Vije-sti

Rezultati ankete Sound Reporta

Rezultati ankete Sound Reporta

survey-results

Dragi čitatelji,

U ovom trenutku Sound Report postoji 7 i pol mjeseci. Nije baš nekakav okrugli broj, no početak nove klupske sezone čini nam se kao dobar trenutak za prvo povlačenje crte i pogled unatrag da analiziramo što smo do sada uspjeli napraviti i što naši čitatelji misle o našem dosadašnjem radu.

Naša ekipa je u ovih 7 i pol mjeseci od početnog dua vrlo brzo narasla na ukupno 10 stalnih članova, a nedavno smo dobili i pojačanje. Cijelo ovo vrijeme svi radimo bez ikakve naknade, odnosno za sada su nam nagrade odlasci na koncerte i upoznavanje sa sjajnim glazbenicima. Za početak sasvim dovoljno. Vaše mišljenje nam je bitno baš zato što smo još uvijek novi i svaki savjet i dobronamjerna kritika su dobrodošli. Trudimo se osvijestiti svoje greške i raditi na tome da budemo sve bolji i bolji i vama pružiti što kvalitetniji sadržaj, stoga hvala svima koji su odvojili vrijeme kako bi sudjelovali u našoj anketi.

Među sudionicima ankete su, naravno, i oni koji ne posjećuju Sound Report često, odnosno oni koji su posjetili naš blog svega nekoliko puta ili čak nikad. Nama su ipak bitniji oni koji imaju bolji uvid u naš rad, stoga smo najviše uzeli u obzir rezultate sudionika koji Sound Report posjećuju barem nekoliko puta mjesečno.

Samo da istaknemo da su neke stvari zajedničke svim sudionicima ankete: najpopularniji glazbeni portal je Muzika, najpopularniji radio je Radio 101 (nitko od sudionika ankete ne sluša Narodni radio), a najpopularniji glazbeni žanrovi su rock i blues. Od vrsta članaka svi najviše vole čitati intervjue, potom slijede recenzije koncerata, recenzije albuma i najave glazbenih događanja.

Dakle, da se osvrnemo na podatke koje smo dobili od onih koji nas čitaju barem nekoliko puta mjesečno.

Čitaju nas uglavnom muškarci (preko 60%). Gotovo 50% naših čitatelja ima između 25 i 34 godine, a gotovo 35% je onih koji imaju između 18 i 24 godine. Najpopularniji smo među studentskom populacijom (45.5%), potom slijede zaposleni (41.8%) i nezaposleni (12.7%), a gotovo 80% naših čitatelja je iz Zagreba.

Idemo na zanimljiviji dio. 70% naših čitatelja na koncerte ide barem jednom mjesečno, a naši čitatelji na koncerte uglavnom idu 2-3 puta mjesečno. Kao što smo već naveli, najpopularniji žanrovi su rock i blues, a osim njih među našim čitateljima najviše poklonika imaju redom: metal, punk, jazz, pop, klasika i world/etno glazba. Zanimljivo nam je da klasiku slušate radije nego, primjerice, hip-hop, R'n'B, funk, D'n'B ili pak country.

Osim Radija 101, naši čitatelji najviše slušaju Radio Student i Otvoreni radio, a od portala među top tri su se svrstali redom: Muzika, Soundguardian i Ravno do dna.

I sad – ocjene (od 1 do 5). Concert report je dobio najvišu ocjenu (4.11), a najnižu ocjenu (3.63) dobio je Single/Video report. Između te dvije krajnosti nalaze se History report (4.05), Artist report/Interview (3.86) i Album/EP report (3.84).

Ukupan dosadašnji rad Sound Reporta najviše čitatelja (43.6%) ocjenjuje vrlo dobrim, dobrim ga ocjenjuje 30.9%, a odličnim 25.5%.

Kako je najmanju ocjenu dobio Single/Video report, a i najmanje ljudi je zainteresirano čitati takvu vrstu članka, dobro ćemo razmisliti hoćemo li i dalje objavljivati recenzije singlova. Dodatni komentari su dobrodošli!

Ono što nam je najvrednije su vaši komentari i sugestije koje bendove bismo trebali više pratiti i kako možemo poboljšati naš rad. Ima previše komentara da bismo ih sve objavili, no uglavnom spominjete domaće neafirmirane bendove (neki čak smatraju da bismo trebali pisati samo o domaćim bendovima) i kantautore. Sve ćemo apsolutno uzeti u obzir (da, i jednu oštriju kritiku koju smo dobili) i potrudit ćemo se ispuniti vaše „glazbene želje“.

Pozivamo vas da komentare upućujete i na našem blogu, kao i putem naših profila na društvenim mrežama (Facebook i Twitter), a možete i putem e-maila: soundreport.cro(at)gmail.com. Naše pisanje o glazbi je samo početak komunikacije, vaši komentari su njen nastavak jer je glazba previše bitna da o njoj ne bismo pisali i razgovarali.

Podsjećamo vas da glazbenici i bendovi, ukoliko žele, svoje glazbene i press materijale mogu slobodno poslati na naš mail, kao i obratiti nam se putem Facebooka ili Twittera.

Hvala svima još jednom i uživajte u novoj sezoni koncerata!

Vaš Sound Report

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni