Vije-sti

Otvorenje nove koncertne sezone Zagrebačke filharmonije

Otvorenje nove koncertne sezone Zagrebačke filharmonije

Zagrebačka filharmonija koncertnu sezonu 2017./2018. svečano će otvoriti 21. i 22. rujna 2017. godine u Hramu glazbe – Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Navikli smo da otvorenje sezone našeg najvećeg orkestra u velikom stilu otvara vrata sjajnim gostujućim umjetnicima te naravno, posjetiteljima željnima klasičnih programa u vrhunskoj izvedbi.

U četvrtak i petak, 21. i 22.9., s početkom u 19:30 sati, ravnanje orkestra preuzima maestro Dmitrij Kitajenko, jedan od istinski velikih dirigenata današnjice i umjetnički savjetnik orkestra Zagrebačke filharmonije, pod čijom dirigentskom palicom i autoritetom orkestar postaje savršeno usklađen instrument. Otvorenje nove koncertne sezone u sklopu Crvenog i Plavog ciklusa uveličat će mlada solistica, pijanistica Yeol Eum Son, koja pripada svjetskoj pijanističkoj eliti čije interpretacije kritičari proglašavaju istinski čarobnim glazbenim trenucima pa čak i apsolutnim glazbenim doživljajima.

Koncerti 21. i 22. rujna pripadaju jednim od pravih povijesnih trenutaka za naš orkestar jer će snimke koncerata biti trajno sačuvane u nosaču zvuka u izdanju najprestižnije diskografske kuće za klasičnu glazbu na svijetu – Oehms Classics.

Ovim nosačem zvuka, Zagrebačka filharmonija okrunit će dugogodišnju suradnju s jednim od najboljih svjetskih dirigenata, maestrom Dmitrijom Kitajenkom, koja je započela 2011. godine i traje sve do današnjih dana. Ovaj album bit će trajni arhivski zapis glazbene izvrsnosti orkestra u sinergiji s maestrom Kitajenkom.

Maestro Dmitrij Kitajenko snimio je preko 250 nosača zvuka s različitim orkestrima i solistima i te snimke, osim što su osvojile brojne nagrade, smatrane su referentnim standardom u glazbenom svijetu. Nosač zvuka pod ravnanjem ovog maestra, u izdanju Oehms Classics-a, stvar je prestiža i velika pohvala Zagrebačkoj filharmoniji koja se na ovaj način pozicionira i etablira na međunarodnoj pozornici.

Maestro Dmitrij Kitajenko povest će orkestar i publiku na dvodnevno putovanje kroz neka od najistaknutijih djela i skladatelja u povijesti glazbe: Igora Stravinskog, Sergeja Rahmanjinova i Maurice Ravela.

Dmitrij Kitajenko, dirigent
Yeol Eum Son, klavir
 

Program:
Igor Stravinski: 1. simfonija u Es-duru, op. 1
Sergej Rahmanjinov: 2. koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 18      
Maurice Ravel: Boléro

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni