Vije-sti

Tool, Metallica i drugi na nadolazećim turnejama oslonit će se na pse za detektiranje virusa COVID-19

photo: Bio Detection K9, credit: Bio Detection, K9 Instagram

Tool, Metallica i drugi na nadolazećim turnejama oslonit će se na pse za detektiranje virusa COVID-19

Posebno trenirani psi pridružit će se sve većem broju glazbenika.

Pandemija virusa COVID-19 glazbenu industriju natjerala je na brojne prilagodbe. Izvođači i organizatori pokušavaju na što sigurniji način održati planirane (većinom već više puta odgođene) turneje, a najnoviji trend je angažiranje pasa posebno treniranih za detekciju virusa.

Tool, Metallica, The Black Keys i Eric Church među prvima su koji su u svoje ekipe koje ih prate na turnejama uključili pse iz jedinice Bio-Detection K9 bazirane u Ohiju, a koja trenutno broji dvanaest pasa u aktivnoj službi, a sedam ili osam ih trenutno prolazi obuku. Psi su već pratili Erica Churcha na njegovoj turneji krajem prošle godine, a pridružit će mu se i na aktualnoj ove godine.

Psi su bili angažirani na nekoliko koncerata Metallice, predstavnik njihovog menadžmenta o uspješnosti je izjavio: "Do sada, pokucajmo o drvo, psi su bili jako uspješni."

Predsjednik Bio-Detection K9 Jerry Johnson za Rolling Stone je izjavio:

"Ljudi pitaju 'Što taj pas radi?'. Iznenađeni su i pesimistični, ali ako razumijete instinkte psećeg ponašanja, ima potpunog smisla. Psi njuškaju jedan drugog da provjere ima li drugi pas virus. Treniramo ih da nanjuše nešto što bi ih ionako zainteresiralo".

S obzirom na to da se sve veći broj koncerta odgađa zbog iznimno brzog širenja varijante Omikron, psi su posebno istrenirani za detektiranje te varijante uz pomoć njuškanja maske (za ostale varijante njuškali su stopala i šake).

"Nova varijanta je drugačija. Lokalizira se u bronhijalnim prolazima pa psi nisu bili toliko učinkoviti i morali smo promijeniti pristup.", izjavio je Johnson.

 

 

 

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni