Albumi

Ensh:

Ensh: "Both of Them Milenko" – Ili oba ili nijedan

Zrela senzualnost naspram infantilnosti igre, u svega dvadesetak minuta meke elektronike, ne može, a da ne ostavi dojam kako kuhinjski stol uz jutarnju kavu obrubljenu danjim svjetlom nije pravo mjesto za preslušavanje ovog albuma. Enshov je glavni adut energija live nastupa potencirana masivnošću decibela, uz odgovarajuć ambijent dimnih zavjesa prožetih prigodnom dinamikom višebojnih reflektora.

Spomenute "A i B strane" albuma razlikuju se jezikom – prve četiri pjesme pisane su engleskim, dok se posljednje četiri odlikuju sprskim stihovima. Navedeno i ne čudi, budući da je dvojezičnost dio identiteta Milenka Vujoševića, s obzirom da je donedavno živio i stvarao u Kanadi, da bi tek prije nešto više od godinu dana krenuo stvarati u zemlji svojih korijena – Srbiji. Za pretpostaviti je kako je upravo od tog polazišta proizašao i sam naslov albuma – "Both of Them Milenko". Isti je promišljeno uravnotežen jer unutar njega glazbenik uspješno balansira između dva identiteta (engleska sintaksa, ali srpsko vlastito ime), izjednačavajući ih u slogovnoj ritmičnosti izgovora i prihvaćajući svoja dva "ja".

Album otvara pjesma "Can't Turn It Off", ritmična elektronika čiji su beatovi omeđeni zvucima syntha, ali je ipak u prvom planu Enshov vokal koji prilično glasno i pomalo zaigrano koristi glasnice, puštavši ih s lanca (i naravno, izgovor je savršen, ali sve drugo bi bilo začuđujuće) prilikom izvođenja sasvim solidnog teksta. Odmah na početku, valja istaknuti kako mi se osobno pretjerano ne sviđa boja glasa protagonista ove recenzije, ali to nije nešto što mogu ili hoću generalizirati, ipak, u vremenu masovne proizvodnje ovakve vrste glazbe, glas je upravo to što mu daje prepoznatljivost.

LP nastavlja nešto senzualnijom pjesmom "Ride", gdje se odmah na početku može čuti utjecaj Björk, s čijom glazbom Ensh nerijetko uspoređuje svoju. Ipak, razvojem pjesme, odmiče se od tog utjecaja i opet je vokalno čini svojom, pojačava se dinamika i gradira iz senzualnosti u plesno ozračje. Album tonu nastavlja u revijalnom tonu eksperimentalne elektronike pjesmom "Never Align" koja opet simbolizira dvojnost ličnosti, ovoga puta one duha i tijela („Body and soul never align“). Sama glazba je solidni produkt miksete, simulacije isntrumenata i efekata pa joj možda tekst, van zvučnog navedenog stiha, čak nije ni potreban. "Strana A" privodi se kraju soft elektronskom  pjesmom "Plaid Patterns" koja svoje težište stavlja na pamtljivi i melodični refren, a prilično su dobri i psihodelični zvučni efekti.

Drugu stranu otvara minimalistička, disonantna manje pjesma - više izjava u maniri "manje je više" u kojoj iskrivljeni glasovi (za one koji se sjećaju, kao kad je baterija na walkmanu pri kraju) jednostavno istovremeno izgovaraju "Hvala na pitanju". Za neke manjak maštovitosti, za druge dublja filozofija - na slušatelju je da procijeni. Slijedi otprije poznata stvar, "Ćuti", za koju je Ensh početkom godine izdao i spot. Ritmična i simpatična, pozitivno nastrojena stvar, ujedno i najplesnija na albumu.

"Nedavno" je pjesma koja mi se najviše svidjela, jednostavnog teksta i iznimno senzualne pozadinske glazbe. Enshov vokal potpomognut je gostovanjem kantautorice Dunje Dačić - Dojo. čiji glas pjesmu boji u sasvim novo ruho, povećavajući doživljaj spomenute senzualnosti. Autor teksta posljednje stvari na albumu, uz Ensha je  Trajče Nikolovski iz sastava "Ti" pa ne čudi da je "Lutam" razigran i pozitivno-infantilni pjesmuljak koji apsolutno kontrira svojoj strukturnoj prethodnici.

Ukupno, ostaje dojam kako je Ensh ipak lirski odlučniji na engleskom jeziku, a tu je smionost pretočio i u kompleksnost glazbe. Sprski tekstovi „B strane“ izneseni su s dozom zadrške, simplificirano, s manje dubine i više površinske razigranosti sazvučja. Upravo ovakva glazba trenutno uživa tron alternativne popularnosti, no tajni dodatak za potpuni doživljaj Ensha je live izvedba, točnije, vi u publici, a na stegeu Milenko. Njih obojica.

Popis pjesama:

01. Can't Turn It Off
02. Ride
03. Never Align
04. Plaid Patterns *
05. Hvala na pitanju
06. Ćuti
07. Nedavno *
08. Lutam

* top tracks

Ivana Belošević
Ivana Belošević

urednica, lektorica; "The west's asleep, let England Shake!"