Vije-sti

Završio 31. Muzički biennale Zagreb

Završio 31. Muzički biennale Zagreb

U ponedjeljak, 20. rujna, završio je četvrti blok ključnog festivala suvremene glazbe u Hrvatskoj!

30. rujna predstoji nam još druga izvedba opere Berislava Šipuša Posljednji intermezzo, opere po motivima iz djela Janka Polića Kamova, Cesara Pavesea, Paula Celana i Federica Garcie Lorce. Ova opera svoju praizvedbu doživjela je u subotu, 18. rujna HNK u Zagrebu. Kolibretisti opere su dramaturg predstave Ivan Penović i redateljica koncerta Marina Pejnović, a poluscenskom izvedbom opere u četiri slike, u kojoj sudjeluju solisti, zbor i orkestar Opere HNK Zagreb te gosti, ravnao je i ravnat će ponovno 30. rujna maestro Šipuš. Ulaznice za drugu izvedbu opere pronađite ovdje.

Festival suvremene glazbe koji ove godine slavi 60. rođendan zbog pandemije je održan u četiri bloka. Umjesto desetak intenzivnih dana kada se Zagreb pretvori u pozornicu za velika hrvatska i inozemna skladateljska imena, zborove, bEndove i umjetnike, ove godine uživali smo u festivalu kroz četiri bloka, počevši od travnja. Furioso!, Shifting, Le sacre de l´été i Celebration nazivi su blokova koji su nam donijeli bogat i raznolik program.

Sveukupni dojmovi se još uvijek sliježu, pregršt je “ostavštine” iza svakog od blokova, počevši od online koncerata koji će nam ostati kao trajna baština, preko stotina fotografija pa sve do uspomena proizašlih iz druženja, upoznavanja, skladanja i sviranja.

Osvrnut ćemo se na blok čiji je dojam najsvježiji, ovaj zadnji – Continuum Nr. 4 – Celebration! (Proslava!)

Četvrti blok započeo je 17. rujna online programom kojem je u fokusu bila Kanada, odnosno kanadski umjetnici, s kojima MBZ redovito surađuje od 1981. godine. Održani su online razgovori i online koncert, a emitirana je i serija solo-filmova nastalih tijekom pandemije prošle i ove godine. Sve je dostupno na YouTube kanalu MBZ-a.

Osim za praizvedbu opere, 18. rujna bio je rezerviran i za slušaonicu hrvatske elektroničke glazbe koju nam je održao Višeslav Laboš, upravo u foajeu HNK.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni