Vije-sti

POVIJEST KROZ STIHOVE: Manic Street Preachers

POVIJEST KROZ STIHOVE: Manic Street Preachers "If You Tolerate This Your Children Will Be Next" - Trebamo li tolerirati netolerantne?

Rubriku nastavljamo s velškim rokerima Manic Street Preachers i njihovom pjesmom inspiriranom Španjolskim građanskim ratom – "If You Tolerate This Your Children Will Be Next". Pjesma je objavljena na njihovom petom studijskom albumu "This Is My Truth Tell Me Yours" iz 1998. godine.

Pjevač James Dean Bradfield i basist i tekstopisac Nicky Wire u intervjuu za NME izjavili su kako je "If You Tolerate This" prvotno zamišljena kao klasična pjesma s B-strane singla, no vrlo brzo su prepoznali njen potencijal te je uskoro postala njihov prvi broj jedan u Velikoj Britaniji. Inspiraciju za stihove pronašli su u kultnoj knjizi Georga Orwella "Kataloniji u čast" u kojoj je Orwell opisao svoje iskustvo u Španjolskom građanskom ratu. Naslov pjesme preuzet je sa slogana propagandnog plakata za vrijeme rata koji je pozivao na borbu protiv fašizma. Wire je istaknuo kako je tekst napisan u Barceloni i da mu je to jedan od najdražih uvodnih stihova: „The future teaches you to be alone, The present to be afraid and cold“.Koliki sam prorok bio prije 20 godina da sam to napisao?” 

Španjolski građanski rat započeo je u srpnju 1936. pobunom nacionalista pod vodstvom Francisca Franca protiv vlade Narodnog fronta (ujedinjene stranke ljevice). Nacionaliste su pomagale nacistička Njemačka i fašistička Italija, dok je s druge strane Kominterna organizirala Međunarodne brigade u kojima su se dobrovoljci iz različitih zemalja borili na strani Španjolske republike. Sa sve većom pomoći koju je slao Sovjetski Savez porastao je utjecaj komunista na republikanskoj strani što je dovelo do podjele i sukoba na ljevici. Rat je završio u proljeće 1939. godine pobjedom Francisca Franca i nacionalističkih snaga (vidi: Kershaw, Ian: „Do pakla i natrag“, 2017). 

Jedan od upečatljivijih stihova pjesme "So if I can shoot rabbits then I can shoot fascists" zapravo je citat jednog velškog dobrovoljca iz kraja upravo odakle dolaze i Manicsi. „I've walked La Ramblas but not with real intent“ direktna je referenca na Orwella koji se, prigrlivši socijalističke ideje, 1936. otišao boriti kao dobrovoljac u Španjolsku na strani republikanaca gdje je dospio u redove POUM-ove milicije (Radnička stranka marksističkog ujedinjenja). U svibnju 1937. zatekao se u Barceloni u ulici La Ramblas u kojoj su se zbivale ulične borbe između podijeljene ljevice. Republikanska vlada suprotstavila se anarhističkom sindikatu CNT-u i antistaljinističkog POUM-u koji su se protivili centraliziranoj vlasti pod utjecajem komunista. „Tog poslijepodneva, između tri i četiri sata, bio sam na pola Ramblasa kad sam iza sebe začuo nekoliko hitaca iz puške. Okrenuo sam se i ugledao skupinu mladića, s puškama u rukama i crveno-crnim anarhističkim rupcima oko vrata kako se približavaju sporednom ulicom koja se sjeverno nastavlja na Ramblas.“ (Orwell, George: Kataloniji u čast, 2020: 102). 

Za pjesmu "If You Tolerate This Your Children Will Be Next" snimljen je i futuristički videospot inspiriran Kubrickovom "2001. Odisejom u svemiru". Spot počinje segmentom Internacionale koja svira iz glazbene kutije. Manic Street Preachersi u Hrvatskoj su gostovali jednom i to u Varaždinu 2008. kojom prilikom su odsvirali ovu pjesmu u kojoj nas podsjećaju da se moramo suprotstaviti netoleranciji i braniti svoje ideale.