Albumi

Da li je Godina Majmuna ili je Majmun Godine?

Da li je Godina Majmuna ili je Majmun Godine?

Više od dvije godine je prošlo od zadnjih izdanja Debelog Precjednika i Mašinka. To, dakako, nije utjecalo na njihove live nastupe u posljednje vrijeme. I jedan i drugi bend odsvirali su mnoštvo dobrih i vrlo posjećenih koncerata diljem Hrvatske. Sad je za oba benda došlo vrijeme da izbace i novi materijal, i kao što su na velikom broju koncerata udružili snage i dijelili stage, tako su i na ovom albumu podijelili minutažu i izbacili 50/50 split album pod nazivom "Godina Majmuna/Majmun Godine."

Prvih 6 pjesama rezervirao je Debeli Precjednik za "Godinu Majmuna" i album otvorio brzom i melodičnom "Surrender Now" koja nosi punk revival duh u svojoj kompoziciji, na tragu novijeg The Offspringa ili Sum 41-a iz faze Chuck-a. "Surrender Now" agresivno i nabrijano nam predstavlja Godinu Majmuna, a sljedeća, već sada, uspješnica nam donosi ipak nešto mirniju atmosferu. "Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac" oda je mamurluku koji predstavlja nove teškoće u srednjoj dobi u kojoj se bend polako počeo nalaziti. Ova je pjesma već neko vrijeme u obilasku popularnih društvenih mreža i zasigurno će ostati jedna od zapamćenijih s ovog izdanja. Iako tijelo u određenoj dobi možda posustaje i teže podnosi stil života pun otrova, Kocin glas i energija se na očigled još ne daju. U klasičnom stilu Debelog Precjednika, i ovo izdanje je pisano i na hrvatskom i engleskom jeziku. Pa se tako nakon "Subotom Kićo,..." ponovno vraćamo engleskom s pjesmama "Back to the Embryo" i "Tomorrow Home," brzim i žestokim, ali i melodičnim, punk himnama, koje kao da su sišle direktno sa soundtracka za neku od Tony Hawk's Pro Skater igara, a prate ih društveno-politički, pomalo introvertni i ujedno agresivni tekstovi.

Sljedeća pjesma "Zbogom svi" posveta je prerano preminulom i nikad prežaljenom Tuni, legendarnom frontmenu Mikrofonije, i ujedno posljednja stvar na Precjednikovom dijelu albuma, jer je šesta pjesma u biti remix, mirnija i akustičnija verzija "Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac."

Drugi, Mašinkov, dio albuma - "Majmun Godine", započinje pjesmom koja se također vrtila po YouTubeu i Facebooku i prije izdavanja albuma te je mnogima već poznata. "Srkijev san 21" prava je ljetna punk veselica i bez sumnje će fanovima Mašinka postati jedan od favorita. Kako su već neki pisali po internetu, šteta što nije izašla par mjeseci ranije, jer je "Srkijev san 21" savršena za ljetne tulume na plaži ili jezero uz pivu, roštilj i dobru ekipu. Znamo svi da su Mašinko majstori prepoznatljivih melodija i veselih pjesama, pa u tom stilu nastavljaju i s pjesmom "Zajedno unatrag," tekstom se osvrčući na sve apsurdniju situaciju društveno-političkog stanja današnjice, posebice u Lijepoj našoj.

"041" još jedna je vesela i melodična točka na albumu, napisana kao oda Zagrebu i načinu na koji ovaj naš grad odgaja mlade i kreativne snage svojim nesvakidašnjim metodama, betonom i travom, klupama u parkovima, legendarnim bendovima i ličnostima (poput Tune koji je i u ovoj pjesmi dobio mjesto).

"Nijedna moja bivša" nam donosi pomalo ska ugođaj i priča priču o idiličnoj ljubavnoj vezi ukrašenu pljuvanjem i bljuvanjem, a "Monumentalna" nas vodi na šestominutno putovanje kroz tipičan život čovjeka s naših prostora. To je naravno i najduža pjesma na albumu i nosi sa sobom opsežan tekst, ali svakako vrijedna pažnje, a za kraj nas još jedna punk veselica "Rijetka sprava" vodi samom kraju i zatvara "Majmuna Godine."

Nisu ni Mašinko ni Debeli Precjednik više baš novi i mladi bendovi, ali još uvijek imaju pozamašno pratiteljstvo diljem Hrvatske koje je svakim danom sve veće, i još uvijek nam pokazuju da imaju još štošta za reći i da nisu spremni podviti rep i povući se u rutinu Hrvatske svakodnevice. I jedni i drugi kad izdaju albume, uvijek možemo očekivati dobre stvari, a kad se udruže na istom albumu, gotovo je sigurno da ćemo dobiti pravi punk-rock dragulj. Album je dostupan na Bandcamp stranicama oba benda za besplatan download, a imate i opciju donirati koju kunu i podržati bendove, a ako ih želite uskoro vidjeti i uživo, imate priliku vidjeti ih zajedno na pozornici KSETa ovaj vikend, 4. i 5. studenog.

Popis pjesama:
1. Debeli Precjednik - Surrender Now*
2. Debeli Precjednik - Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac
3. Debeli Precjednik - Back to the Embryo
4. Debeli Precjednik - Tomorrow Home
5. Debeli Precjednik - Zbogom svi*
6. Debeli Precjednik - Subotom Kićo, nedjeljom Slabinac (Crimson Remix)
7. Mašinko - Srkijev san 21*
8. Mašinko - Zajedno unatrag
9. Mašinko - 041*
10. Mašinko - Nijedna moja bivša
11. Mašinko - Monumentalna
12. Mašinko - Rijetka sprava

*Top pjesme

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear