Vije-sti

Massive Attack naručili istraživanje o utjecaju turneja na klimatske promjene

Massive Attack naručili istraživanje o utjecaju turneja na klimatske promjene

Cilj istraživanja je izrada smjernica za dekarbonizaciju.

Po svojoj prirodi, glazbena industrija je dvosjekli mač klimatske osviještenosti. S jedne strane, glazbenici svoju popularnost mogu koristiti za osvještavanje, a s druge odlasci na turneje mogu imati negativan učinak na okoliš. Bendovi poput Coldplaya odrekli su se odlazaka na turneju dok ne pronađu način kako da turneje budu održive i aktivno korisne za okoliš.

Massive Attack rješenje ovog problema pokušava riješiti studijom utjecaja turneja na okoliš i klimu.

U kolumni koju je za The Guardian napisao član Massive Attacka Robert Del Naja, objavio je da su studiju povjerili Tyndalle Centru za istraživanje klimatskih promjena kako bi „mapirali 'otiske' ugljika koji ostaju nakon tipične turneje.“, pogotovo emisiju ugljičnog dioksida uzrokovanu bendovima, produkcijom i publikom. Rezultati studije bit će dostupni drugim izvođačima, promotorima i koncertnim prostorima kako bi im pomogli u planiranju koraka potrebnih u rješavanju ovog sve rastućeg problema.

Massive Attack su godinama pokušavali suzbiti negativne posljedice turneja sadnjom drveća, zabranom korištenja jednokratne plastike i putovanja vlakom na koncerte. No, kako naglašava Del Naja, te aktivnosti nisu dovoljne u odnosu na emisiju ugljičnog dioksida koji stvaraju veliki glazbeni događaji.

„U trenutnoj polariziranoj situaciji u društvu, pozitivni i ujedinjujući kulturni događaji važniji su nego ikad i nitko ih ne bi htio otkazati. Izazov je stoga izbjeći daljnje obvezivanje na nužne korake, obećanja i umjesto njih prigrliti ovu seizmičku promjenu. Ovo istraživanje neće ponuditi čudotvorno rješenje i znamo da će zaključci nas i naše kolege iz industrije koji jednako gorljivo žele stvoriti promjene, primorati na značajne korake.“

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni