Vije-sti

Swans u sklopu oproštajne turneje  zatvaraju Žedno Uho festival

Swans u sklopu oproštajne turneje zatvaraju Žedno Uho festival

Svjedočili smo tijekom proteklih petnaest godina ponovnim okupljanjima mnogih kultnih glazbenih imena osamedesetih i devedesetih. Neke je u tome motivirala mogućnost naplate davno stečenih zasluga, budući da su izvršili presudan utjecaj na nastanak danas popularnog indie rocka, neki su naprosto popustili pod pritiskom javnosti, ali i mlađih kolega muzičara koji ih redovito navode kao glavne izvore inspiracije, a neki su shvatili da nam unazad dva ili tri desetljeća nisu rekli sve što su imali i to su nam odlučili ispričati sa znatnim vremenskim odmakom u odnosu na izvorna im izdanja s kojima su svojevremeno udarali temelje rock glazbe kakvu danas poznajemo.

U ovoj zadnjoj i najmanjoj grupi, našla se nekolicina njih koji su nas svojim povratničkim albumima ostavili bez teksta jer u pitanju su ne samo izdanja u potpunosti ravnopravna vremenski dalekim prethodnicima, već u nekim slučajevima i bolja od njih. Mission Of Burma, Dinosaur Jr i Swans, tri su imena koja su se pritom posebno izdvojila, budući da je svatko od njih isporučio niz sjajnih novih izdanja uz koja se činilo da kreativnosti tih bendova nema kraja te da je jedini način na koji će završiti s radom da se ugase životi ljudi koji stoje iza njih. Ali, na našu žalost, Michael Gira je odlučio staviti točku na prekrasnu priču koju nam je s povratničkim Swansima ispričao u proteklih sedam godina, a koju smo imali sreću pratiti uživo jer su na svakoj europskoj turneji došli u Hrvatsku i svaki nas put iznova ostavili u stanju pozitivnog šoka, s privremenim gubitkom sluha.

Premda Michael najavljuje kako će ime Swans nastaviti živjeti u novom formatu, za koji još ni sam nije siguran kakav će biti, ostaje činjenica da ćemo 26.listopada imati priliku po zadnji put gledati aktualnu inkarnaciju benda koja je iznjedrila 3 sjajna diskografska izdanja, a koja će nam za kraj isporučiti album "The Glowing Man". S obzirom na visoke standarde koje su postavili, a sudeći po naslovnoj pjesmi čiji su ulomak pustili u opticaj, očekuje nas još jedno bučno remek djelo grupe koja je davne 1982. počela sa stvaranjem glazbe za koju se ispostavilo da je bila daleko ispred svog vremena.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni