Vije-sti

Žen i Teo Martinović 2. studenog u sklopu programa MIMO

Žen i Teo Martinović 2. studenog u sklopu programa MIMO

MIMO Teo Martinović Žen

Projekt MIMO, pokrenut u partnerstvu udruge Vibra, programa Free Stage i HRT-a, predstavlja glazbenu skupinu Žen i Tea Martinovića u novoj „rundi“ kvalitetne, autentične i originalne glazbe marljivo stvarane mimo etera, sa zadaćom upoznavanja šire javnosti s vlastitim kulturnim bogatstvom i raznolikošću hrvatske glazbene scene.

Glazbena skupina Žen oformljena je krajem 2009. godine u Zagrebu. Njihova glazba ima elemente šarolikog spektra glazbenih pravaca te varira od post rocka, math rocka, krauta i noisea do synth elektra i dream popa, a u sinergiji sa avangardnim stilom aranžiranja i zanimljivim i hipnotičkim live vizualizacijama daje autentično psy indie post rock iskustvo.

Njihov debitantski album I onda je sve počelo izdan je u svibnju 2013. godine za queer feministički label Unrecords iz Beča. Sa singlovima su sudjelovali na kompilacijama Bistro na rubu šume vol. 2 i Kompot berba 2013, dok je na kompilaciji Balkan under the radar vol. 2: The Black Wave izašao remix pjesme “Iskrenost je posebna” (Andrea Giordani remix).

Žen je odsvirao brojne koncerte i stekao vjernu publiku u široj regiji. Svirali su u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BIH, Makedoniji, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Švicarskoj, a uspješna europska turneja Special Case 2013 odvela ih je čak do Danske i Švedske. Trenutno rade na novim glazbenim izdanjima i pripremaju se za nadolazeće turneje.

Teo Martinović (Folkestra, MatMar, Otpisani Klan) osebujna je pojava na glazbenoj sceni i ujedno najneprisutnije ime u glazbenoj stvarnosti. Koncertima Folkestre u kojoj je na bubnju bio Kruno Levačić, a na basu Žiga Golob (obojica današnji članovi banda Tamare Obrovac), okupio je i osokolio cijeli niz aktivnih glazbenika da ustraju u originalnosti, svježini i slobodi improvizacije i tekstova. Kao producent djeluje u Dubrovniku i okuplja ekipu glazbenika pod nazivom OT Klan koji se aktivno postavljaju prema društvenim zbivanjima i u teškim okolnostima low-fi turizma održavaju ostatke kulturne scene u Dubrovniku.

Njegove kompozicije pune su životnih priča poput „A zašto med ne bi curio niz teglu“ u kojoj kritizira vlastitu sitničavost, „Tuljan“ koja govori da se samo upornošću nešto može postići, „Nešto u glavi“ o potrebi da pronađeš neki interes koji daje smisao životu. Sve producira u vlastitom studiju i mnogi ga smatraju produkcijskim magom.

Glavna aktivnost projekta MIMO je organizacija koncerata u u multimedijalnoj dvorani Gorgona u MSU s izravnim prijenosom na 1. programu HR-a i video live stream-om na više web portala. Live stream snimaju i montiraju učenici Grafičke škole Zagreb kao dio praktične nastave. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji omogućuju posjetiteljima nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk. Isto tako na svakom koncertu se ugošćuju stručne osobe iz svijeta glazbe koji komentiraju izvođače i glazbu koja se sluša.


Cijena ulaznice je 20 kn, a za srednjoškolce 10 kn, od čega je 75% namjenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata. Detalje o izvođačima pogledajte na sljedećoj stranici.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni