Vije-sti

Mayales live snimkom dueta

photo: Mayales, credit: Goran Berović

Mayales live snimkom dueta "Koliko je stvari ostalo" s Aljošom Šerićem, najavljuju Katran Sessions 2

Stigao je i sedmi singl s Mayalesove Domovine, pjesma Koliko je stvari ostalo, otpjevana u duetu s Aljošom Šerićem, starim prijateljem benda koji se svojim glasom – i bradom - savršeno uklopio u raskošnu odu nostalgiji, u pjesmu koju će dobro razumjeti svaki ponosan otac s povremenim pogledom u retrovizor svojeg života.

Slobodno ćemo napisati kako se radi o još jednom Mayalesovom klasiku stvorenom uz pomoć bezvremenskih pop i rock bravura, instrumentarija koji podsjeća na vječne klasike žanra koliko i na suvremenu produkciju kakvu posljednjih godina volimo čuti kod nagrađivanih umjetnika poput Nathaniel Rateliffa ili Brandi Carlile. Nostalgija zapakirana na specifičan Mayalesov način djeluje tako tečno i jednostavno, a opet raskošno i slojevito.

Koliko je stvari ostalo, dakako, prati i video koji je Mayales snimio uživo u sklopu svojeg novog ciklusa Katran Session-a snimljenog u listopadu prošle godine, u režiji R.J. Gonze. Glazbenu produkciju potpisuje Ivan Božanić (Pips,Chips˛Videoclips), odnosno producenti Jure Ferina i Pavao Miholjević kao stalni suradnici benda."Postoje pjesme koje se dugo stvaraju, i one koje jednostavno iscure iz nas – brzo, tečno, i često bolje od onoga što smo zamislili. Tijekom pandemije Vlado je improvizirao mali kućni studio u Petrinji, pa svako malo slao instrumentalne demose koje je redom nazivao Covid 20, Covid 21,… Kada je stigao mail naslovljen Covid 22, brzo sam prepoznao kemiju instrumentalnog predloška u kojem je sve više-manje bilo gotovo i jasno. Tekst je u rekordnom roku iscurio iz mene, i pjesmo smo ubrzo predali na popis songova za Domovinu – koja se u tom trenutku već ozbiljno gradila u studiju Pavla Miholjevića i Jure Ferine.

Sve se događalo neobično brzo i spontano, tako i ideja da se pozove Aljošu Šerića za duet. Stari prijatelj se odazvao i istog trena ponudio interpretaciju kakvoj smo se i nadali. Definitivno jedna od ljepših uspomena iz procesa stvaranja Domovine.", otkrio je Petar Beluhan, a nadovezao se Aljoša Šerić:

"Malo bendova ima svoj zvuk, svoj potpis, pjesme koje su samo njihove i ničije više, Mayales ima takve pjesme, pjesme koje zvuče neuhvatljivo, izmiču kanonima i pravilima, one koje divljaju svemirom, pulsiraju frekvencijama koje samo posebni čuju. Počašćen sam što me Pero pozvao da gostujem na jednoj takvoj, nadam se da je nisam pokvario."

Pjesma "Koliko je stvari ostalo" dostupna je na svim streaming servisima.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni