Albumi

Bright on Red - Putting Some Distance Between

Bright on Red - Putting Some Distance Between

Mladi zagrebački dirty pop/indie/indie rock bend Bright on Red osnovan je prije 3 godine. Iako su jedno vrijeme dio istog, uz trenutni dvojac, sačinjavali Melita Sabljo (bubnjevi, udaraljke) te Držislav Ujević (bas), trenutna postava sastoji se isključivo od tandema Ane Miličević (vokal, tekst, glazba) i Vjerana Šimunića (gitara + ostatak korištenih instrumenata). Istoimeni EP, izdali su 2013., a nedavno je izišao i prvi album u vlastitu izdanju, „Putting Some Distance Between“, uz produkcijsku pomoć Vedrana Kovačića u Chicken Sounds Studiju.

Album otvara zanimljiva dream pop pjesma „Take Me Down“(za koju je u siječnju bend  snimio spot) koja nas u LP uvodi ritmičnim zvucima bas žica melodične gitare. Ubrzo joj se pridružuje i ugodan, meki vokal Ane, upozoravajući nas kako ono što slušamo ima potencijala zaista biti nešto dobro. Gradirajuća atmosfera uvodi i popratne zvukove bubnjeva, ritam gitare i efektima dorađene tonove koji pjesmi daju dovoljnu količinu elektro-pop zvuka da nas potakne na lupkanje stopala u ritmu skladbe. Take Me Down je iznimno pjevna, dinamična i produkcijski solidno aranžirana stvar i za razliku od melankolične akustične verzije s EP-ja, gdje je u prvom planu vokal, svojom harmonijom nesumnjivo potiče na ples. Ono što kontrira pozitivnom raspoloženju zvuka je prilično dobra, reflleksivna lirika te gore spomenuti spot u kojem zamišljena djevojka besciljno luta Zagrebom – aspekt je to koji nas podsjeća kako je ovo hrvatski bend.

Slijedi nešto žešča stvar jednostavnog naziva „Run“ gdje trash zvuci gitare pop ostavljaju za nekoliko posljednjih pjesama na albumu. Prilično drukčija od prethodne, može se pohvaliti i minimalističkim bridgeom gitare i sporog ritma udaraljki, da bi pritom ponovno u prvi pan bio stavljen Anin glas. Pjesma završava postepenim utišavanjem isntrumenata te upravo vokal ,samostalno privodeći pjesmu kraju, stavljatočku na i. U revijalnom tonu u odnosu na prethodnu stvar, ubrzani ritam treće pjesme„Aren’t You The One“ nastavlja žestoko i potpuno briše pozitivno raspoloženje s početka albuma, s napomenom da zamišljena atmosfera nikad ne prijeđe u patetiku, a solo gitara nagovješćuje kako se neke pjesme ovog benda istinski mogu, između ostalog, svrstati u kategoriju rocka.

„111“  jedna je od onih stvari zbog kojih slušatelj shvati zašto je bend u kategoriju utjecaja uvrstio Queens of the Stone Age i Florence + the Machine, od kojih se glazba odnosi na prve, a način vokalne izvedbe na potonje, čija se influencija jasno može prepoznati i u „Give Or Take Or Walk Away“.

Predstavnica mekog indie rocka bez naznake popa upravo je „Done“, čiji je najveći adut možda sam tekst koji stoički prikazuje, pretpostavljam, opjevanu životnu prekretnicu. Bučni instrumenti koji himničnki prate snažni vokal ostavljaju dojam kako ova pjesma u live izvedbi, uz dobro ozvučenje, iznimno dobro zvuči. Album ovdje nastavlja u nešto nježnijem smjeru pjesmom „Don’t Want Anything“, s fokusom na solo i ritam gitaru čija dinamika ne daje naslutiti kako se radi o ljubavnoj pjesmi.

Nakon indie rock pauze, LP nas retrospektivno vraća u određenu koliziju istog s dream popom i pjesmama „Whatever Your Mind“ i „The Soft Forgetfulness“predstavlja svoju melankoličnu, ogoljenu stranu. Bogatstvo zvukova je za svaku pohvalu, a vokal pokazuje izvrsnu kontrolu glasa čija boja i izričaj kao ukalupljeni pristaju svakoj priloženoj numeri. Posljednja stvar s albuma je „And Then You Change“, ubrzanog ritma basa (ili bas žica gitare) i usporenog tempa bubnjeva, s trippy solo gitarom i sumornim vokalom.

Deset pjesama stvara smislenu cjelinu i pohvalila bih redoslijed istih na LP-ju. Također, slušajući ga, nikako se ne dobiva dojam kako je u ovom bendu samo dvoje glazbenika. Ipak, nedostajalo mi je još malo fokusa na onaj aspekt dirty popa koji me mentalno rasplesao nakon odslušane prve pjesme. No uzevši u obzir kako je ovo tek prvi LP, ali čistog zvuka, kvalitetne produkcije te zanimljive instrumentalne i vokalne izvedbe, može se zaključiti kako BoR ima potencijala.

Album u cijelosti možete skinuti i poslušati OVDJE.

POPIS PJESAMA:

  1. Take Me Down *
  2. Run
  3. Arent You The One
  4. 111 *
  5. Give, Or Take, Or Walk Away
  6. Done *
  7. Dont Want Anything
  8. Whatever Your Mind
  9. The Soft Forgetfulness
  10. And Then You Change

*top tracks

Ivana Belošević
Ivana Belošević

urednica, lektorica; "The west's asleep, let England Shake!"