Vije-sti

Ljeto u MSU: Pips, Chips & Videoclips

Ljeto u MSU: Pips, Chips & Videoclips

Nakon prva dva sjajna koncerta trećeg izdanja Ljeto u MSU na krovnu terasu Muzeja u subotu, 2.7. u 21 sat dovodi legendarni PIPS, CHIPS & VIDEOCLIPS!

Pips, Chips & Videoclips jedinstvena su pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni; istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizualno atraktivni - pravi su primjer modernog pop sastava. 

Velika karijera ovog benda mogla se naslutiti već po prvom pojavljivanju u javnosti, 1992., kada je njihov nastupni singl, navijačka himna "Dinamo ja volim", srušio sve rekorde slušanosti i postao neprikosnoveni hit godine. Prvi je album Pipsa "Shimpoo Pimpoo", izdan krajem 1993., bio stilski krajnje raznovrstan materijal, u rasponu od kabaretskog popa do žestokog punka, te je iznenadio i zbunio mnoge; trebalo je vremena da se publika navikne na eklektičan autorski stil benda, karakterističan većini kvalitetne pop glazbe devedesetih. Širok raspon utjecaja Pips, Chips & Videoclips nikada nisu skrivali, i ta je karakteristika, uz specifičnu Ripperovu poetiku, do danas ključna u prepoznavanju vrijednosti benda. 

Nakon objavljivanja drugog albuma "Dernjava", 1995. bend osvaja i dotad mu nedostupne dijelove Hrvatske, te započinje proboj na susjedna tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine. Ova produkcijski i autorski superiorna ploča lakoćom diskografsku nagradu "Porin" za najbolji alternativni album 1996. Trijumfalni koncertni nastupi tijekom proljeća i ljeta 1996. označuju definitivni dolazak Pipsa na sam vrh hrvatske rock hijerarhije. "Fred Astaire", sniman u proljeće 1997. dočekan je u hrvatskoj javnosti kao apsolutni kreativni trijumf benda, s jednakim oduševljenjem publike i probirljivih kritičara. Zvaničnu koncertnu promociju "Astairea" u zagrebačkom kazalištu "Gavella" mediji su proglasili najboljom "živom" predstavom benda u karijeri i jednim od najdojmljivijih rock događaja u Hrvatskoj uopće. Treća ploča Pips, Chips & Videoclips gotovo je u svim anketama na kraju 1997. osvojila prvo mjesto, a ukus publike potvrdila je i prava žetva nagrada 1998.; četiri novinarske rock nagrade "Crni mačak" i dva "Porina", onaj najprestižniji - za album godine te za najbolju vokalnu suradnju. U studenom 1999. izlazi i njihov četvrti album "Bog", kruna njihovog dosadašnjeg rada i pravi pozdrav odlazećem tisućljeću. "Bog" je jedan od najvažnijih domaćih albuma desetljeća koji s lakoćom osvaja dva "Porina" i četiri "Crna mačka". U travnju 2003. izlazi peti studijski album grupe - "Drveće i rijeke". Album pobire respektabilne recenzije u renomiranim svjetskim glazbenim časopisima. 

Današnji sastav benda, koji uz vodeći autorski dvojac Ivaniš-Božanić čine Borščak, Šinec, Zde, Brazzoduro i Levačić, konačno se kristalizira 2005. U studenom 2005. izlazi album „Dokument – ištekani session 17.12.2004.“ Bend izdaje još dva studijska albuma, 2007. "Pjesme za gladijatore", te svoj sedmi po redu, „Wait“ 2013. Pips, Chips & Videoclips tako i dalje ostaju jedinstvena pojava na glazbenoj sceni – svjetski bend koji pjeva na hrvatskom jeziku.

U cijenu ulaznice za koncert Pips, Chips & Videoclips uključena je i projekcija filma iz ciklusa Best of Metropolis, talijanska drama „Mladost“, nagrađena Europskom filmskom nagradom za najbolji filma 2015. 

Projekcije filma su u subotu, 2.7. u 18 i 20 sati u dvorani Gorgona MSU-a. 
Napomena: broj sjedala u dvorani Gorgona je ograničen i sjedala nisu numerirana. Molimo posjetitelje da prilikom dolaska na projekcije filma u 18 i 20 sati zauzmu prvo slobodno mjesto u dvorani.

Ljeto u MSU također uključuje i posjet uzbudljivoj međunarodnoj izložbi Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa. 

ULAZNICE za koncert Pips, Chips & Videoclips + film Mladost + posjet izložbi Divlji zapad. Neoavangarda iz Wroclawa su 85 kuna i mogu se kupiti putem sustava Eventim.hr. Cijena ulaznice na sami dan koncerta iznosti 95 kuna. Ulaznice se mogu kupiti i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati.

Napominjemo da je broj ulaznica za koncert ograničen – stoga požurite!

Napomena: u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni