradoksalnom pronalasku ljepote u svijetu punom patnje i nasilja, a također propitkuje vlastitu originalnost i govori o vlastitim procesima tugovanja i oporavka.

Album je najavljen početkom godine singlom i spotom Strong On My Mind, za koji je istaknula kako je bendu trebalo tri godine da joj daju priliku. Kako otkriva, pjesmu nisu voljeli svirati na probama budući da nisu uspijevali dočarati atmosferu koju su imali dok su je stvarali, no ipak ju je put odveo da postane najavni singl novog albuma.

Povodom objave izdanja “Now Tell Me How You Break”, kao novi singl je predstavljena pjesma “The Face, zajedno s pratećim videospotom u režiji Dinka Šimca. Glavne uloge u spotu preuzeli su već spomenuti glumci Sreten Mokrović i Filip Riđički, koji utjelovljuju ono o čemu pjesma govori samo snagom svojih facijalnih ekspresija. Cilj je bio prikazati prirodnu smjenu dva muškarca u životu one koju vole, ali ne kroz međusobno natjecanje, već kroz suosjećanje i razumijevanje do kojeg dolaze na kraju video broja.

Doprinos vizualnom obliku albuma dali su Stanislav Habjan, koji je dizajnirao prateći artwork, dok je za naslovnu fotografiju zaslužna Jelena Janković. Riječ je o fotografiji nastaloj tijekom plesne predstave koja se odvijala u vodi, a koju je publika gledala kroz staklene prozore bazena. Fotografija slavi posvećenost, vještinu i strast, s čime se poistovjetila i Mary May u njenom odabiru kao naslovnice novog studijskog izdanja.

Uz objavu novog albuma i vodećeg singla, Mary May sa svojim bendom ovom prigodom potvrđuje i novi zagrebački koncert. Dvije godine od posljednjeg nastupa u Zagrebu, za nadolazeću jesen najavljuju koncertnu promociju novog albuma i povratak na zagrebačku scenu; u subotu 21. rujna stižu na pozornicu kina Kinoteka, u sklopu programske linije FonoKinoteka. Ulaznice su od danas dostupne u prodaji, putem Ulaznice.hr, kao i na blagajni kina Kinoteka u vrijeme redovnog radnog vremena.

Album “Now Tell Me How You Break” objavljen je u izdanju diskografske kuće Menart te od 15. travnja dostupan na svim digitalnim glazbenim platformama, dok će uskoro biti dostupan i u vinilnom obliku: https://bfan.link/now-tell-me-how-you-break

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni