Vije-sti

Sudar Percussion novom pjesmom odao počast poginuloj posadi Challengera

Sudar Percussion novom pjesmom odao počast poginuloj posadi Challengera

Nakon uspješne obrade singla Jeana - Michelea Jarrea, “Oxygene IV”, šestero mladih udaraljkaša, koji se kriju pod imenom Sudar Percussion, snimili su novu obradu francuskog skladatelja. Riječ je o pjesmi “Last Rendez-Vous (Ron's Piece)”, koju je Jarre objavio 1986. godine na albumu Rendez-Vous.

Najotkačenija grupa glazbenika, kako ih mnogi nazivaju, spot za novu pjesmu snimili su u najpoznatijem slovenskom studiju RSL Production u Novom Mestu. U šestominutnom spotu redateljice Sandre Mihaljević osim udaraljakaša iz Sudar Percussiona gostovao je I trubač Darko Sedak - Benčić.

Pjesma, koja je snimljena prije 30 godina, osvježena je snažnom jazz live izvedbom hrvatskih glazbenika, a Sudar Percussion ovom izvanrednom obradom tako je najavio i novi album koji bi trebao izaći u ožujku 2017. godine.

- Album će se sastojati od obrada iz opusa skladatelja Jean-Michel Jarrea I velika nam je čast upoznati mlađe generacije, a starije podsjetiti na tog velikana elektronske glazbe. Kroz taj album želja nam je približiti publici koncertne udaraljke te ih spojiti s organski odsviranom elektronikom. Album će biti slušljiv u bilo koje doba godine i u bilo kojoj prigodi te ne postoji granica koja bi spriječila slušatelja da ne razumije ovu pitku glazbu. Jezik nije barijera, ritma ima u izobilju, pogotovo zvuka koncertnih zvona, timpana i marimbe u izvedbi ansambla Sudar Percussiona. Sama činjenica da nas podržava francuski diskograf BMG te Jarre osobno dovoljna nam je potpora. Planovi s ovim projektom su da ga predstavimo na najvećim festivalima u Hrvatskoj te da pronađe svoj put van naših granica – rekao je vođa ansambla Goran Gorše.


Da nije riječ o sasvim običnoj pjesmi govori, nažalost, tragična priča koja je popratila samo snimanje Jarreova albuma. Dionicu iz pjesme Last Rendez-Vous (Ron's Piece), kako je bilo planirano, trebao je odsvirati saksofonist Ron McNair u letjelici Challenger. Bila bi to prva odsvirana i snimljena pjesma u svemiru. No samo 73 sekunde nakon polijetanja u siječnju 1986. letjelica je eksplodirala, a cijela posada je poginula. 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni