Albumi

"Fuse" - prvijenac čakovečkih rockera

Čakovečki bend Clone Age prošlog je mjeseca izdao svoj album prvijenac pod naslovom "Fuse." Predstavljaju nam se u deset pjesama, od kojih su izbacili i dva singla, "Give Yourself To Me" i "Wake Me Up," koji su već i prije izlaska samog albuma zaokupili pažnju hrvatske rock publike i medija.

Osim što je prvi singl, "Give Yourself To Me" je također i uvodna pjesma u album. Iako instrumentalno čvrsta i cjelovitog teksta, zvuči blago nedorečeno i ravno, bez glave i repa, žestoka i beskompromisna, a kao da ne vodi nigdje. Preslušavajući album, kroz prvih nekoliko pjesama se stalno ponavlja isti osjećaj, kao da svemu fali neka čvrsta poanta. "Fuse" tako odaje dojam kao da ima puno toga za reći, a ne zna se dobro izraziti.

Ipak, našla se tu i pjesma pod nazivom "My Little Miracle" koja donosi nešto svježiji, akustično-romantični prizvuk. Skladno napisana i aranžirana, vlastoručno podiže dojam o ovom albumu na novu stepenicu. Emocionalan tekst i lijepa vokalna melodija koja ga dostojno iznosi donose dašak svježine u prikriveni grungerski čemer koji se uvelike osjeti u atmosferi cijelog albuma. Nakon nje nastupa i "Wake Me Up," drugi singl s albuma, koji je, kako se čini, pokupio puno više simpatija nego prethodni singl, i to s razlogom. "Wake Me Up" počinje dinamičnim i plesnim rokerskim riffom, klasičnog je aranžmana i nosi ju daleko najrazrađenija i najpamtljivija vokalna dionica cijelog albuma. "Wake Me Up" puna je energije i veselijeg izričaja od ostatka albuma, zbog čega i možda i najbolji izbor za singl na ovom albumu. Ako čak i ostatak albuma ne donese velik uspjeh ovom bendu, na ove dvije pjesmu imaju svako pravo biti ponosni.

Nakon "Wake Me Up" se atmosfera vraća nešto tmurnijem tonu i donosi "Never Enough" i "Save Me" koje nas vraćaju početku albuma. Nesumnjivo je da će sve ove pjesme dobiti na snazi na live izvedbama, ali slušajući ih na albumu ostavljaju dojam "ok" pjesama, onih koje će pridonijeti ukupnoj ideji albuma, ali teško ostati u uhu publike na duge staze.

"What's My Name" introvertirana je grunge/alter rock himna, koja iako sporijeg tempa i nešto melankoličnijeg duha nego većina drugih pjesama s albuma, ima osjetno više energije i snage te zvuči zaista iskreno. Vrlo atmosferično i kao laganim dodirima iznosi tugu i agresiju, te snažan osjećaj nade u unutrašnju snagu čovjeka.

"Alone," zadnja pjesma albuma, donosi još jedan veseliji i dinamičniji indie riff te na žestok i otvoren način privodi "Fuse" kraju.

"Fuse" je pretežito introvertan i prilično emocionalan album, izrađen prema očitim utjecajima grunge i alternative rock velikana poput Soundgardena, Alice in Chains i Pearl Jama. Samim tim "Fuse" ne donosi ništa izrazito novo ili originalno, čak na trenutke podsjeća na domaću Mahatmu. Unatoč tome donosi nekoliko kvalitetnih numera i jasno nam govori da je Clone Age bend koji ima velik potencijal.

Produciran od strane Mraka Mrakovčića, ništa drugo nije bilo ni za očekivati nego da će album biti snimljen u vrhunskoj kvaliteti, dobro i balansirano isproduciran, uspješno izbjegavajući neprirodan zvuk od kojeg mnogi danas pate, pa je tako zvuk osjetno živ i ljudski. Koliko će Clone Age dobiti medijske pažnje i naklonosti publike vidjet ćemo nadolazećim nastupima i promocijom, a mi ćemo ih pomno pratiti u nadi da će nadolazećim radom izdefinirati nekakav prepoznatljiv zvuk i stil. Trenutno su ipak još samo jedan u moru bendova koji se traže unutar ovog žanra.

Popis pjesama:
1. Give Yourself To Me
2. Should I Care
3. We'll Make It
4. Addiction
5. My Little Miracle*
6. Wake Me Up*

7. Never Enough
8. Save Me
9. What's My Name*
10. Alone*

*Top tracks

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear