Albumi

Snažan povratak otpisanih (pjesama)

Snažan povratak otpisanih (pjesama)

Kompilacija B-Sides and Rarities ili takozvana kolekcija rariteta, otpisanih i dugo zapostavljenih pjesama baltimorskog dua Beach House, službeno izlazi krajem lipnja i dugogodišnjim pratiteljima pruža specifičnu glazbenu satisfakciju neotkrivenih stvaranja u razdoblju od 2005. godine, pa sve do 2015.

Beach House gradi temelje dream pop-a i niže izdanja koja nastaju zanimljivim redoslijedom, ponekad čak i vrlo neočekivanim. Primjerice, "Thank Your Lucky Stars" samo nekoliko mjeseci biva misteriozno objavljen nakon "Depression Cherry". Iako bi takav čin trebao pružati slušateljstvu neku vrstu iznenađenja, posljedica je upravo obratna. Taj je čin pružio neobična čuđenja, sudeći po zanimljivoj raznolikosti spomenuta dva albuma koja, očito, ne nastaju u tako kratkom vremenu, već nam Beach House nenadano na pladanj ima običaj baciti svoje plodove dugogodišnjeg genijalnog rada. Ovaj bend vas preuzme odjednom i isto tako otpusti, tj. djeluje na slušatelje u ekstremima. Također, ne govore i ne objavljuju puno o svojoj aktivnosti, pripremama i slično. A onda se odjednom samo pojave. Slično se tako odvilo s "B-Sides and Rarities", najednom. Ova kompilacija pjesama nije ništa više nego većinski osobna satisfakcija benda sastavljena od zagubljenih, obrađenih i nikada objavljenih pjesama prošlih albuma i glazbenih aktivnosti. I naravno, također je satisfakcija njihovih obožavatelja koji sada imaju priliku čuti još pjesama s prošlih albuma.

Victoria Legrand i Alex Scally sagradili su, sada već u glazbeno aktivnom desetljeću, vrlo zanimljiv opus. Žanrovski ih se svrstava u shoegazerske i dream pop ladice, a ono po čemu najviše odskaču od drugih jest magična atmosfera koja se pruža iz Victorijinog glasa koji često podsjeća na Nico, vokalisticu čiji rad najviše obilježava kolaboracija s bendom The Velvet Underground. Nadodate li uz takav glas Alexovu gitaru koja smionim arpeggiom uz klavijature i njihovu već specifičnu i poznatu bubanj mašinu stvara osjećaje udobne gradacije, dobit ćete rezultat kojim ovaj bend već godinama osvaja dream pop scenu. Taj se rezultat približno može opisati kao savršena sinestezija prilikom promatranja kaleidoskopskih tonova toplih boja. B-Sides and Rarities ne predstavlja hype nekome tko je čekao nešto novo od ovoga dvojca, kao ni onome tko se tek upoznaje s njima. Kada bi i, ako bi, nekome željeli pokazati tko je i što Beach House, pustite mu/joj albume poput Devotion i Thank Your Lucky Stars. Osobno mislim da su ta dva izdanja vrhunski predstavnici samog djelovanja benda. Nepravilno je i u jednu ruku bezvezno očekivati nešto više od ove kompilacije, tj. očekivati isti utjecaj i doživljaj kao što su to donosila spomenuta prošla izdanja. B-Sides and Rarities potreban je i neophodan više nego ikad. Sadrži dvije prethodno neobjavljene pjesme, prati paralelnu povijest benda tijekom posljednjeg desetljeća njihove karijere i ostavljasnažan trag na dream pop sceni.

"Chariot" i "Baseball Diamond" jesu nešto noviji zaostaci koji dosad nisu bili objavljivani, točnije, iz "Depression Cherry" i "Thank Your Lucky Stars" ere i, logično, tako i zvuče. Osobno ih uspoređujem sa "Space Song" i "Wildflower". Nadalje, pjesma "Equal Mind" vuče na Bloom eru jer melodijski podsjeća na "Other People" specifične klavijature i gitarskih tonova. Razmišljalo se između izbacivanja ove dvije pjesme, gdje je "Other People" presudila i preuzela mjesto na albumu koji datira iz 2015. godine. Zatim, "Saturn Song" sadrži ekspresionističku i eksperimentalnu nit, a najviše i odskače od ostalih pjesama. "Norway" je pak specifičan slučaj u kojem Victoria i Alex pretvaraju turobnu pustoš izvorne pjesme u još laganiji oblik. Za bend koji se često optužuje da se previše usko pridržava osnovnog zvuka, Beach House je svakako pokušao nešto drugačije, iako se to i nije baš isplatilo. Godine 2008. izašla je "Used To Be", u demo obliku i u nekoliko različitih verzija. U B-Sides and Rarities, sada, vrlo vjerojatno, imamo i finalnu verziju. Najstarija pjesma ovog izdanja, "Rain in Numbers", zvuči gotovo prepoznatljivo kao Beach House danas gdje Victoria altom miluje naša slušna osjetila u pratnji tmurnih klavijatura. Mnoge su pjesme nastale u razdoblju 2009. godine kao npr. "Baby" i "10 Mile Stereo". Sve u svemu, zanimljiva i vrlo potrebna kolekcija pjesama. Introverti, pripremite vaše najdraže vino, pronađite zanimljiv kutak i utopite se u sakupljenim melodijama ovog genijalnog dvojca. Živjeli.

Popis pjesama:
1. Chariot*
2. Baby
3. Equal Mind*
4. Used to Be (2008 Single Version)
5. White Moon (iTunes Session Remix)
6. Baseball Diamond*
7. Norway (iTunes Session Remix)
8. Play the Game
9. The Arrangement
10. Saturn Song*
11. Rain in Numbers
12. I Do Not Care for the Winter Sun
13. 10 Mile Stereo (Cough Syrup remix)
14. Wherever You Go

*Top pjesme

SR
SR

Novinarka Sound Reporta